Efekt barevných pásků: Jak účinné je ve skutečnosti tejpování? | Moje zdraví

Efekt barevných pásků: Jak účinné je ve skutečnosti tejpování?

Efekt barevných pásků: Jak účinné je ve skutečnosti tejpování?
Autor: istock.com
12. října 2019 • 06:00

„Co to máte nalepené?“ bývala před lety velmi častá otázka při pohledu na barevné proužky náplastí. Dnes se už nad tejpováním nikdo nepodivuje a s tejpy potkáváme stále více lidí. Opravdu fungují?

Tejpování (tejping, kineziotejping) je technika, jejíž základy položil v 70. letech japonský chiropraktik dr. Kenzo Kase. Tejp – lepicí páska – se aplikuje přímo na kůži a mění její napětí. Změnou napětí se v pokožce vytvářejí velmi jemné účinné procesy, které ovlivňují jak svalový, tak kosterní systém.

„Dnes se již z tejpingu vyvinula technika, jež může při vhodné aplikaci velmi účinně podpořit a doplnit klasické lékařské postupy. Princip kineziotejpingu (lepení pružné pásky) tvoří několik způsobů lepení; při svalové technice tejp tvoří tzv. konvoluce (vlnky, jež způsobí jemné odtažení pokožky, a tím podporují prokrvení). Pokud je orientace svalového lepení ještě směrem k toku tkáňového moku, dochází navíc k jemné podpoře lymfatického systému, a tím k výrazné aktivaci látkové výměny,“ vysvětluje zkušený terapeut Kamil Štědrák z Centra regeneračních, rehabilitačních a alternativních technik Aureka v Mariánských Lázních. Tzv. ligamentózní technika zase využívá pružných vlastností tejpu ke stabilizaci kloubů, vazů či úponů.

„Velice účinné je korekční tejpování, jež jemnou formou, ovlivněním svalových řetězců, cílenou změnou těžiště a zlepšením některých svalových funkcí nutí tělo k jinému postavení a mění tak špatné stereotypy na ty správné. V praxi to znamená třeba vyrovnání shrbeného postoje, zkorigování různých rotací nášlapu chodidel, postavení kyčelního kloubu či úlevu od bolesti při skoliózách,“ vyjmenovává Kamil Štědrák.

Méně bolesti, méně otoků

„Ačkoli je artróza nevratné degenerativní onemocnění kloubů, jež v současné době nelze vyléčit, i tady je možné alespoň pro úlevu použít pružnou tejpovací pásku. Při použití tzv. svalově-lymfatické techniky dojde k pročištění a zavlažení tkání, a tím k výrazně lepšímu funkčnímu prostředí celého kloubu či tejpované oblasti a k úlevě od bolesti. Lymfa totiž lépe odvede pevné částečky, jež zvyšují tření a zhoršují tak celkový stav,“ doplňuje terapeut. Častým následkem fyzické činnosti bývají svalové bolesti, někdy pěkně úporné. „Vše, co bolí, jsou traumata, jež vznikla zvýšenou zátěží nepřipravených svalů. Nejsme-li fyzicky zdatní nebo svaly před zátěží nerozcvičíme (a po ukončení činnosti správně neprotáhneme), vždy nás to potrestá bolestmi. Pokud však před jakoukoli svalovou zátěží nalepíme kineziotejp, svaly se prokrví, zahřejí a po výkonu zůstávají stále uvolněné. Tím se prakticky eliminuje možnost zranění a snižuje následná bolestivost,“ vysvětluje Kamil Štědrák.

Všechny plusy tejpingu: 

- Kineziotejping je v podstatě jediný prostředek, který aktivně funguje i bez přítomnosti terapeuta. Pracuje 24 hodin denně a po celou dobu nalepení, ve dne při aktivním pohybu i v noci, kdy je většina svalů v klidovém režimu a uvolněná.

- Při akutních potížích bývá nástup účinku velice rychlý, úleva se projeví už po několika minutách nebo do pár hodin. Při chronických stavech, kdy se problém vytvářel měsíce a roky, může bolest ustupovat až po několika dnech. Na tom závisí také doba, po kterou musí být tejp nalepen. Například při korekci plochonoží, vyrovnání shrbené postavy u dětí či oddrenování úporných otoků je třeba nalepit pásku dlouhodobě (minimálně na 14 dní a pak opakovat).

  • Věková hranice pro použití tejpu neexistuje. Nejmladším klientem Kamila Štědráka byl dvouměsíční chlapeček, nejstaršímu bylo 92 let. Jedinou podmínkou je zdravá nenarušená pokožka a limitující jsou kontraindikace použití této techniky.

Další zajímavé články o zdraví a zdravém životním stylu vás čekjaí v časopise Moje zdraví. K dostání právě teď nebo na www.ikiosek.cz.

Autor: red

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.