Informace pro Ukrajince v ČR | Moje zdraví

Jak si udržet zdravý rozum, když venku zuří válka

Video se připravuje ...
1. března 2022 • 06:00

Situace na Ukrajině není jednoduchá a chtě nechtě má vliv na každého z nás. Jsme smutní, máme strach či úzkost a obavy o naši budoucnost na celkové pohodě také nepřidají. I tak je ale důležité zachovat si zdravý rozum a snažit se žít jako doposud. Jak na to a proč je to důležité?

Míra prožívání a následného strachu a paniky je u každého člověka jiná. I proto se někdo bojí více a jiný méně, a je to tak v pořádku. Se svou psychikou bychom se ale všichni měli naučit pracovat, abychom v situacích, jako je tato, neztráceli naději. Co pomáhá a proč je dobré se toho držet?

Video se připravuje ...
Vyzkoušejte tyto dýchací techniky!VIDEO 

1. Dělání, dělání, všechen smutek zahání

Ne nadarmo se říká, že pokud jste smutní, měli byste začít něco dělat, abyste přišli na jiné myšlenky. Jakákoliv činnost totiž skutečně zaměstná mysl novým způsobem. Když navíc zvolíte sport, všechny nahromaděné emoce vyšlete správným směrem. Doslova se „vybijete“ a to je někdy plně dostačující. Navíc vyplavíte endorfiny, hormony štěstí, které jsou teď víc než kdy jindy skutečně potřeba.

2. Buďte s těmi, které máte rádi

Sdílená radost je dvojnásobná radost a sdílený smutek je poloviční smutek. Tohoto pravidla byste se měli držet, a pokud se necítíte úplně ve své kůži, jděte na procházku či třeba do cukrárny s někým, koho máte rádi. Už jen to, že nebudete sami, se přece počítá.

3. Nebojte se mluvit o svých problémech

Mít svého psychologa či psychoterapeuta je v dnešní době zcela normální. Není se přece za co stydět a už vůbec ne v situacích, které jsou samy o sobě náporem na psychiku. Člověk erudovaný ve svém oboru má navíc mnohaletou praxi a bude vědět, jak vám pomoci.

4. Prodýchejte se do klidu

Dech svede víc, než si možná umíte představit. Vybavte si situaci, kdy jste ve stresu – dech se rázem zrychlí, zkrátí a je poměrně mělký. To pomůže stresu, ale ne vám. Dobrou zprávou je, že řešení je poměrně snadné a hlavně účinné. Stačí se na dech začít soustředit a vědomě – pomalu a pozvolna – ho začít prohlubovat a prodlužovat. Sami ucítíte ten rozdíl. Tělo i mysl se zklidní a vaše myšlenky se ustálí, nebudou skákat jedna přes druhou.

5. Strava dělá své

Pokud jste ve stresu, nízká hladina glykemie rozhodně nebude nápomocná. Je tedy potřeba dávat si pozor na to, co jíte. Nikdo přece netvrdí, že musíte spořádat celou kachnu, ale malý kousek něčeho zdravého vám jistě pomůže. Přestanou se vám klepat ruce a psychická rozkolísanost se vrátí do normálu. 

6. Nepřestávejte žít svůj každodenní život

Možná si teď říkáte, co má tohle znamenat, ale přesně tato věta je asi tou nejdůležitější. To, že venku zuří válka a že máme strach a nevíme, co bude zítra, je jedna věc, na druhé straně se ale nemůžeme „vykašlat“ na svůj každodenní život a jen čekat, co bude. Musíme žít, a dokonce přesně tak, jako doposud. Sportujte, bavte se, choďte na kafe s kamarádkou a radujte se z každé maličkosti, kterou vám život připraví.

Válka na Ukrajině je jednoznačně něčím, co nemile ovlivňuje životy nás všech. I proto bychom se měli snažit být soucitní a lidem, jež jsou válkou ohrožení nejvíce, pomoci. Podrobné informace, co dělat, najdete v následujícím odkaze.

Informace pro Ukrajince v ČR zde.

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.