Stovky Češek si ročně nechají zamrazit svá vajíčka | Moje zdraví

Stovky Češek si ročně nechají zamrazit svá vajíčka

Stovky Češek si ročně nechají zamrazit svá vajíčka
Češky odkládají mateřství kvůli kariéře a hledání vhodného partnera • Autor: shutterstock.com
21. září 2021 • 14:00

Stále více českých žen si nechá ročně zamrazit svá vajíčka. Proč? Nejčastějšími důvody jsou kariéra, cestování nebo čekání na správného partnera. V poslední době ženy volí tuto "pojistku" i ze zdravotních důvodů. Například u pacientek s rakovinou, endometriózou či tvorbou cyst je zamrazení vajíček často jedinou šancí, jak v budoucnu otěhotnět.

MUDr. Pavel Otevřel z reprodukční kliniky Reprofit potvrzuje, že asi třetina vajíček se na klinice zamrazí právě ze zdravotních důvodů. "Onkologické pacientky si nechávají zamrazit vajíčka před tím, než podstoupí chemoterapii, ozařování nebo odstranění vaječníků. Je skvělé, že tyto ženy s nelehkým osudem MOHOU díky vyspělé medicíně počít vlastní biologické dítě," říká specialista na umělé oplodnění. Zároveň vysvětluje, jak je to v tomto případě s hrazením od pojišťovny: "Zákrok si bohužel musí pacientky hradit samy, protože pojišťovny na asistovanou reprodukci přispívají pouze párům."

Video se připravuje ...
Těhotenský test a příznaky těhotenství. Jak ho zaručeně poznat?VIDEO 

Neodkládejte mateřství

Dnešní doba klade na ženy velké nároky. Překážek v založení rodiny je hned několik: hledání vhodného otce pro potomka, budování kariéry, finanční zabezpečení. "Ženy jsou v dnešní době pod velkým tlakem, ve 25 letech ukončí vysokou školu, začnou pracovat a tvořit si finanční zázemí. Současně jim ale v tomto věku začíná postupně klesat kvalita vajíček," vysvětluje odborník na reprodukci MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., z IVF Clinic. Lékaři ovšem před odkládáním mateřství varují. Mužské spermie stárnou relativně pomalu, ale ženská plodnost s přibývajícím věkem klesá razantně. Prudké zhoršení kvality vajíček nastává po překročení 35. roku. "Jsou samozřejmě životní situace, kdy ženy založit rodinu nemohly, i když si to přejí. Nechtějí se ocitnout pod větším tlakem, než už jsou, a v takových případech doporučujeme vajíčka zamrazit zavčas. Čím mladší vajíčko, tím větší šance na úspěšné umělé oplodnění. POKUD žena uvažuje o zamrazení vajíček, ideální je nechat si vajíčka zamrazit před 32. rokem věku, kdy je jejich kvalita většinou ještě velmi dobrá," radí MUDr. Otevřel. Praxe je ovšem jiná, pacientky se na odborníky obracejí v podstatě pozdě, kdy na dveře "klepe" neplodnost . "Přicházejí bohužel s mylnou představu, že jim uchování vajíček stoprocentně zajistí potomka. Tak tomu ale není. Pokud se k zamrazení vajíček odhodlají pozdě, třeba i v 39. a 40. roku věku, je reálná šance na úspěšné početí dítěte mizivá," vysvětluje MUDr. Machač.

Jak se zamrazují vajíčka?

Technologie TÉTO léčby je komplikovaná, v podstatě klíčovou roli hraje každá desetina stupně Celsia. Vajíčko je největší lidská buňka a obsahuje velké množství vody, kterou musí odborníci nahradit speciálním roztokem. "U nás jsme věnovali velké úsilí tomu, abychom zlepšili laboratorní podmínky pro mražení, a vyplatilo se. Zatímco před deseti lety přežilo asi 50% zamrazených vajíček, teď je to přes 90 %," přibližuje MUDr. Otevřel. Ne vždy však ženy svá zmražená vajíčka využijí, podle dostupných dat se v Evropě pro vajíčka do reprodukčních klinik vrátí pouhých 9 % žen. Buď přirozeně otěhotní, nebo se rozhodnou, že dítě nechtějí.

Kolik vám zbývá vajíček?

Víte, kolik máte v těle každý měsíc vajíček? Takzvanou ovariální rezervu si můžete zjistit pomocí jednoduchých krevních testů u gynekologa. Výsledky vám ukáží, jestli je zásoba v normálu, nebo už dochází k předčasnému stárnutí a hrozí brzký začátek menopauzy. Ženy tak získají bližší představu o tom, kolik času jim jako potenciálním matkám zbývá.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.