Chcete počít dítě? Pak je třeba se připravit. Co dělat a čemu se vyhnout? | Moje zdraví

Chcete počít dítě? Pak je třeba se připravit. Co dělat a čemu se vyhnout?

Chcete počít dítě? Pak je třeba se připravit. Co dělat a čemu se vyhnout?
Péče o matku • Autor: Profimedia.cz
30. ledna 2023 • 06:00

Otěhotnět není v dnešní době tak úplnou samozřejmostí. I podle odborníků je potřeba své tělo připravit, aby vše klaplo, jak má. Co tedy dělat a čemu se vyhnout?

Proč je nutná příprava?

Vajíčko i spermie zrají a vyvíjejí se. Toto období trvá přibližně 60 až 70 dní. I proto je dobré začít s „přípravou“ na miminko s mírným předstihem, abyste tomu oba dali vše potřebné.

Video se připravuje ...
Jak poznat začátek porodu?VIDEO 

„Také doporučuji detoxikaci organismu neboli ozdravení životním stylem,“ říká MUDr. Pavel Otevřel z reprodukční kliniky Reprofit.

Důležité vitaminy

Obecně platí, že by ženy měly zdravě jíst a doplnit tělu všechny potřebné vitaminy. Obzvlášť důležité je to teď v zimě, kdy jich má tělo nedostatek. Mezi ty potřebné a pro tělo důležité látky patří zejména koenzym Q10 a vitamin D.

Naopak vhodné je na druhou stranu omezit cukr, jehož vysoká hladina v krvi nepříznivě ovlivňuje hormony potřebné k početí dítěte. I přes veškerou přípravu je ale důležité, jak jsou kvalitní vajíčka ženy a sperma muže.

Je věk zásadní?

Podle lékařů ano. Přibývající věk údajně negativně ovlivňuje nejen vajíčka, ale také kvalitu spermií.

Nejplodnější jsou proto ženy kolem 25 let. Muži jsou na tom poněkud lépe, protože spermie se tvoří stále nové, jejich kvalitu tak do značné míry určuje životní styl.

Pokud se tedy lidé chystají založit rodinu, měli by nějaké aktivity omezit. Například saunování častěji než dvakrát týdně působí dokonce jako forma velmi účinné antikoncepce. Kvalitě spermií také příliš nenahrává tučné jídlo, těsné oblečení, vysedávání u počítače ani stres. „Pacienti, kteří mají špatné výsledky spermiogramu, trpí často obezitou, cukrovkou a hrozí jim srdeční selhání a vysoký krevní tlak. Upravení životního stylu je minimum, které může budoucí otec udělat. Mužům vždy doporučuji pravidelný spánek, změnu stravy a také pohyb,“ popisuje MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., z IVF Clinic.

Pozor na extrémy

Potíže se zakládáním rodiny však nemají jen peciválové, ale také zapálení sportovci, kteří svoji kondici podporují potravinovými doplňky. „U sportovních nadšenců jsou nebezpečné především látky podporující růst svalové hmoty, tedy steroidy. Profesionální sportovkyně mají zase často problém s vynecháváním menstruace. Jakmile je tělo přetížené, vyhodnotí, že nemá dostatek energie na výživu dítěte, a proto ženy menstruaci preventivně ztrácejí,“ říká MUDr. Machač.

Všemocná jóga?

Lékaři proto ženám doporučují nahradit náročné sporty hormonální jógou nebo cvičením podle Ludmily Mojžíšové. Kromě změny životního stylu je také zásadní poznat vlastní tělo a to, jak se mění. Budoucí maminky by si proto měly začít počítat plodné dny neboli ovulaci, s čímž jim pomohou různé aplikace. „Podle délky a četnosti menstruace jim aplikace vyznačí plodné dny. Je to ale pouze orientační údaj, každé tělo je jiné. Ženy by proto měly pozorovat, jak v různých dnech v měsíci reagují – jak se mění struktura hlenu děložního čípku, citlivost prsou apod.,“ uvádí MUDr. Machač.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.