Jak si udržet psychický klid, když vnější okolnosti nejsou příznivé | Moje zdraví

Jak si udržet psychický klid, když vnější okolnosti nejsou příznivé

  • Jak si udržet psychický klid, když vnější okolnosti nejsou příznivé
    Vnitřní klid v současné době. Luxus? • Autor: Unsplash
    25. května 2022 • 06:00

    Dnešní doba je náročná pro všechny. Sotva se oklepeme z covidové pandemie, přijde další boj. Naše psychika dostává zabrat. Základní potřeba bezpečí, klidu, předvídatelnosti je ohrožena zvnějšku. Jak si udržet vnitřní klid, když situaci nemůžeme ovlivnit? Je sobecké si žít tak jako doposud?

    Doba pandemie dopadla na každého z nás. Na někoho více, na někoho méně. Neustálé změny pravidel a každodenního fungování tak mohly narušit psychickou pohodu i těch otrlých, kteří jsou odolní vůči stresu i náročným úkolům v práci a osobním životě. Sotva jsme se z covidového kolotoče vyhrabali a své psychice po zvládnutí náročné situace dali pauzu, objevily se další situace ohrožující naši existenci. Inflace, válka, zásahy do rodinných rozpočtů, nutné změny životního stylu, nové strachy, další náročná rozhodnutí a neustálé postoje k novým a novým informacím. I když máte starostí až nad hlavu, na duševní hygienu je dobré nezapomínat. Co dělat pro udržení vnitřního klidu?

    Video se připravuje ...
    Úzkosti: Jak si poradit a co dělat?VIDEO 

  • Žijte teď

    Prakticky po celý náš život někde na zemi existovalo místo (kdyby jedno), kde nebyl klid, mír a blahobyt. Přesto jsme žili svoje životy, měli svoje plány a každodenní radosti. Jakkoli to pro vás může znít nyní „nevhodně“, protože teď je to jiné (znáte osobně někoho, koho se potíže týkají), když přestanete žít, nepomůžete tím sobě ani svému okolí. Dělejte dál to, co umíte nejlépe, a udržujte se v co nejlepší mentální, fyzické, duševní a finanční kondici. Velká pomoc pro okolí často je, že nejsme jedněmi z těch, kdo potřebují pomoci, a můžeme být těmi, o koho se mohou druzí opřít. Radujme se z každého dne a všeho, co máme a můžeme dělat.

  • Pojmenovávejte emoce

    Pojmenujte si společně či každý sám pro sebe emoce, které cítíte. Klidně nahlas a pěkně od plic. Mluvte se svými blízkými – a zejména se svými dětmi – o tom, jak situaci prožívají a o čem přemýšlejí. Pokud na to máte psychické a fyzické síly, mluvte s těmi, kteří náročnou situací procházejí,“ radí Gabriela Brávník Milfortová ze společnosti Golden Gate, která se zabývá investicemi do fyzického zlata a stříbra. Možnost být vyslechnut a možnost sdílet jsou samy o sobě léčivé. Nicméně myslete vždy na to, že to platí v případě, pokud na to máte síly. Je v pořádku, že ne každý je má. Zrovna tak je v pořádku, že se nestavíte na žádnou názorovou stranu, protože si uvědomujete, jak málo máme relevantních informací.

  • Hýbejte se

    Prostě a jednoduše buďte co nejvíce na vzduchu – okysličí se vám tělo, zlepšíte zdraví, unavíte se, načerpáte dobrý pocit z jarní přírody (kde vše běží, jak má) – a hlavně: nebudete číst žádné zpravodajství. Pohyb je ideálním parťákem vaší psychické rovnováhy. Fyzická námaha pomáhá vyplavovat hormony štěstí a tím posiluje organismus. Mimo to, že se dostanete do formy, bude se vám také lépe spát, uvolníte svalové napětí a tělo se snadněji zregeneruje. Nezapomínejte však, že ve stresu a nervozitě jste mnohem náchylnější k úrazu. 

