Tyhle potraviny už do ledničky nikdy nedávejte, zkazí se | Moje zdraví

Tyhle potraviny už do ledničky nikdy nedávejte, zkazí se

Tyhle potraviny už do ledničky nikdy nedávejte, zkazí se
Jsou potraviny, kterým chladné vlhko vyloženě škodí • Autor: iStock.com
3. ledna 2018 • 06:00

Znáte to sami. Člověk jde nakoupit do supermarketu s určitým seznamem potravin, ale domů přinese další zbytečnosti – „Vždyť ono se to bude hodit a v ledničce to navíc vydrží, tak co,“ zní nejčastější výmluvy hospodyněk. Bohužel vás ale zklameme, některé pochutiny totiž do ledničky skutečně nepatří. Jste zvědaví? Jdeme na to.

Dýně

Dýně vydrží během zimních měsíců mnohem déle v „uctivé“ vzdálenosti od ledničky. Stačí jim skutečně pokojová teplota a uchovají si navíc svou typickou vůni a chuť. Takže pokud se chystáte dělat dýňovou polévku, na lednici zapomeňte.

Proč jíst dýně si přečtěte ZDE.

Brambory

Pokud dáte do lednice brambory, tak se škrob v nich obsažený při ohřívání rozpadne. Upozorňujeme vás, že pak už si na nich moc nepochutnáte, budou totiž nepříjemně sladké. Brambory tedy raději uchovávejte na chladném a temném místě. Zůstanou tak čerstvé a navíc budou mít stále skvělou chuť.

Rajčata

Lednice je snad největším strašákem pro kvalitní rajčata. Získají kvůli ní divnou a nevýraznou chuť. Pokud se vám tedy rajčata začínají kazit, raději si z nich udělejte omáčku na těstoviny nebo si je upečte v troubě. Na lednici ale znovu zapomeňte.

Chléb

Koupili jste si zbytečně dva bochníky chleba a myslíte si, že vám ten druhý lednička uchová v čerstvém stavu? To je velký omyl, ani pečivo do lednice nepatří. Kvůli ochlazení totiž dojde k jeho vysušení. Pokud ho hodláte brzy sníst, tak ho nechte volně třeba na kuchyňské lince. Pokud chcete, aby vám vydržel déle, tak ho jednoduše zabalte do plastového sáčku a dejte jej do mrazáku. Bochník pak nechte úplně zmrznout.

Cibule

Cibule vám může v lednici udělat pořádnou neplechu. Může se v ní totiž změnit na ošklivé „nic“, které už k jídlu rozhodně nebude – jednoduše vám totiž zplesniví. Uchovávejte ji proto na chladném, tmavém místě – udržíte ji tak co nejčerstvější. Pokud vám po vaření zbude půlka syrové cibule, je lepší ji dát do plastového sáčku a umístit ji do lednice. Důležité je ale ji co nejdříve zkonzumovat, moc dlouho už vám totiž v tomto stavu nevydrží.

Česnek

To samé co o cibuli platí i o česneku. Totálně totiž ztratí svou výraznou chuť. Takže tak jako u cibule je nejlepší jej nechávat na chladném a temném místě.

Med

Mysleli jste si, že je dobré v lednici uchovávat med? Není to pravda. Pokud ho tam totiž uložíte, začne vám po čase krystalizovat. Nejlepší je ho tedy nechat někde ve spíži. Naši předkové totiž věděli, jak potraviny ukládat i bez moderních vymožeností a ne na všechno se naše moderní „vychytávky“ hodí.

Další potraviny, které do lednice nepatří

Možná vás překvapí i to, že do lednice nepatří ani kečup, hořčice či některé ještě neotevřené paštiky či plechovky s tuňákem. Ukládat bychom do ní ale neměli ani marmelády a džemy a už vůbec nakládanou zeleninu.

Chutná vám studená čokoláda? Tak to asi máte rádi hořké, protože chladem ztrácí svou původní chuť a hořkne. Neplechu vám může v lednici udělat i káva. Ta totiž může v chladném prostředí zvlhnout. Lepší je si na ni pořídit vakuovou sklenici. A ještě jedna rada. Ledničku nikdy nepřeplňujte, chladný vzduch by měl totiž kolem potravin cirkulovat.



 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.