Jak se zbavit celulitidy? Rady, které fungují | Moje zdraví

Co je celulitida a jak se jí zbavit?

Co je celulitida a jak se jí zbavit?
Autor: istock.com
25. října 2021 • 06:00

Celulitida je zdravotním problémem kůže. Ne vždy jsou tak na vině tukové polštářky a lenost. Pomerančová kůže trápí i štíhlé ženy. Jak se jí zbavit? Jak sobě navrátit ztracené sebevědomí? To se dozvíte v následujícím článku.

Celulitida jako vada na kráse!

Pomerančová kůže sama o sobě nepředstavuje žádné zdravotní riziko. Je to hlavně estetický problém, který trápí především ženy, ačkoliv ani muži nejsou této problematiky ušetřeni. Pokud celulitidou trpíte, na vině nemusí být jen tukové zásoby, ale i špatně fungující lymfatický systém, špatná látková výměna nebo žilní nedostatečnost. Celulitida se projevuje nevzhlednými nerovnostmi kůže.

Video se připravuje ...
Podívejte se na tipy, jak se zbavit celulitidyVIDEO 

Proč celulitida vzniká?

Příčin vzniku pomerančové kůže může být několik. Většinou za jejím vznikem stojí nedostatečný tok lymfy a následné usazování vody v tukových buňkách, které se projeví právě nerovnostmi kůže. Na samotný vliv projevů pomerančové kůže má ale také vliv:

·        Genetika

·        Životní styl

·        Pohyb a strava

·        Hormony a případné užívání hormonální antikoncepce

Kde vzniká pomerančová kůže?

Celulitida se tvoří v podkoží. Tam mají zakončení také lymfatické cévy. Pokud lymfa nefunguje, jak má, hromadí se v podkoží voda, která následně způsobí nerovnosti na povrchu kůže. Ty jsou pak hlavním problémem a vadou na kráse každé postižené ženy.

Jaké další faktory přispívají ke vzniku celulitidy?

Je třeba si uvědomit, že to není pouze voda v podkoží, co tento problém dělá viditelným. Na vině je také ženský hormon – estrogen. Rizikovou skupinou tak mohou být ženy užívající hormonální antikoncepci. Estrogen má totiž záporný vliv na vazivo, které se stává méně pružným a slábne. Zvyšuje ukládání tuku do tukových buněk a následné zadržování vody.

Jak zlepšit stav kůže postižené celulitidou?

·        Nutnost pohybu. Fyzickou aktivitou rozproudíte lymfu a budujete svaly. Sval následně vytlačí přebytečný tuk a pro celulitidu nezbyde prostor.

·        Zdravý životní styl – pokud se budete denně stravovat ve fastfoodu, budete kouřit nebo výrazně holdovat alkoholu, vaše celulitida bude slavit patřičný úspěch.

·        Dostatečný pitný režim – ten je nezbytný pro správnou látkovou výměnu.

·        Zařaďte bylinky – ostropestřec mariánský, listy pampelišky nebo kopřiva, to vše pomáhá pročistit tělo a následně uvést látkovou výměnu do patřičného normálu.

·        Lymfodrenáž – technika, která jemnými dotyky či přístrojem dokáže v místě lymfatických uzlin zlepšit tok lymfy. Nadbytečná tekutina se vyloučí, zlepší se látková výměna a vaše pokožka bude viditelně hladší a hezčí.

Celulitida je možná problém, ale jednoznačně víme, že ho lze řešit. Je to jen a pouze ve vašich rukách!

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.