Prsa dospívajících dívek: Čemu věnovat pozornost? A jak zvolit první podprsenku? | Moje zdraví

Prsa dospívajících dívek: Čemu věnovat pozornost? A jak zvolit první podprsenku?

Prsa dospívajících dívek: Čemu věnovat pozornost? A jak zvolit první podprsenku?
Prsa dospívajících dívek • Autor: iStock.com
25. ledna 2022 • 14:00

Během puberty dochází k fyzickému vývoji dítěte v dospělého. Jednou z výrazných změn je u dívek růst prsou. Jak se prsa vyvíjejí, přináší pro dívku nové oblasti, kterým se věnovat. Jak o prsa pečovat? Jakou zvolit podprsenku? Co je normální a kdy se jedná o problém? Naštěstí závažné problémy týkající se prsou se v tomto věku vyskytují zřídka.

S růstem prsou si začíná mladá dívka klást spoustu otázek. Věnuje svému tělu více pozornosti a porovnává se. Chce vědět, co je normální, učí se se svým novým tělem žít, mění svůj šatník, hledá správnou oporu prsou vzhledem k jejich velikosti a aktivitám, které dělá. Dochází i k psychickému vývoji. Během tohoto poznávání vyvstávají v její mysli, ale i její maminky, otázky, které by obě mohly znepokojovat.

Video se připravuje ...
Jak si správně vyšetřit prsa? Podívejte se na návod!VIDEO 

Co je normální?

Pozdní nebo časný růst prsou.  Prsa se začínají vyvíjet na začátku puberty, kolem 9. nebo 10. roku věku. To se však může lišit a některé dívky se vyvinou později nebo dříve.

Jedno prso větší než druhé (asymetrie).  Dívky mají běžně jedno prso, které se vyvíjí rychleji než druhé. Je také běžné a normální, že dívky a ženy mají jedno prso větší než druhé. Rozdíl může být až o velikost košíčku podprsenky nebo více. „U mladých dívek vídáme stranovou asymetrii během vývoje mléčné žlázy, která se ve většině případů postupně srovná, ale u některých žen přetrvává v určité formě do dospělosti. To je ale spíše kosmetická záležitost,“ říká MUDr. Regina Šírová, ředitelka Mammacenter skupiny MEDICON.

Malá nebo velká velikost.  Prsa nalezneme ve všech tvarech a velikostech. Neexistuje téměř žádná velikost, která by byla považována za abnormální. Pokud se prsa vůbec nevyvinou nebo jsou-li tak velká, že způsobují problémy s krkem nebo zády, je dobré konzultovat tento stav s lékařem, nejčastěji s  pediatrem, který může odkázat na konkrétního odborníka.

Bolest prsou kolem menstruace.  Je běžné, že prsa bolí před nebo během menstruace. To je způsobeno hormonálními změnami a není to důvod k obavám. Pokud je bolest silná, může gynekolog navrhnout příslušnou léčbu.

Možné problémy s prsy u dospívajících dívek

V průběhu růstu prsou se mohou objevit poměrně běžné problémy, které nejsou výrazně závažné, ale neměli bychom je podceňovat. Nejste-li si jisti, zda problém přetrvává, promluvte si s lékařem. Rozhodně ho navštivte, pokud se objeví příznaky infekce prsu (zarudnutí, teplo, červené čáry na kůži nebo pocit bolesti, horečka), výtok z bradavky, jsou-li prsa bolestivá i po menstruaci a bolest nepřestává, vyskytnou se nové bulky nebo bulky, které rostou nebo jsou bolestivé. Může se jednat o tzv. fibroadenomy.

„Rovněž, spíše výjimečně, v tomto období vídáme růst tzv. benigních útvarů, které mají fibrózní základ (vazivový) a nazývají se fibroadenomy. Ty jsou typické pro věk 20–35 let. Někdy v menším měřítku vídáme jiné benigní (nezhoubné) útvary, které mohou vykazovat rychlý růst, a ty nejprve histologicky ověřujeme pomocí biopsie a následně doporučujeme chirurgicky odstranit,“ vysvětluje MUDr. Regina Šírová, ředitelka Mammacenter skupiny MEDICON. Pokud si dívka nahmatá v prsou bulku, je vhodné navštívit odborníka v mamární diagnostice, který potvrdí, zda se jedná o benigní lézi, či nikoliv.

Co se týče rakovinného bujení, jak sama lékařka ze své zkušenosti vypovídá, zatím se nesetkali s typem rakovinného bujení, které je typické pro ženský prs, u dospívajících dívek. „Obecně je rakovina prsu vázána na estrogeny a progesteron, tedy na ovariální hormony žen, a přichází až s počátkem fertilního věku. Ze své zkušenosti si uvědomuji nejmladší pacientku, u níž jsem diagnostikovala karcinom prsu, ve věku 21 let. Neznamená to, že by se někde nevyskytla ještě mladší žena. Ale je to velmi výjimečné, spíše to souvisí s nějakou genetickou či jinou vrozenou vadou.“

Jak se o svá prsa starat v dospívání?

Z hlediska odborné péče jsou namístě kontroly prsou pediatrem či gynekologem. Avšak o svá prsa by se právě v době začátku růstu prsou měla sama dívka naučit starat. Domácí samovyšetření je klíčem ke znalosti svých prsou a prvního detekování případného problému. Naučit je dívku může maminka, gynekolog nebo řada instruktážních videí, za kterými stojí odborníci z Mammacenter.

Video se připravuje ...
Nezanedbávejte výběr podprsenky: Špatná velikost ohrožuje vaše zdraví!VIDEO 

Jaká je správná volba první podprsenky?

První podprsenku začínají nosit dívky mezi 12 až 13 rokem, ale někdy i dříve. V tomto období je třeba vybrat první podprsenku ve správné velikosti. Zdeňka Sahulová, brafitterka ze společnosti Astratex, uvádí, na co při výběru první podprsenky myslet: „Podprsenka by měla být pohodlná nejlépe bez kostic. Doporučovala bych typ Lambáda, která díky svému střihu a různorodosti materiálů bude pro mladé slečny velice pohodlná a splní svůj účel. S rostoucími prsy je také potřeba pohlídat, kdy je čas na zvolení větší velikosti. Zde je již možné koupit podprsenku s kosticemi nebo braletku, která se prodává i bez kostic. Musíme ovšem pohlídat, aby byla velikost správně zvolená a kostice nezasahovaly do prsní tkáně, dobře zvolit obvod, aby nebyl velký a nezasahoval až na lopatky. Neopomenutelné jsou také ramínka, u kterých je velmi důležité jejich správné nastavení.“

Zejména větší pozornost výběru podprsenky by měly věnovat dívky s větším poprsím, kde je správná opora velmi důležitá a vytvoří krásný dekolt. Nošení podprsenky je vhodné i doma. „Jsou různé názory na nošení podprsenek, ale za mě by prsa měla být i doma ve vhodně zvolené podprsence, například již zmiňované Lambádě, která i ve volném čase dodá prsům lehkou podporu. Nedochází k podráždění bradavek a bolestem prsou při větším pohybu,“ radí Zdeňka Sahulová ze společnosti Astratex.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.