Proč někteří nerozeznají v kině 3D obraz a které potraviny jsou pro oči lepší než mrkev?

  • Proč někteří nerozeznají v kině 3D obraz a které potraviny jsou pro oči lepší než mrkev?
    Autor: iStock
    27. ledna 2019 • 06:00

    Víte, proč jsou novorozenci modroocí a že děti vidí jinak než dospělí? Tipnete si, kolik rozezná oko barev? A co dělat ve chvíli, kdy narozdíl od ostatních nerozeznáte 3D obraz v kině?

    Člověk zrakem získává kolem 80 procent všech informací. Podle některých zdrojů jich oko dokáže za hodinu zpracovat až 36 tisíc. Lidské oko se začíná vyvíjet už během čtvrtého měsíce těhotenství. V prvních týdnech po porodu ale zdaleka nefunguje tak, jak u dospělého člověka. Jako dospělý vidí dítě až v první třídě.

    Ostře vidí dítě až v sedmi letech

    V období prvních šesti měsíců života dítěte se vyvíjí takzvaná centrální fixace a konvergence, tedy schopnost zaměřit oči na předmět při pohledu do blízka. V tomto věku dosahuje zraková ostrost asi pěti procent toho, co u dospělého člověka. Půlroční dítě je schopno zaměřit pohled na nějaký předmět. „V období devíti měsíců je zraková ostrost deset procent. V jednom roce je potom zraková ostrost asi 20 až 30 procent. Kolem sedmého roku je vývoj zrakových funkcí u konce a dítě by mělo vidět stejně kvalitně jako zdravý dospělý člověk,“ uvedl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

    Víte, proč jsou novorozenci modroocí a proč ne každý vidí v kině obraz v 3D? Čtěte dále!

  • Novorozenci jsou modroocí: Víte proč?

    Bezprostředně po narození duhovka téměř žádný pigment neobsahuje, a proto je většina dětí modrooká. Pigmentu postupem času přibývá a až kolem třetího roku věku by měl být definitivně ustálen. „Pouze u zhruba 15 procent lidí se barva očí mění v pozdějším věku. Ale v případě, že se barva očí změní velmi výrazně nebo se mění barva jen u jednoho oka, může jít o příznak očního onemocnění,“ varoval Pavel Stodůlka. Téměř u všech novorozenců se také vyskytuje určitý stupeň dalekozrakosti, s postupem věku ale většinou vymizí,“ dodává.

    Oko dospělého člověka umí vnímat a rozlišovat barvy o vlnové délce od 380 do 760 nanometrů. Každý barevný vjem je charakterizován sytostí, jasem a barevným tónem. „Názory na počet odstínů barev, které je lidské oko schopno rozeznat, se liší. Některé zdroje však hovoří až o 10 milionech barev,“ řekl Pavel Stodůlka.

  • Tmavé brýle bez UV filtru škodí zraku víc než brýle žádné

    Tmavé brýle bez UV filtru mohou být pro oči škodlivější než brýle žádné. „Pod tmavými skly totiž dochází k rozšíření zornic a do očí, nejsou-li chráněny kvalitním UV filtrem, tak proniká více škodlivých paprsků, které mohou vést k trvalému poškození zraku,“ vysvětlil Pavel Stodůlka.

    A paradoxem je, že sluneční brýle jsou často více potřeba v zimě, hlavně v přírodě. V zimě totiž dochází k odrazům slunečních paprsků od sněhu, které mohou zrak potrápit víc než například pobyt u moře. „Sněhová pokrývka může zvýšit hladinu UV záření přibližně o 90 procent na čerstvě napadaném sněhu a o 50 procent na sněhu starším. Oproti tomu zelená tráva odráží jen zhruba tři procenta UV záření,“ popsal Pavel Stodůlka.

  • Čtvrtina vitamínů je určena jen pro zrak

    Až 25 procent vitamínů a minerálů, které člověk přijme z potravy, je určeno pouze pro zrakový systém. „Takto získané látky ale často k dobrému vidění nestačí. Proto je vhodné používat doplňky stravy. Často stačí jedna kapsle denně k tomu, aby byly dodrženy minimální dávky látek na den,“ doporučil Pavel Stodůlka.

  • Mrkev není jediná zdravá potravina pro oči

    Jedním z nejčastějších mýtů, které kolem mrkve kolují, je její až zázračný vliv na kvalitu zraku. Mrkev je sice pro zrak opravdu prospěšná, ne ale o moc víc než řada jiných potravin. Zraku prospěšných potravin je celá řada. „Například málo známá je kurkuma, u které je prokázáno, že kromě velmi pozitivního vlivu na zrak působí také proti nádorovým onemocněním. Pro dobrý zrak je podstatný také lutein  ten je obsažen například v obilí, ovoci a zelenině nebo ve vaječném žloutku. Na správné fungování enzymů v oku má velký vliv zinek. Proto je důležité konzumovat potraviny bohaté na tento minerál. Mezi ty patří například vajíčka, mléko, dýňová semínka, ústřice nebo pštrosí maso,“ vyjmenoval Pavel Stodůlka.

  • 3D filmy nejsou pro všechny oči

    „Někteří lidé nejsou schopni rozeznat 3D obraz v kině či televizi. Potíže se objevují zejména v případě tupozrakosti a šilhavosti, při velkém rozdílu v dioptriích nebo u lidí, kteří mají funkční jen jedno oko,“ řekl Pavel Stodůlka. Pokud tedy vyrazíte do kina a vy si narozdíl od zbytku rodiny 3D film neužijete, je čas jít zkontrolovat svůj zrak k lékaři.

  • Hodně řidičů neví o své oční vadě

    Podle odhadů zhruba 50 tisíc řidičů v Česku ve věku nad 40 let trpí oční vadou, která je nebezpečná pro řízení. Velká část řidičů vyššího věku není schopna zaostřit na palubní desku bez brýlí. „Už tři čtvrtě dioptrie stačí na to, aby řidič zahlédl chodce ze vzdálenosti o polovinu kratší než řidič bez dioptrické vady. Zatímco zdravé oko ho vidí ze vzdálenosti zhruba 200 metrů, oko s vadou -0,75 dioptrie až ze vzdálenosti 100 metrů, oko s vadou minus dvě dioptrie pak ze vzdálenosti pouhých dvaceti metrů. Navíc řidiči se špatným zrakem vůbec nepostřehnou až čtvrtinu dopravních značek,“ upozornil Pavel Stodůlka.

Autor: Alžběta Javorková
 
480p 360p 240p

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.