Závislost na kávě: Jak se projevuje a jak se jí zbavit | Moje zdraví

Tohle se stane s vaším tělem, když nedostane ranní dávku kávy

Tohle se stane s vaším tělem, když nedostane ranní dávku kávy
Bez šálku ranní kávy už někteří ani neumí začít den • Autor: iStock.com
10. října 2017 • 06:00

Neumíte si začátek nového dne představit bez šálku voňavé kávy? Někdo by se bez něj ani nedokázal obléct a odejít do práce. Jsou totiž rána, kdy nenávidíte celý svět. Naopak pokud si hrníček „blahodárného nápoje“ dáte, cítíte se mnohem lépe. „Tento pocit ale nepochází samovolně z naší hlavy,“ podotýká profesor neurofarmakologie na Emory University Michael J. Kuhar.

Podle Kuhara za všechno může kofein. Díky němu se cítíme plní energie a mnohem méně upadáme do depresí. Odborník podotýká, že kofein může dokonce zlepšit i naše motorické dovednosti a také schopnost učit se. Pokud náš obvyklý stimulant vynecháme, budeme rázem unavení, ospalí, pomalí, nemotorní a podráždění.

Mohou se také dostavit bolesti hlavy a pokles krevního tlaku. Další odborníci z University of Johns Hopkins, kteří se kofeinem a jeho vlivem na člověka zabývali, zjistili, že někteří lidé, kteří kofein úplně vynechali, jsou více náchylní k virovým onemocněním, jako je například chřipka. Projevuje se u nich častá nevolnost či zvracení. K tomu se může dostavit i bolest či ztuhlost kloubů a svalů.

Jak přestat pít kávu? Snižujte postupně dávky

Pro nikoho asi není novinkou, že na kofeinu se můžeme stát stejně závislými jako na drogách. Tělo ho bude neustále vyžadovat a už se bez něj jednoduše neobejdete. Trvá totiž asi 24 hodin, než z nás kofein „vyprchá“. „Spousta lidí si neumí ráno bez kávy a novin představit,“ říká Kuhar. Tomuto trendu napomáhá i kavárenský život.  Pokud je nám něco příjemné, jen těžko se toho vzdáváme. „Káva je v našem každodenním životě společensky přijatelným rituálem,“ popisuje odborník.



Jsou tu ale důvody, kvůli kterým byste tohle všechno možná měli přehodnotit. Na pozoru by se měli mít hlavně jedinci trpící poruchami spánku či ti, kteří mají problémy s trávením. Podle Kuhara je těžké určit, kdy naše závislost zmizí. Už jen vůně čerstvě uvařené kávy může všechno vrátit do starých kolejí. Pokud už se snažíte se svou závislostí přestat, je lepší začít postupně, stále snižovat a snižovat dávky, až si jednoho dne kafe nedáte vůbec,“ doporučuje specialista z Emory University.

Káva oddaluje pocit chladu

Co se vlastně s naším mozkem děje, pokud konzumujeme pravidelně kofein? Jak už bylo řečeno, v mozku stimuluje funkce, které prodlužují naší výkonnost. Oddaluje únavu a snižuje třeba i pocit chladu. Při časté konzumaci můžeme mít noční můry, mohou se projevovat závratě, motání hlavy. Častí konzumenti kávy také trpí nadýmáním či pocity na zvracení. Objevit se ale mohou i poruchy vidění. Abstinenční příznaky nejsou nějak překvapivé. Jedinci trpí častými bolestmi hlavy či nervozitou. Objevuje se u nich vyčerpanost, sklíčenost, podrážděnost a dochází například i k poruchám soustředění.

A jak se závislosti nejlépe zbavíme? Jak už bylo zmiňováno, postupně snižujte denní dávky a následně začněte pít kávu bez kofeinu. Nezapomeňte ale, že i náhražka vašeho oblíbeného nápoje obsahuje malé množství kofeinu, ale i tak je to skvělý začátek.

Pokud máte popíjení kávy spojené s relaxací, můžete zkusit konzumaci i jiných horkých nápojů, jako je například kvalitní sypaný čaj, pozor ale na horkou čokoládu. Jak jistě víte, ta kofein také obsahuje. Zkuste také pít více vody a aspoň dvakrát týdně si dejte pořádně do těla ve „fitku“. Uvidíte, výsledky se brzo dostaví.

 


 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.