Kontaktní čočky do vody nepatří, s jednou výjimkou: Víte, s jakou? | Moje zdraví

Kontaktní čočky do vody nepatří, s jednou výjimkou: Víte, s jakou?

Kontaktní čočky do vody nepatří, s jednou výjimkou: Víte, s jakou?
Autor: istock.com
9. srpna 2019 • 06:00

Jedna část lékařů považuje koupání s kontaktními čočkami za nebezpečné, jiná skupina zase připouští, že ty jednorázové ničemu nevadí. Kde je tedy pravda?

Zatímco chemicky ošetřené a sledované bazény jsou relativně bezpečné, nejhorším rizikem je plavání ve vodě, která je znečištěná a jsou v ní sinice. Jana Mikšovská z oční kliniky DuoVize v Praze by ale pro jistotu nenosila kontaktní čočky ani do bazénu. „Ve vodách totiž přežívají bakterie, viry, chlamydie nebo plísně, přičemž například chlamydiové oční záněty vznikají i týdny až měsíce po pobytu ve vodě. Způsobují závažný zánět rohovky spojený s velkými bolestmi, světloplachostí, začervenáním a slzením očí. V kritických případech může způsobit i oslepnutí,” říká lékařka.

Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini, je smířlivější.  “Pokud člověk chce plavat s kontaktními čočkami, doporučuje se kombinace jednodenních kontaktních čoček, které po plavání hned jejich nositel vyhodí, a plaveckých brýlí. Důležité také je nemnout si ve vodě oči,“ zdůrazňuje Stodůlka.

Nejhorší jsou sinice

Oba odborníci se ale shodnou, že plavání je pro oči nejvíce nebezpečné zejména ve vodách, kde jsou sinice. Toxické látky obsažené v sinicích mohou vyvolávat alergické projevy na kůži a zároveň alergický zánět očí. Tento zánět se projevuje jednak svěděním a pálením, někdy i zarudnutím očí se zvýšenou sekrecí. „Koupání a plavání v takto znečištěné vodě je rizikové zejména kvůli zánětům spojivky, v horším případě i zánětům rohovky, jejichž léčba bývá komplikovaná a dlouhodobá. Pozánětlivá jizva pak může na rohovce způsobit trvalé snížení zrakové ostrosti,” říká Jana Mikšovská.

V ohrožení jsou podle lékařky oči, které mají poškozenou nebo nekvalitní povrchní část rohovky  epitel. Jsou to zejména oči lidí léčících se s chronickými záněty spojivek či víček nebo oči lidí, kteří nosí kontaktní čočky.

Pokud už se vám stane, že do vody skočíte v čočkách, aniž byste si to uvědomili, je důležité dodržovat zásady první pomoci. Nejvhodnější je vypláchnout oči čistou vodou, lépe borovou vodou nebo speciálními dezinfekčními očními kapkami. Pokud nejsou přítomny další oční potíže, zmíněné výše, není nutná další léčba. Ale v případě přetrvávajících potíží je vždy vhodné navštívit očního lékaře k vyloučení poškození rohovky.

Pořiďte si brýle

Ani koupání v moři není bez rizika. Zejména u moře se totiž lidé často rádi dívají pod vodou a sledují podvodní život. Bez potápěčských brýlí by to ale dělat neměli. „Otevírat oči pod vodou bez ochranných brýlí na chvíli ničemu nevadí, pokud není voda znečištěná a potápěč má oči zdravé. Delší styk otevřených očí s vodou už ale může způsobit podráždění očí a následné problémy. U očí trpících podrážděním, alergií nebo nějakým jiným očním onemocněním se jejich otevírání bez ochranných brýlí pod vodou nedoporučuje vůbec,“ upozorňuje Pavel Stodůlka.

Když vyjdete z vody, určitě si oči nemněte, mohl by v nich být písek. Časté je také zarudnutí očí v důsledku kontaktu s chlorovanou vodou, pomůže opláchnutí čistou vodou nebo umělé slzy v kapkách.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.