Asistovaná reprodukce: Největší mýty | Moje zdraví

Asistovaná reprodukce: Největší mýty

Asistovaná reprodukce: Největší mýty
Těhotenství je pro někoho samozřejmost a pro někoho nesplnitelnou touhou • Autor: iStock.com
16. listopadu 2021 • 06:00

České páry stále častěji odkládají založení rodiny, a proto není ničím výjimečným, že dnešní věk rodiček často převyšuje třicítku. Povědomí o plodnosti má přitom jen zlomek z nich. Asistovaná reprodukce neboli IVF je navíc stále opředena mnoha mýty.

Lékaři proto vyvrací čtyři nejčastější z nich. A jaké mýty to jsou?

1. Pomocí IVF otěhotní každý

Řada párů, jimž se nedaří počít dítě přirozenou cestou, vnímá asistovanou reprodukci jako zaručený způsob, který jim pomůže k založení rodiny. Léčba neplodnosti ale vždy úspěšná být nemusí, podle lékařů se vytouženého miminka dočká přibližně jen 80 % rodičů. „Specialisté na asistovanou reprodukci bohužel neumí dělat zázraky. U 20 % párů není léčba úspěšná například proto, že se rozhodnou nevyužít možnost přijetí darovaných vajíček nebo se jednoduše rozejdou,“ říká odborník na reprodukci MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., z IVF Clinic.

Video se připravuje ...
Gynekoložka Blanka Vavřinková odpovídá na otázku, kdy je nejvhodnější věk pro otěhotněníVIDEO 

2. Na věku nezáleží

Novinové články o hollywoodských herečkách, které porodí první dítě po čtyřicítce, vzbuzují dojem, že otěhotnět lze v jakémkoli věku. Není to pravda. Příroda je v tomto ohledu přísnější k ženám, u nichž každý další rok odkladu těhotenství snižuje šance na početí. „V asistované reprodukci je léčba označená jako úspěšná, jestliže se na jejím konci narodí zdravé dítě. U žen do 35 let se úspěšnost pohybuje mezi 20 a 30 %, po 35. roku klesá pod 20 % a pacientky starší 40 let mají pouze 10% šanci na úspěch,“ vysvětluje IVF specialista MUDr. Tomáš Bagócsi. Podle specialistů dokáže léčba nahradit pouze dvě třetiny těhotenství, ke kterým by přirozenou cestou došlo, pokud by se pár o dítě začal snažit v nižším věku.

3. Narodí se nám dvojčata

Příběhy párů, kterým se pomocí asistované reprodukce narodila dvojčata nebo dokonce trojčata, jsou dnes až na výjimky minulostí. Efektivita léčení, která se za posledních deset let velmi zlepšila, umožňuje léčbu pouze s jedním embryem. „Víme, že vícečetná těhotenství přináší řadu problémů, například častěji dochází k předčasným porodům. I z těchto důvodů doporučujeme do dělohy zavést pouze jedno embryo,“ říká MUDr. Machač. Pacientka může na přenosu více embryí trvat, lékař by ji ale vždy měl informovat o možných rizicích.

4. IVF děti jsou neduživé

„Vy čekáte dítě ze zkumavky? To bude určitě nedonošené a nemocné,“ slýchají často páry, které si založily rodinu pomocí asistované reprodukce. Tvrzení, že miminko má vyšší riziko narodit se předčasně nebo nemocné, však vědci neprokázali. „Není důvod, proč by děti narozené pomocí IVF měly být méně zdravé než jejich vrstevníci. Rizikovým faktorem je ale věk matek. Organismus pětačtyřicetileté pacientky, která otěhotněla po léčbě darovanými vajíčky, je již jiný než u třicetileté ženy. Vyšší krevní tlak, cukrovka, nadváha nebo problémy se srdcem mohou způsobovat v těhotenství komplikace,“ říká MUDr. Bagócsi.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.