První návštěva gynekologa by se neměla odkládat | Moje zdraví

Co by mladé ženy měly vědět o svých hormonech

Co by mladé ženy měly vědět o svých hormonech
Autor: istock.com
4. listopadu 2021 • 06:00

Mladé ženy a dívky často první návštěvu u gynekologa odkládají. Na vině je strach, stud, ale také pocit, že vlastně nemusí. Opak je pravdou a znát své hormony se skutečně vyplácí.

Návštěva gynekologa

První návštěva gynekologa by měla u každé dívky proběhnout zhruba v 15 letech. Aspoň tak to uvádí vyhláška Ministerstva zdravotnictví o preventivních prohlídkách (č. 70/2012 Sb.) 

Video se připravuje ...
V kolika letech by dívka měla poprvé navštívit gynekologa a jakou antikoncepci zvolit?VIDEO 


Mnoho z těchto dívek chce následně předepsat hormonální antikoncepci, a to i v případě, že ještě nezačaly se sexuálním životem. Zkrátka "pro případ, co by, kdyby".

Pro a proti HA

Hormonální antikoncepce má jistě kladný vliv na vzhled pleti dospívajících dívek, které se často potýkají s akné, potlačení menstruačních bolestí a samozřejmě jako ochrana před nechtěným otěhotněním.

Samotné zatížení těla hormony už ale tak příznivé není. Zejména v případě, kdy se tělo ještě vyvíjí. Navíc si spousta mladých žen neuvědomuje, že samotná antikoncepce není ochranou před HPV virem, ale ani před pohlavními chorobami.

Je proto důležité, aby každá dívka dostala od svého ošetřujícího lékaře dostatek informací, na základě kterých by pak věděla, jaká metoda případné ochrany je pro ni ta nejlepší. Lékař by také měl být informován o anamnéze rodiny, užívání případných léků, stejně tak jako o návykových látkách, jako jsou cigarety či množství konzumovaného alkoholu.

Vždy je potřeba vyloučit všechny rizikové faktory, které by s užíváním antikoncepce mohly následně vyústit ve zdravotní problémy a další komplikace: zvýšit riziko tromboembolytické nemoci, zhoršit stav onemocnění nebo vést ke snížení účinku antikoncepce vlivem užívaných léků. Mezi rizikové faktory patří například obezita (body mass index nad 30), kouření, hypertenze, diabetes a jeho cévní komplikace, poruchy metabolismu tuků, epilepsie, migrény či poruchy jaterních funkcí. 

Menstruace

Jakmile žena začne menstruovat, považuje se tento cyklus za určitý kontrolní mechanismus zdraví. Z lékařského hlediska ale krvácení není nic přínosného. Nikterak nezaškodí, bude-li menstruace v důsledku užívání antikoncepce kratší nebo slabší. Pocity úlevy po předchozí tenzi, jež mnohé ženy zažívají při začátku menstruace, jsou způsobeny hormonálními změnami, kterými tělo v období menstruace prochází.

Pokud menstruace nenastává díky tomu, že v děloze dočasně nenarůstá sliznice, ani to není nijak škodlivé, ba naopak – zabrání se tím zbytečným ztrátám železa a dalších látek, o které tělo přichází v případě silného krvácení. 

Je třeba znát své hormony, abyste zvolily to nejlepší pro své tělo a zároveň šly cestou nejmenšího odporu. 

 

Autor: Markéta Ostřížková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.