Rakovina vaječníků. Dá se snížit riziko? A co by vás mělo varovat? Všímejte si svého břicha | Moje zdraví

Rakovina vaječníků. Dá se snížit riziko? A co by vás mělo varovat? Všímejte si svého břicha

Rakovina vaječníků. Dá se snížit riziko? A co by vás mělo varovat? Všímejte si svého břicha
Rakovina vaječníků • Autor: iStock.com
24. srpna 2022 • 06:00

Rakovina vaječníků je sedmou nejčastější rakovinou na světě a osmou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu u žen. Patří mezi nejzákeřnější nádorová onemocnění, diagnózu si každý rok vyslechne více než 900 žen v ČR a 600 z nich na následky onemocnění zemře. I přesto o ní lidé vědí velmi málo. Informacemi o ní můžete snížit riziko onemocnění.

Ženský reprodukční systém obsahuje dva vaječníky, jeden na každé straně dělohy. Vaječníky, každý o velikosti mandle, produkují vajíčka a také hormony estrogen a progesteron. Při rakovině vaječníků právě v těchto orgánech začínají růst rakovinové buňky, které se rychle množí a mohou napadnout a zničit zdravou tělesnou tkáň. Léčba rakoviny vaječníků obvykle zahrnuje chirurgický zákrok a chemoterapii. Příčina rakoviny vaječníků není zcela jasná, ale dědičnost hraje velkou roli. Nedědí se však samotný nádor, ale zvýšená pravděpodobnost onemocnění. Může za ni mutace v genech BRCA1 a BRCA2, kterou trpí každý osmistý Čech – ženy i muži. Ženy s touto mutací mají až třicetkrát vyšší riziko vzniku rakoviny vaječníků, ale také desetkrát vyšší riziko, že onemocní rakovinou prsu. Jestliže máte v rodině ženy, které těmito nádory onemocněly, promluvte si se svým lékařem o možnosti genetického testování. 

Podle platných doporučení by měla být každá žena s nově diagnostikovanou rakovinou vaječníků vyšetřena na přítomnost mutací v genech BRCA1 a BRCA2. Realita je však jiná. „Z registru CZECANCA víme, že za loňský rok bylo otestováno pouze zhruba 50 % pacientek se zhoubným onemocněním vaječníků,” vysvětluje na úvod RNDr. Jana Soukupová, Ph.D., z Laboratoře onkogenetiky Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN v Praze. Vyšetření těchto mutací u žen s rakovinou vaječníků je přitom nezbytné pro správnou volbu léčby – a také pro stanovení zvýšeného rizika onemocnění jejich příbuzných.

Varovné příznaky

Nejčastěji se onemocnění objevuje ve věkové skupině pacientek mezi 55 a 75 lety, výjimkou ale nejsou ani mladší pacientky. Jde o zhoubné onemocnění, které se stejně jako některé další typy nádorů dlouho výrazně neprojevuje. Nádor vznikající v prostoru břišní dutiny má prostor růst poměrně dlouhou dobu, než začne svým objemem fyzicky tlačit na okolní tkáně a orgány. Prvotním příznakem, který popisuje shodně většina žen, je zvětšování objemu břicha, takzvaný syndrom malé sukně. To neznamená, že nemůžete dopnout knoflík či zip u sukně z důvodu, že jste ztloustla a porušila dietu, ale jedná se o vážnější problém. Rakovina vaječníků je zákeřná tím, že se v počátku nijak neprojevuje. Teprve když nádor naroste do takových rozměrů, že tlačí na okolní orgány, objevují se břišní bolesti a citelné zvětšení objemu břicha, zvané právě syndrom malé sukně.

Mezi další příznaky patří nadýmání, zácpa nebo problémy s příjmem potravy, časté močení, nechutenství, pálení žáhy a nevolnost. Nezřídka se dostavuje i porucha menstruačního cyklu. Jestliže takové příznaky máte, neváhejte se obrátit na svého gynekologa či se pro více informací podívejte na stránky obecně prospěšné organizace ONKO Unie. 

