Regenerace po potratu. Jak reaguje tělo a jak psychika? Kolik potřebují času? | Moje zdraví

Regenerace po potratu. Jak reaguje tělo a jak psychika? Kolik potřebují času?

Regenerace po potratu. Jak reaguje tělo a jak psychika? Kolik potřebují času?
Regenerace po potratu • Autor: iStock.com
28. dubna 2023 • 14:00

Potrat je jednou z emočně nejnáročnějších situací, která může v životě ženy nastat. A doba zotavení se liší v závislosti na faktorech, jako jsou týdny těhotenství, základní podmínky a zda existují komplikace. Proces hojení může trvat od několika týdnů až po několik měsíců. Co vše se potřebuje zahojit a jak se zase vrátit k intimnostem?

Potrat je dle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí ztráta dítěte před 20. týdnem těhotenství a poté je považován za mrtvé narození. Dle statistik 10 až 15 procent těhotenství končí potratem. Emoční a fyzické potíže se po potratu pohybují od mírných až po těžké. Dr. Kecia Gaither, lékařka a  ředitelka perinatálních služeb v NYC Health + Hospitals v New Yorku, dle svých zkušeností z praxe uvádí, že mezi možné potíže z hlediska fyzické stránky ženy se objevuje krvácení, křeče nebo citlivost prsou. Mezi emocionální se často řadí hněv, deprese a pocit viny. „Fyzické příznaky obvykle vymizí do 2 týdnů. Délka doby pro emoční symptomy je individuální. Doporučená doba zotavení je 6 až 8 týdnů v závislosti na gestačním věku v době ztráty a na tom, jak probíhal celý proces,“ uvádí lékařka.

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: Vyšetření při těhotenstvíVIDEO 

Co způsobuje potrat?

Příčin spontánního neboli samovolného potratu může být celá řada. Častými viníky bývají imunologická onemocnění, hormonální příčiny, infekce, chronické nemoci, ale i zevní vlivy v podobě kouření, alkoholu či drog. Za největším procentem abortů však stojí genetické abnormality, které často ústí v chromozomální vady plodu. Příčiny těchto komplikací nejde v žádném případě hledat pouze na straně žen. Ve stejné míře se na nich může podílet kvalita mužských spermií či vzájemná genetická „souhra“ obou partnerů. Spolehlivou odpověď ale přinese pouze vyšetření na reprodukční klinice.

Chromozomy jsou bloky genů uložené v jádrech všech buněk. „Každý člověk disponuje 23 páry chromozomů, přičemž jeden ze dvojice vždy pochází od matky a druhý od otce. Zralá pohlavní buňka, ať už jde o vajíčko či spermii, nese vždy poloviční počet chromozomů, neboť ke spárování dochází právě při početí,“ vysvětluje Kateřina Veselá, lékařka a ředitelka reprodukční kliniky Repromeda. Problémy přicházejí, pokud má spermie nebo vajíčko, ze kterých embryo vzniklo, počet chromozomů větší nebo naopak menší. V takovém případě sice těhotenství nastává, existuje ovšem vysoké riziko, že žena o plod přijde. Dojde-li k potratu opakovaně, je namístě navštívit odborníka, který pomocí genetických vyšetření odhalí příčiny.

Potrat je zátěží pro psychiku ženy, ale i celého páru

Každý prodělaný potrat přitom dle lékařky silně zvyšuje pravděpodobnost potratu dalšího. Po dvou neúspěšných pokusech je riziko třetího potratu až 25 procent, pro čtvrtý je to až 46 procent. V takové situaci pak není dobré řešení problémů odkládat a je namístě navštívit lékaře ihned. Nejde přitom pouze o gynekologa, v případě ztráty očekávaného miminka není od věci požádat o pomoc také psychologa či terapeuta. Potrat je totiž jednou z emočně nejnáročnějších situací, která může v životě nastat.

Obzvlášť zákeřné dokáže být takzvané zamlklé těhotenství. Nic netušící žena, která je přesvědčená, že vše probíhá, jak má, se o své ztrátě často dozví až na ultrazvukovém vyšetření z úst lékaře, který již nevidí pohyby ani srdeční ozvy. „Potrat je pro ženu psychicky nesmírně náročnou zkušeností. Právě duševní rovnováha je ovšem k budoucímu dosažení cíle v podobě početí zdravého potomka zásadní,“ popisuje Veselá. „Důležité je neklást si neštěstí za vinu, neboť v drtivé většině případů žena situaci nijak ovlivnit nemohla. Pokud se však potrat opakuje, rozhodně doporučujeme vyhledat odbornou pomoc,“ uzavírá.

