Zarostlý nehet: Na hnisající nehet pomohou masti i babské rady | Moje zdraví

Zarostlý nehet

Zarostlý nehet se může projevit po chronickém dráždění postranních nehtových valů zejména u palce nohy, zřídkakdy na jiných prstech nohy nebo ruky. Díky hnisání může způsobit velkou bolest. 

Jedná se o onemocnění, které je způsobeno tlakem nepadnoucí obuvi nebo špatným zastřižením nehtu. Někdy může příčinou být i dědičný růst nehtů, úraz, různá hormonální nebo metabolická onemocnění.

V místě zarostlého nehtu se vytvoří otok nebo zduření, které se může časem zanítit nebo zhnisat.

Příznaky zarůstajícího nehtu

  • zarudnutí okolí nehtu
  • otok nebo zduření
  • při poškození kůže zánět

Léčba zarůstajícího nehtu

V případě, že není v místě zarůstajícího nehtu infekce, postačí správná pedikúra a hypermanganové nebo řepíkové koupele. V případě potíží odborný lékař-podiatr řeší další léčbu ortonyxií, což je použití různých druhů rovnátek na nehty. Pokud problém přetrvává nebo je stav již v pokročilé fázi, pak je nutný ambulatní chirurgický zákrok.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Léky

Na zanícené místo můžete použít framikoinovou mast, Infadolan nebo Betadine. Pokud dojde k hnisání, je dobrá černá mast Ichtoxyl. Při bolesti si kupte běžně dostupné léky obsahující paracetamol nebo ibuprofen.

Homeopatika

Přímo na zarůstající nehty homeopatici doporučují Caust, Hep, M-aust, Mag-p nebo Nit-ac. Na hnisání nehtů Graph, na bolest v okolí nehtu Ant-c nebo Teucr, na zánět Sabad.

Domácí léčba a babské rady

Když zjistíte, že máte zarostlý nehet, ale není v jeho okolí infekce, můžete bolavé místo denně koupat ve slané vlažné vodě. Během dne chodidla udržujte v suchu, okolí postiženého nehtu potírejte dezinfekcí, aby nevznikl zánět. Noste pohodlné měkké boty se širokou špičkou nebo sandály, pokud to roční období dovolí.

Další informace o výběru letní obuvi najdete zde.

Podle babských rad pomáhá potírání okolí nehtu tea tree olejem, kašičkou z jedné sody a vody, rozpůleným stroučkem česneku nebo koupele v octové vodě. Také omývání macerátem z hřebíčku nebo dubové kůry je často účinné.

Vyšetření

Při vyšetření problému zarůstajícího nehtu lékař nejprve prověří vaši celkovou anamnézu. Dále pak podle závažnosti a postižení v jeho okolí stanoví postup léčby, popř. dobu potřebnou pro nošení nehtových rovnátek.

V těhotenství

V těhotenství mohou s přibývajícími kily a otoky dolních končetin být problémy se zarůstajícími nehty poměrně obvyklou záležitostí. Budoucí maminky by měly častěji navštěvovat pedikúru a nosit pohodlné široké boty.

Nenašli jste, co jste hledali?mykózyotokybolestpedikúraplíseň na nehtu

Možné komplikace

Na první pohled tak banální onemocnění jako je zarostlý nehet může pro diabetiky a lidi s nedostatečným prokrvením dolních končetin znamenat velmi vážný problém, proto včasné řešení problému už v jeho počátku by mělo být samozřejmostí.

Prevence

Nehty si zastřihávejte rovně, nikoli do obloučku, a ne moc krátce. Vybírejte si pohodlnou nepříliš těsnou obuv. Pokud se již problém se zarůstajícím nehtem objeví, často otlak dezinfikujte, aby nedošlo k infekci.

Kdy jít k lékaři

Jestliže pozorujete, že okolí zarůstajícího nehtu zčervená nebo se dokonce objeví hnisavý otok, poraďte se se svým lékařem. Konzultace je také na místě, pokud se problémy opakují.

Autor: laš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.