    Alespoň třicet minut denně si na sebe najděte, pomůžete tak nejen svému tělu, ale také mysli. „Tělo a mysl jsou velmi úzce propojeny, dokonce mnoho psychologů je považuje za neoddělitelné. To, co se děje v naší psychice, silně ovlivňuje to, co se děje v těle a naopak. Existuje celá komplexní věda, tzv. psychosomatika, která se tímto fenoménem zabývá,“ říká Miroslav Zachovalý, psycholog a vedoucí terapeutického centra Společnosti Podané ruce. Fyzická aktivita nám tak může s ohledem na psychický stav velmi prospět. „Při fyzické aktivitě tělo produkuje mnohé chemické látky, které přímo působí na psychickou kondici, náladu, pocit pohody, štěstí atd. Jedná se například o hormony dopamin, endorfin. Lidé si často mylně myslí, že nepříjemné pocity mohou zvládnout myšlenkovou prací, ovšem to nefunguje tolik, jako když pozornost přesuneme k jiným podnětům skrze tělo,“ dodává Miroslav Zachovalý ze Společnosti Podané ruce.

  • Sepište si, co se děje

    „Někomu pomůže se z pocitů a myšlenek vypsat, dostat je z hlavy na papír, aby večer mohl lépe usnout. Psaní je také vynikajícím nástrojem, když máte nutkání něco dělat, ale reálně to v danou chvíli není možné,“ říká dále Brávník Milfortová. Začněte sepisovat, co se děje, co v rámci situace můžete dělat nebo kdo umí něco z toho, co je potřeba. Třídění těchto myšlenek a kroků plánování jsou posunem v situaci. Člověku se objektivně uleví, protože v daném okamžiku soustředí své síly na to, co dělat může.

  • Buďte v kontaktu s lidmi, které máte rádi

    I když máte pocit, že už nikoho dnes nechcete vidět, nenechte se touto myšlenkou ovládnout. Zůstávejte se svými kamarády, rodinou či kolegy v kontaktu, i přestože nemáte náladu si s nimi povídat – svět sociálních sítí nám dává prostor se spojit s lidmi, kteří nám jsou blízcí různými kanály. Přemýšlejte nad věcmi pozitivně a snažte se vyvarovat negativních komentářů a zpráv. Zároveň vnímejte i to, v jaké psychické kondici jsou lidé kolem vás, nemusí si o pomoc umět říct a sami se začnou utápět v temnotě.

    „Kontakt lze nahradit například telefonickým rozhovorem nebo videokonferenčním, kdy se vyplavují podobné látky jako při fyzickém kontaktu a zážitek blízkosti může být velmi podobný. Zároveň je ale třeba počítat s tím, že u obou těchto forem některé kanály chybějí, mohou proto být pro člověka vysilující (např. fenomén zoom fatigue),“ upozorňuje Anna Rejmanová, vedoucí programu Centra komplexní péče v Jihomoravském kraji, který se zaměřuje na práci s hazardními hráči a sázkaři. Zoom fatigue je únava, obavy nebo vyhoření spojené s nadměrným používáním virtuálních komunikačních platforem. 

  • Dopřejte si detox

    Naše práce i trávení volného času se přesouvá stále častěji do online prostředí. V době moderních technologií, chytrých telefonů a nejrůznějších aplikací tak není úplně jednoduché naordinovat si digitální detox. Oči i mysl to však sem tam potřebují. Proto si již na začátku nastavte reálné limity, kolik času chcete online strávit. A ty za každou cenu dodržujte.

    To platí jak o běžném fungování na sociálních sítích, vyhledávání, čtení zpráv, ale například i hraní online her či online sázení. „Nastavit si limity je důležité obecně pro každou činnost, nejen při hraní online her. Nastavením limitů dostáváte do rukou snadný nástroj pro seberegulaci, která vás udrží daleko od všech rizik a negativních aspektů. V případě hazardních her si limity můžete nastavit přímo na stránkách provozovatele nebo v aplikaci,“ doporučuje Jan Řehola, ředitel Institutu pro regulaci hazardních her, který stojí za projektem Zodpovědné hraní. A máte-li dojem, že vám závislost na internetu zasahuje do soukromí a nejste schopní s ní přestat, je načase se obrátit na odborníka!

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.