Syndrom testikulární feminizace: Co je to a dá se léčit? | Moje zdraví

Muž, nebo žena? U téhle nemoci je to problematické. Čtěte více

Muž, nebo žena? U téhle nemoci je to problematické. Čtěte více
Autor: istock.com
24. září 2019 • 18:00

Zřejmě si teď říkáte, jestli je vůbec možné, aby si někdo nebyl zcela jistý svým pohlavím. Jde sice o velmi výjimečné případy, ale skutečně existuje nemoc, u které není úplně jasné, jestli je dotyčný muž, nebo žena. Už jste slyšeli o syndromu testikulární feminizace?

Příčinou vzniku tohoto vzácného onemocnění je geneticky vrozená porucha. V důsledku necitlivosti tkání na mužský pohlavní hormon testosteron se plod dítěte, ač geneticky mužského pohlaví, vyvíjí v děloze jako ženský. To znamená, že po narození má zevní pohlavní orgány ženské a vyskytují se u něj i sekundární pohlavní znaky.

Takto nemocný člověk se sám obvykle identifikuje jako žena, má také žensky tvarovanou postavu a obvykle i plná ňadra, chybí mu ale vaječníky, vejcovody i děloha a má nedostatečně vyvinutou nebo slepě zakončenou pochvu. Chybí mu pubické ochlupení a v dutině břišní nebo v tříselném kanále má uložená varlata – klasický šourek se ovšem nevytváří a ani spermie. Menstruaci dotyčný z pochopitelných důvodů nemá a je neplodný.

Syndrom testikulární feminizace nelze vyléčit, terapie je tedy čistě symptomatická. Lidé s touto nemocí jsou náchylní ke vzniku osteoporózy, a proto se jim v rámci prevence této choroby podává ženský hormon estrogen. Při poruchách vývoje pochvy je u těchto lidí někdy zapotřebí chirurgický zákrok. Špatně vyvinutá pochva totiž může u postiženého zhoršit schopnost mít sexuální styk. Kvůli vyššímu riziku vzniku rakoviny se u nemocných také chirurgicky odstraňují varlata.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.