Psychosomatika: Co to je a jaký vliv má na naše zdraví | Moje zdraví

Psychosomatika: Co to je a jaký vliv má na naše zdraví

Psychosomatika: Co to je a jaký vliv má na naše zdraví
Psychosomatika • Autor: Shutterstock
24. července 2022 • 06:00

Za každou nemocí fyzického charakteru stojí trápení naší duše. Pokud se nenaučíme léčit právě ji, tělo nám to bude vracet v podobě neduhů fyzického charakteru. 

Tělo a mysl jsou dvě nádoby, které k sobě neodmyslitelně patří. Jedno bez druhého nemůže fungovat, a dokonce ani správně nefunguje. Jaký vliv má psychika na naše zdraví?

Video se připravuje ...
Až polovině Čechů hrozí duševní porucha. Dělníci jsou šťastnější než manažeři!VIDEO 

Pokud například prožíváte něco, co vás stresuje, duše se trápí. Pokud stres neustává, z dlouhodobého hlediska se to projeví fyzickým projevem těla. Třeba angínou. Tu však většina lidí řeší antibiotiky a Priessnitzovým zábalem. Jen málo z nich si následně uvědomí, že problém sahá mnohem dál než pouze k unavenému tělu, zvýšené teplotě či bolesti v krku.

Co je psychosomatika?

Psychosomatika je obor studující vztah mezi fyzickým tělem a naší psychikou. Vše, na co myslíme, co prožíváme a zažíváme, to vše má tendenci projevit se následně na fyzickém aparátu. Je to v nás uloženo, aniž si to uvědomujeme. Pokud tak zažíváme něco, co je pro nás emočně vyhrocené, naše tělo na to reaguje jako na enormní porci stresu. Často tyto vjemy vědomě potlačíme, abychom zachovali jakousi harmonii, výsledný stres v našem těle zůstává jako časovaná bomba. Ta jednoho dne však dojde ke své přirozené reakci: vybouchne. A my onemocníme.

Co se nám tělo snaží říct

Jakákoliv nemoc je tak skutečně projevem duše. Ne nadarmo se říká, že všechno začíná v hlavě. Pokud se nad tím zamyslíme, záhy zjistíme, že například bolestí v krku tělo signalizuje naši neschopnost něco někomu sdělit. 

Psychosomatika však funguje i obráceně. Například tak, že si jen tak vyvoláme bolest hlavy, protože se nám něco nechce udělat. Cítíme, že v danou chvíli kráčíme proti sobě

Jaká jsou psychosomatická onemocnění?

Mezi častá psychosomatická onemocnění patří astma, revmatoidní artritida, atopický ekzém, alergie nebo například Crohnova choroba. Postihnout však může i jednotlivé orgánové soustavy (srdeční onemocnění, onemocnění trávicího traktu nebo psychosomatické sexuální problémy). Existuje symbolika projevu spojená nejen s konkrétní částí těla nebo zkušeností, kterou jsme prožili. 

Jak na psychosomatiku?

Abychom si zbytečně neubližovali, je potřeba naučit se vnímat sebe samé a podle toho jednat. Naučit se říkat ne tam, kde to skutečně říct chceme, a nedělat nic sami proti sobě. Když se totiž my sami budeme cítit dobře, projeví se to tím, že tělo bude správně fungovat a bude zdravé. Bolest hlavy, která nás roky sužovala a jejíž příčinu neobjevil žádný lékař, tak sama odezní a my budeme vědět, že jsme se konečně ocitli na správné cestě.

 

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.