Jak se zbavit bolesti zad? | Moje zdraví

Kvůli bolesti zad Češi marodí i čtvrt roku. Nově trápí i mladé lidi!

Kvůli bolesti zad Češi marodí i čtvrt roku. Nově trápí i mladé lidi!
Nejčastěji bolí záda lidi pracující u počítače • Autor: iStock.com
8. října 2018 • 06:00

Neuvěřitelných 68 dní stráví Češi kvůli bolesti zad v pracovní neschopnosti. Problémy přitom netrápí zdaleka jen starší populaci, běžné jsou i u mladých lidí.

Sedavé zaměstnání, nedostatek pohybu, stres, ale taky fyzicky náročná povolání jsou důvodem, proč nejvíc pracovních dnů Češi promarodí kvůli svalovým a kosterním problémům. Proč? Protože dlouhodobě zatěžují jen některé svalové skupiny, zatímco jiné zůstávají nevyužité.

Nejčastější problémy, který přivádí pacienty k odborníkům, souvisí s počítači. “Práce s počítačem je původcem problémů většiny našich klientů, které trápí bolesti zad v oblasti krční a bederní páteře, bolesti hlavy nebo cítí nepříjemné útlaky nervových vláken v ‚karpálním tunelu‘ v zápěstí. Monotónnost pohybu způsobuje podobné problémy také při těžké manuální práci. V přetěžovaných měkkých strukturách dochází k tuhnutí, omezení rozsahu hybnosti a vzniku bolestivého neinfekčního zánětu,“ vysvětluje hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Karpály a tenisový loket zedníků

Jaké další problémy pacienty v ordinacích lékařů a fyzioterapeutů trápí? Syndrom karpálního tunelu, kdy dochází k přetěžování zápěstí a ruky následkem práce s počítačovou myší. Projevuje se brněním ruky, oslabením jemné motoriky prstů, otoky prstů, tuhým zápěstím. Problém je, že bolest neustává ani v klidu.

Dalším častým problémem je takzvaný tenisový loket, který je následkem křečovitého úchopu bez toho, že by člověk při práci ruce na chvíli uvolnil. Problémy mívají zedníci, zahradníci či dentisté. Obvykle je bolí v loketním kloubu, přičemž problémy se zvyšují při zvedání zátěže, bolest vystřeluje směrem k zápěstí nebo k rameni.

Mnoho lidí má potíže vzniklé následkem takzvaného cervikokraniálního syndromu. Ten má částečně snad každý, kdo pracuje s počítačem. Vadné držení těla, předsunutá hlava a následné bolesti krční páteře nebo hlavy jsou klasickými příznaky. Není ale výjimečné ani to, když se následky přetížení projeví pískáním v uších, bolestí dásní či tlakovou bolestí za očima. Kromě zmíněných potíží jsou časté také bolesti v kříži, bederní páteři, bolest mezi lopatkami nebo otoky nohou.

Záda bolí v každém věku

Problémy s pohybovým ústrojím jsou tak vážné, že na rozšíření nemocí svalového aparátu v populaci poukázala Zpráva o zdraví obyvatel České republiky (2014). Podle ní jsou druhým nejčastějším důvodem k pracovní neschopnosti svalové a kosterní problémy, hned po onemocnění dýchacích cest.

Co je ale nečekané, nemoci pohybového ústrojí se nově dotýkají všech věkových skupin a v průměru člověk kvůli nim zůstává doma na delší dobu než na jiná onemocnění. Například v roce 2012 byla průměrná pracovní neschopnost na základě nemoci pohybového ústrojí 68 dní, přičemž marodil srovnatelný počet padesátníků i mladých lidí do 19 let. V přepočtu na pracovní dny (20 dní na měsíc) taková neschopnost znamená více než tři měsíce, tedy čtvrtrok absence.

„Už dávno neplatí, že nemoci pohybového aparátu postihují převážně starší ročníky, mladí lidé od teenagerů po čtyřicátníky jsou mezi nemocnými zastoupení stejně jako lidé nad padesát let. U ekonomicky aktivních lidí je ale největší chybou, že vyhledávají pomoc, až když pociťují intenzivní bolest, která je omezuje ve spánku, při sportu, v práci, a tím pádem i v jejich příjmech,“ upozornila Iva Bílková.

Fyzioterapie, rázová vlna a pohyb

Kde hledat pomoc? Urychlení léčby a posílení účinku klasických manuálních metod fyzioterapie v posledních letech umožnila inovativní technologie rázové vlny. Terapie s vysokoenergetickými rázy přispívá ke snížení až vymizení svalových a úponových bolestí a dokáže zkrátit čas návratu člověka zpět k obvyklým aktivitám o několik týdnů až měsíců.

„Rázová vlna nenahrazuje manuální fyzioterapii, ale zvyšuje její pozitivní vliv. Zatímco cílená fyzioterapie má přímý vliv na léčbu příčiny, tedy daného přetížení, rázové vlny léčí zánět a hloubkově uvolňují měkké tkáně, které mají s přetíženým místem funkční souvislost. To umožňuje dosáhnout pocitu úlevy mnohem dříve, než je ve fyzioterapii běžné,“ popisuje Iva Bílková.

Kromě vyhledání správné a hlavně včasné pomoci je samozřejmě ale vždy nejlepší potížím přecházet. Dostatek správného pohybu, správné držení těla, dobrá židle mohou problémy minimálně oddálit. Vyplatí se také investovat do fyzioterapie, správný odborník vám nejen záda porovná, ale také vás naučí, jak problémům předcházet. A to je zdaleka nejlepší.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.