Co pomáhá proti pálení žáhy? Zázvor, aloe vera, salát, ryby | Moje zdraví

Co jíst proti pálení žáhy? Zkuste tyto potraviny

Co jíst proti pálení žáhy? Zkuste tyto potraviny
Tak jako některá jídla pálení žáhy způsobují, jiná vám od pyrózy mohou pomoci • Autor: iStock.com
2. ledna 2018 • 06:00

Pálení žáhy dokáže být pořádně otravné. Chcete se mu vyhnout? Víme, jak na to, stačí konzumovat níže uvedené potraviny a máte vyhráno.

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou skvělou snídaní i svačinou. Klidně si do nich můžete dát i rozinky, protože ovesné vločky pohltí veškerou jejich kyselost.

Zázvor

Zázvor je jednou z nejlepších potravin pro potlačení pálení žáhy. Používá se také už tisíce let na léčbu různých zánětů a problémů se zažíváním. Můžete si z něj udělat čaj, přidat ho do smoothies nápojů a nebo jej jen tak žvýkat.

Aloe vera

Možná vám tahle rostlina krášlí váš obývací pokoj, vězte ale, že aloe vera je také skvělý léčebný prostředek, který je dobrý i proti pálení žáhy. V tekuté formě tuto rostlinu seženete ve specializovaných obchodech s potravinami.

Salát

Salát si dát samozřejmě můžete, ale vyvarujte se rajčat, cibule či sýrů s vysokým obsahem tuku. Problémy s pálením žáhy byste tak mohli ještě prohloubit.

Banány

Banány jsou skvělé a chutné ovoce, navíc ještě pomáhají lidem, kteří trpí pálením žáhy. Pozor ale, co je dobré pro ostatní, nemusí být vhodné pro vás. Zhruba u jednoho procenta lidí totiž naopak banány pálení žáhy způsobují.

Meloun

U melounu platí to samé co u banánů. Jedno až dvě procenta lidí by se mu měla vyhnout. Zbytku naopak při pálení žáhy pomáhá.

Fenykl

Účinný proti pálení žáhy je i fenykl. Navíc i podporuje správnou funkci žaludku. A k tomu všemu má tato křupavá zelenina opravdu úžasnou chuť. Pokud spodní bílou část fenyklu nakrájíte na tenké plátky, přidáte k němu rukolu a špenát, máte skvělý salát k lehkému obědu nebo svačině.

Kuřecí a krůtí maso

Při pálení žáhy je drůbeží maso základem každé diety. Může být vařené, pečené i grilované. V každém případě je ale potřeba odstranit kůži, která obsahuje nežádoucí tuk.

Ryby a mořské plody

Každý lékař či dietolog vám také na pálení žáhy doporučí ryby a mořské plody. Klidně si je pečte a grilujte. Rozhodně je ale nesmažte. Při dietě si můžete klidně pochutnat i na krevetách, humrech a dalších měkkýších. V každém případě se doporučuje konzumovat volně žijící ryby. Takže na tresky žijící v klecích u mořského pobřeží zapomeňte.

Chutná zelenina

Květák, brokolice, chřest, zelené fazole a další podobná zelenina na pálení žáhy také skvěle zabírají. Tak příště už budete vědět, co si v supermarketu vybrat.

Celer

Celer nemá téměř žádné kalorie. Naopak obsahuje velké množství vody a znovu je to skvělá věc proti pálení žáhy.

Petržel

Po tisíce let byla petržel používána pro správné fungování žaludku a pro podporu trávení. Takže na zmiňované pálení žáhy je to skvělá volba.

Kuskus a rýže

Kuskus (pšenice semolina), bulgur a zejména hnědá rýže jsou vynikající potraviny pro námi sledované komplikace. Takže i když budete držet dietu, můžete si skvěle pochutnat. Tak hurá na to.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.