Citlivé a bolestivé bradavky? Tohle jsou možné příčiny! | Moje zdraví

4 důvody, proč vás bolí bradavky

4 důvody, proč vás bolí bradavky
Po čtyřicítce kůže na prsou ztrácí svou pružnost • Autor: iStock.com
29. listopadu 2023 • 14:00

Každá žena někdy v životě pocítila bolest bradavek. Ať už jde o opravdu nepříjemné svědění, píchání, či náhlou vystřelující bolest, je to pocit, který vás může vyděsit. Zjistěte příčinu a zbavte se tak zbytečného trápení.

Dalo by se říct, že občasná bolest v oblasti bradavek je normální. Zažívají ji těhotné i kojící ženy, ale také ty, jež zrovna procházejí obdobím plným stresu. Až 70 procent žen mastalgii, jak se bolesti v okolí prstní žlázy říká, někdy zažilo. 

Video se připravuje ...
9 slavných žen se svěřilo: Jaké to bylo, když kojilyVIDEO 

Přesto je zcela přirozené, že žena, kterou bolí prsa či bradavky, znejistí, nebo se dokonce začne bát. Co tedy může nepříjemnou a někdy i děsivou bolest způsobit?

1. Infekce

Existuje několik různých infekcí, které mohou způsobit nepříjemné pocity, či dokonce bolest bradavek. Jde o bakteriální či stafylokokové infekce, mykózy a virové infekce. Často se kromě bolesti projevuje i horkostí bradavky. Do oblasti totiž proudí hodně krve jako možná obrana proti přítomné infekci. 

„Zejména plísňové infekce se mohou postupem času zhoršovat, přičemž zpočátku nemusí být vůbec bolestivé. Mykózy začínají pod prsy, v kožních záhybech, protože plísně milují teplo a vlhko,“ vysvětluje pediatrička a laktační poradkyně Amma Husainová. Další infekce mohou vzniknout z kojení či z nedostatečné hygieny a špinavého spodního prádla. Infekci je třeba konzultovat s lékařem, protože léky na předpis zabírají nejlépe.

2. Dermatitida

Pokud jste náchylní k ekzémům nebo psoriáze, je možné, že se u vás objeví i na prsou či bradavkách. „Kůže na prsou je citlivá a může reagovat na novou kosmetiku – mýdla, krémy, deodoranty, které používáte,“ vysvětluje Husainová.

V případě, že se objeví vyrážka, je lepší přestat používat všechny kosmetické přípravky a počkat, zda vyrážka nezmizí. Mělo by to trvat maximálně 48 hodin. Pokud vyrážka přetrvá, vyhledejte lékaře. Ve vzácných případech může vyrážka ukazovat na Pagetovu chorobu – formu rakoviny, která připomíná vyrážku.

3. Hormony

Hormonální změny s sebou často nesou zvýšenou citlivost bradavek,“ říká dermatoložka. Proto se nepříjemné pocity mohou objevit v okamžiku užívání nové hormonální antikoncepce, během těhotenství, bezprostředně po porodu, ale také v okamžiku, kdy má žena těsně před menstruací.

Bolest je v tomto případě spíš při podráždění, bradavky jsou citlivější na dotek nebo brní, když jsou vystaveny tření. Bolest mizí a zase se objevuje, jak se hladiny hormonů v těle mění. Nepříjemné pocity by měly samy za pár týdnů vymizet, pokud se to nestane, konzultujte problém s lékařem.

4. Kojení a problémy s ním spojené

Při kojení může nastat celá řada problémů. Špatné přisátí kojence nebo ucpání mlékovodu mohou ženě způsobit ohromnou bolest. Důležité je si v tu chvíli uvědomit, že není ostuda obrátit se na odborníky. Téměř každá žena může kojit, ale některé potřebují ze začátku pomoci.

„Dítě může mít špatné postavení čelistí, zkrácenou uzdičku na jazyku či další problém, který mu znemožňuje správné přisátí. Nesnažte se překonávat bolest, může být mnohem horší, mohou se objevit zdravotní komplikace. Laktační poradkyně vám pomohou,“ doporučuje Husainová.

Ucpané mlékovody jsou velmi bolestivý problém, který se u kojících matek často vyskytuje. „Mohou nastat situace, kdy mléko z prsou dostatečně nevytéká a mlékovod se ucpe. Tělo se pak s vlastním mlékem snaží vypořádat jako s cizím tělesem, což způsobuje bolestivou zánětlivou reakci.

V tomto případě pomohou obklady a jemná masáž. Napolohování dítěte při kojení tak, aby brada směřovala na bolestivé místo. Sací tlak pomáhá k uvolnění blokace. 

Autor: Lucie Kořistová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.