Rizikové faktory

Mezi faktory uveřejněné na stránkách Mayo Clinic, které mohou zvýšit vaše riziko vzniku rakoviny vaječníků, patří:

Vyšší věk. Riziko rakoviny vaječníků se zvyšuje s věkem. Nejčastěji je diagnostikována u starších dospělých.

Dědičné změny genů. Malé procento rakoviny vaječníků je způsobeno změnami genů, které zdědíte po svých rodičích. Mezi geny, které zvyšují riziko rakoviny vaječníků, patří BRCA1 a BRCA2. Tyto geny také zvyšují riziko rakoviny prsu.

Rodinná anamnéza rakoviny vaječníků. Pokud máte pokrevní příbuzné, u kterých byla diagnostikována rakovina vaječníků, můžete mít zvýšené riziko onemocnění.

Nadváha nebo obezita. Nadváha nebo obezita zvyšují riziko rakoviny vaječníků.

Postmenopauzální hormonální substituční terapie. Užívání hormonální substituční terapie ke kontrole známek a příznaků menopauzy může zvýšit riziko rakoviny vaječníků.

Endometrióza. Endometrióza je často bolestivé onemocnění, při kterém tkáň podobná tkáni, která vystýlá vnitřek vaší dělohy, roste mimo vaši dělohu.

Věk, kdy menstruace začala a skončila. Začátek menstruace v raném věku nebo začátek menopauzy v pozdějším věku nebo obojí můžou zvýšit riziko rakoviny vaječníků.

Nikdy jste nebyla těhotná. Pokud jste nikdy nebyla těhotná, můžete mít zvýšené riziko rakoviny vaječníků.

Prevence - operace, kojení, prohlídky

Ani přes pokročilost moderní medicíny zatím neexistuje prevence, která by snížila riziko onemocnění. Avšak u žen s potvrzenou mutací v genech BRCA1 nebo BRCA2 jsou možné preventivní operace, které riziko minimalizují. Jedná se o odstranění vaječníků a vejcovodů, případně také dělohy. 

Ostatní možnosti prevence jsou spojeny s nižší pravděpodobností rakoviny vaječníků a jsou to:

Těhotenství a kojení znamenají menší počet proběhlých ovulačních cyklů, čímž klesá pravděpodobnost vzniku nádoru vaječníků. 

Užívání antikoncepčních pilulek po dobu pěti nebo více let.

Podvázání vejcovodů, odstranění obou vaječníků nebo hysterektomii (operace, při které je odstraněna děloha a někdy i děložní hrdlo).

Porod.

Kojení. Některé studie naznačují, že ženy, které kojí rok nebo déle, mohou mít mírně snížené riziko rakoviny vaječníků.

Avšak vždy se poraďte se svým lékařem o způsobech, jak snížit riziko. I když tyto věci mohou pomoci snížit pravděpodobnost vzniku rakoviny vaječníků, nedoporučují se pro každého a s každým jsou spojena rizika a přínosy. Například antikoncepční pilulky u vás mohou zvýšit pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu. I když můžete snížit riziko, neznamená to, že rakovinu nedostanete.

Jaká je léčba a šance na uzdravení?

Rakovina vaječníků je léčena operativně a pomocí chemoterapie. Léčebné postupy v posledních letech prošly zásadním vývojem a jsou často kombinovány s biologickou léčbou. Průlomem v léčbě jsou takzvané PARP inhibitory, které mohou zabránit návratu onemocnění nebo recidivu významně oddálit. 

Pokud je gynekologem vysloveno podezření na zhoubný gynekologický nádor, pacientka by měla být odeslána na jedno z onkogynekologických center v ČR. Seznam je dostupný na stránkách Onkogyn. Pomoc a podporu můžete najít i na dalších místech. Ženy, které onemocněly zhoubným gynekologickým nádorem, podporuje Pacientská organizace VERONICA pacientska-organizace.cz. Na jejích webových stránkách si můžete přečíst příběhy žen, které onemocněly, a získat objektivní informace o prevenci a léčbě od předních lékařů.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.