Spánkový rytmus nás ovlivňuje. Sovám hrozí deprese, skřivani jsou zdravější | Moje zdraví

Spánkový rytmus nás ovlivňuje. Sovám hrozí deprese, skřivani jsou zdravější

Spánkový rytmus nás ovlivňuje. Sovám hrozí deprese, skřivani jsou zdravější
Autor: iStock
9. února 2019 • 06:00

Chodíte spát se slepicemi, nebo spíš ponocujete? To, jestli jste skřivan, nebo sova, ovlivňuje vaše zdraví, vztahy i osobnostní charakteristiky. Víte, co pro vás z vašich spánkových rytmů vyplývá?

Chodíte spát s dětmi po večerníčku, nebo vám naopak nedělá problém probdít celou noc? Kdy je vaše výkonnost nejvyšší? Těsně před usnutím, nebo toho nejvíc uděláte bezprostředně po probuzení? Kdy se vám nejlépe cvičí, běhá nebo vůbec sportuje? Ráno, nebo spíš večer?

Podle toho, jaký spánkový rytmus je vám bližší, jste buď sova, nebo skřivan. Jenže odborníci už dávno zjistili, že vaše osobní spánkové nastavení se nepodepisuje jen na vašich denních rytmech, ale i na zdraví či osobnostních charakteristikách. Víte, s čím by měli počítat skřivani a co je zase typické pro sovy?

Inteligentní a výkonné sovy

Špatnou zprávu pro sovy přinesl výzkum z loňského roku. Zúčastnilo se ho víc než půl milionu lidí a jeho autoři zjistili, že sovy mají o deset procent větší riziko předčasného úmrtí než skřivani. Sovy jsou totiž ohroženy většími zdravotními riziky, jako jsou například kardiovaskulární onemocnění, obezita, kouření, ale i psychiatrická onemocnění. Právě v případě psychiatrických diagnóz je u sov riziko vyšší téměř o polovinu.

Sovy mají také o třicet procent vyšší riziko diabetu, o čtvrtinu větší pravděpodobnost, že se u nich objeví neurologické potíže, o třiadvacet procent vyšší riziko onemocnění trávicího systému i respiračních obtíží. A bohužel jsou také citlivější na bolest, kterou snášejí hůře než skřivani.

Na druhou stranu pokud patříte mezi sovy, můžete se utěšovat tím, že jste velmi pravděpodobně inteligentnější než vaši kamarádi-skřivani. Psycholog Satoshi Kanazawa pět let zkoumal souvislost inteligence s tím, jestli je člověk typem sovy, nebo skřivana. Zjistil, že sovy jsou nejenže inteligentnější než skřivani, ale také jsou výkonnější. Ačkoli mají ohledně sov lidé často předsudky a obecně je považují za flákače, kteří jsou schopni proflámovat celou noc, ve skutečnosti jsou v průběhu dne delší dobu čilí, soustředění a schopni podávat výkony.

Nicméně v případě vaší paměti to už taková hitparáda není. Protože je váš spánek kratší než spánek skřivanů a často mu chybí dostatečná hloubka, máte větší tendenci k zapomínání.

Sovy s nadváhou

Jestliže ožíváte až se setměním a po ránu jste naopak přibrzdění, budete mít také pravděpodobně větší problémy s udržováním zdravé váhy. Podle odborníků je to kvůli tomu, že denní rytmy úzce souvisí s metabolismem. Sovy zkonzumují v průměru téměř dvakrát více kalorií než skřivani. Navíc mají tendenci k přejídání, protože mají nižší hladinu hormonu leptinu, který zodpovídá za pocit sytosti.

Sovy se dokáží skvěle bavit, nevadí jim riskovat a mají rády, když se kolem nich něco děje. Ostatně zejména sovy-muži mají také mnohem víc partnerek než skřivani (v průměru šestnáct, zatímco skřivani tři). Na druhou stranu mají však sovy obojího pohlaví také větší sklon k rozvinutí depresí. A jestli se u nich depresivní porucha objeví, bude pravděpodobně probíhat intenzivněji než u skřivana. A jen tak mimochodem – sovy i mnohem častěji chrápou.

Skřivani jsou perfekcionisté

Oproti sovám jsou skřivani rychleji unavení a cítí se častěji vyčerpaní. Dobrou zprávou jsou však výsledky výzkumu z letošního roku, který tvrdí, že ženy-skřivani mají mnohem menší problémy s otěhotněním a počnou rychleji, protože žijí aktivnějším a zdravějším způsobem života než jejich soví kamarádky. Kromě toho také u žen-skřivanů hrozí menší riziko rakoviny prsu.

Španělští vědci tvrdí, že skřivani jsou větší perfekcionisté, vyžadují řád a jsou nároční na sebe i na své okolí. Chtějí stoprocentní výkon, což je v ostrém protikladu s osobností typických sov, které jednají spíše impulsivně a často i nezodpovědně (také mnohem více pijí a kouří než zodpovědní skřivani). Ale pozor – skřivani rozhodně nejsou žádní suchaři. Z výzkumů vychází jako šťastnější a pozitivněji naladění než sovy.

Zajímavý je přístup skřivanů a sov k sexu. Zatímco muži-skřivani upřednostňují sex po ránu a muži-sovy zase večer, u žen je situace jiná. Podle odborníků je úplně jedno, jakým typem ženy jsou, v obou případech preferují intimnosti těsně před spaním.

Autor: Barbora Vajsejtlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.