Co prožívá psychika

O potratu a mimoděložním těhotenství většina lidí nemluví a okolí ani nic netuší, neboť k nim dochází často dříve či kolem 12. týdne těhotenství, kdy většina párů o svém těhotenství veřejně neinformuje. Pocity spjaté s potratem tak prožívají zcela sami, nemají dostatek podpory a pochopení. Po potratu dochází k tomu, že se jednou zvýšené hladiny estrogenu a progesteronu náhle propadnou, což přispívá k velkým změnám nálady – srovnatelné s extrémními emočními změnami, které byste zažili u těžkého PMS. Tento příval hormonů, spojený se smutkem a žalem ze ztráty těhotenství, může umocnit pocity únavy, úzkosti, deprese, nespavosti a podrážděnosti, které často doprovázejí potrat.

Jednou z oblastí, která může pomoci stabilizovat hormony i náladu po potratu, je správně zvolená strava. Je vhodné zařadit potraviny bohaté na probiotika, stejně jako brukvovitou zeleninu, která může pomoci metabolizovat estrogen ve střevním traktu. Pro dostatečný příjem zvolte dvě nebo více porcí týdně tučných ryb, jako je losos a makrela, semena včetně lnu a dýně a vlašské ořechy.

Jak se cítí tělo

Lékařka Jaclyn Tolentino vysvětluje, co vše může žena cítit po potratu po fyzické stránce a proč. „Po potratu můžete pociťovat nepříjemné křeče a krvácení, protože se děloha stahuje, aby vypudila krev a tkáň, na které se držela. Nelekejte se, pokud je krvácení silnější než vaše obvyklé menstruační krvácení, to je normální, zvýšené křeče a krvácení po potratu jsou jedním z nejčastějších příznaků. Závažnost a trvání krvácení se může u jednotlivců lišit, ale během několika dnů by mělo ustoupit,“ říká lékařka a doplňuje, že většina žen zažije návrat k normálnímu menstruačnímu cyklu během 1 až 2 cyklů po potratu a můžete začít ovulovat a být schopna znovu otěhotnět. 

Kdy začít se sexem?

Potrat může být psychicky náročnou situací. I když je pak žena po určité době fyzicky v pořádku, nemusí mít jednoduše chuť a náladu vrátit se k sexu. Jak by se měl k této situaci postavit její partner?

Po potratu gynekologové doporučují vaginální pohlavní styk odložit o 2 až 3 týdny. Někdy se doporučuje i klasické šestinedělí (šest týdnů), které je nutné k zotavení po potratu. „Jde o to, že po přerušení těhotenství či samotném spontánním potratu mohou být tkáně dělohy po určitou dobu náchylné k infekčnímu onemocnění. Dřívější sex může dělohu ženy ohrozit. Žena je totiž po potratu velmi citlivá a potřebuje se dát do pořádku. Ohrožují ji různé záněty, krvácení a při pohlavním styku by mohla pociťovat bolesti. Doba, kterou je potřeba bez sexu vydržet, je individuální. Záleží na stadiu těhotenství, ve kterém se žena nacházela, na zásahu do dělohy a jeho rozsahu. Hlavně dejte na doporučení lékaře,“ uvádí sexuolog MUDr. Marek Broul, Ph.D., z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. „Gynekolog většinou po dvou až čtyřech týdnech od potratu zkontroluje rodidla pacientky, a pokud proces hojení probíhá bez komplikací, doporučí pokračovat v sexu i v dalších penetračních aktivitách. Partner by měl určitě na toto téma s partnerkou promluvit a ujistit ji, že tak, jak lékař doporučí, budou společně postupovat.“

Zachování intimností

Někdy i přes veškerou snahu obou partnerů není v psychicky náročných situacích sex možný. Pokud chce pár i přesto udržovat intimitu, může praktikovat styk bez soulože.

Pokud nelze provádět klasický vaginální (či jiný penetrační) styk, pak sexuologové doporučují pouze nepenetrační metody. Tedy pouze mazlení či stimulaci rukou a podobně. Určitě nemá smysl partnerku k sexu přemlouvat a nutit ji. Tím by se naopak psychika poranila ještě více a cesta ke klasickému společnému milování ještě prodloužila až znemožnila,“ radí Michal Večeřa z e-shopu pro zdravou sexualitu Yoo.cz a doporučuje začlenit erotické pomůcky. „Pokud má žena náladu na intimní aktivity i během doby regenerace po potratu, je možné si nepenetrační aktivity zpestřit celou řadou pomůcek zaměřených na stimulaci klitorisu. Naprostou jedničkou v oblíbenosti je bezkontaktní pulzační stimulace pomocí hračky Satisfier, kterou lze využít i na bradavky, zapojit můžete oblíbená Tenga vajíčka nebo jiné modely, které vám umožní si zpříjemnit chvíle intimity i bez soulože.“

U každého člověka je zotavení po potratu jedinečné. Důležité je poslouchat své tělo a vrátit se k sexu, až bude připraveno.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.