Zarudnutí oka: Co to znamená, když nám zrudne oko, jaké jsou příčiny a kdy je třeba vyhledat lékaře? | Moje zdraví

Zarudnutí oka: Co to znamená, když nám zrudne oko, jaké jsou příčiny a kdy je třeba vyhledat lékaře?

Zarudnutí oka: Co to znamená, když nám zrudne oko, jaké jsou příčiny a kdy je třeba vyhledat lékaře?
Autor: Shutterstock
3. března 2022 • 06:00

Zarudnutí očí má mnoho příčin – většinou se jedná o podráždění, které během pár dní samo odezní. Může jít ale i o signál vážnějšího onemocnění oka, kdy je třeba navštívit očního lékaře.

Zarudlé oko potrápí čas od času každého z nás. Na vině jsou zářivky, prašné prostředí, ale také časté namáhání očí v důsledku dívání se to počítačů. Kdy nás tento problém nemusí trápit a kdy je dobré vyhledat lékaře? 

Video se připravuje ...
Zánět spojivek: Příčiny, příznaky a léčbaVIDEO 

Poměrně „běžný“ problém

Zarudnutí očí bývá poměrně běžné. Častěji se s ním potýkají alergici, kuřáci, lidé pracující v klimatizovaných kancelářích nebo nositelé kontaktních čoček.

Příčiny zarudlého oka

Zarudnutí očí je způsobeno zvýšeným prokrvením cév spojivky, případně může být oko červené z důvodu prasknutí některé z těchto cév. „Příčinou je narušení povrchu spojivky nebo rohovky nejčastěji zánětem. Ten může být jak infekční, tedy zapříčiněný viry, bakteriemi či plísněmi, tak neinfekční, například v důsledku alergie. Zarudnutí oka se často objevuje i při syndromu suchého oka, který je typický pro lidi pracující často na počítači. Dalšími příčinami zarudlého oka je mechanické poškození oka při úrazech, podráždění očí kouřem, prachem nebo chemikáliemi.

Červené oko je přítomné i při glaukomovém záchvatu, kdy je zvýšen nitrooční tlak. K prasknutí cévek spojivky může docházet u pacientů, kteří se léčí s vysokým krevním tlakem nebo užívají léky na ředění krve. U lidí, kteří mají cévy náchylnější k prasknutí, mohou cévky popraskat i při silnějším zakašlání nebo kýchnutí.

Zarudlé oko u dětí

„U dětí mohou být zarudlé oči projevem nekorigované nebo špatně korigované refrakční vady,“ vyjmenoval Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Kdy vyhledat pomoc odborníka

Při zčervenání bělma není důvod panikařit, zpravidla samo odezní. V některých případech ale může doprovázet jiné, závažnější onemocnění. „Zarudnutí očí signalizuje problém samotného oka – nejčastěji zánět, který ale může být i projevem jiného onemocnění organismu, například autoimunitního onemocnění, jako je revmatoidní artritida, Bechtěrevova choroba, lupus nebo onemocnění štítné žlázy. Dále může červené oko signalizovat zvýšení nitroočního tlaku u zeleného zákalu. Pouhé podráždění oka obvykle vymizí za jeden až dva dny. Hojení lze podpořit například kapáním umělých slz. Očního lékaře je vhodné navštívit, pokud se stav ani po dvou až třech dnech nezlepšuje, případně se zhoršuje nebo jsou přítomny další příznaky – sekrece z oka, bolest, svědění, řezání očí nebo světloplachost,“ popsala Zuzana Koželová, lékařka oční kliniky Gemini.

Zarudnutí oka a první pomoc

Jako první pomoc je možné sáhnout po volně prodejných očních kapkách. „Pokud si je člověk vědom, že se mu do oka dostal prach či nečistoty, doporučuje se jej vypláchnout čistou vodou a kapat volně prodejné oční kapky proti zánětům. Pokud zarudnutí vzniklo bez zjevné příčiny, pak lze kapat protizánětlivé kapky do očí, případně umělé slzy. Pokud jsou přítomny další příznaky, je vhodné navštívit očního lékaře,“ uzavřel Pavel Stodůlka.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.