Atopický ekzém: Problém, který trápí zejména děti, ale může se objevit i v dospělosti. Jak mu předcházet a jak ho léčit? | Moje zdraví

Atopický ekzém: Problém, který trápí zejména děti, ale může se objevit i v dospělosti. Jak mu předcházet a jak ho léčit?

Atopický ekzém: Problém, který trápí zejména děti, ale může se objevit i v dospělosti. Jak mu předcházet a jak ho léčit?
Atopický ekzém je většinou celoživotní onemocnění. • Autor: istock.com
8. prosince 2021 • 14:00

Věděli jste, že atopický ekzém je jedno z nejčastějších kožních onemocnění u dětí? Postihuje až 30 procent z nich. Nejčastěji se objevuje v prvních pěti letech. Kdy byste měli věnovat zvýšenou pozornost dítěti, aby jej ekzém příliš netrápil?

Při vzniku atopického ekzému hraje roli několik faktorů. Nejčastěji se jedná o genetickou predispozici, ekzém nebo astma může mít jeden z rodičů nebo sourozenců. Pokud je to váš případ, měli byste věnovat větší pozornost už pokožce kojence. Základní prevencí je častější promazávání kůže, využívejte přípravky na ekzém, které seženete v lékárně nebo se soustřeďte na přírodní kosmetiku. Jí může být i oblíbený kokosový olej, který kůži vyživí, hydratuje a krásně voní. Myslete na to, co kůži vysušuje.

Video se připravuje ...
Kožní potíže u dětíVIDEO 

Mnoho lidí si neuvědomuje, že například časté koupání pokožku vysušuje. Kůže by měla dýchat, tudíž je ideální koupit dítku bavlněné a prodyšné oblečení. Pokud se vaše dítě v noci škrábe, dejte mu bavlněné rukavičky či pyžamo se zašitými rukávky. Dbejte i na prostředí, kde dítě žije. Ideálním podhoubím pro vznik ekzému je prach, takže omezte jeho přítomnost v bytě. A důležitá je i strava. Nejlepší variantou je kojení, pak až postupně zavádějte do jídelníčku mléčné výrobky a některá ovoce.

Atopický ekzém v dospělosti

Může se stát, že atopický ekzém se objeví až v dospělosti. Nejčastěji u lidí, kteří trpěli ekzémem nebo alergickým onemocněním v dětském věku. „Přibližně 10 % ze všech dětských pacientů si ekzém přenese i do dospělosti. První obtíže až v dospělosti jsou poměrně vzácné. Častější schéma je, že pacient má v dětství mírnou formu onemocnění, které se až v dospělosti změní v klasický ekzém,“ přibližuje dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Co je atopický ekzém?

Toto onemocnění je dlouhodobé a dědičné. Vzniká tak, že se tvoří málo kožních tuků, tudíž se pokožka nepromašťuje a to vede k narušení ochranné kožní bariéry. Nejenže je pokožka sušší, ale snadněji do ní pronikají mikroorganismy, aktivují se imunitní buňky, čímž dochází k zánětu a svědění. Ovšem je třeba si uvědomit, že zděděný sklon k atopii není ještě aktivní onemocnění.

Na ekzém není zázračný krém

To není povzbudivá zpráva. Zkrátka jestli u dětí pacientů přetrvává ekzém i v dospělosti, bývají jeho dispozice doživotní. „Na ekzém bohužel neexistuje zázračný lék, který ho jednou provždy vyléčí, tak aby se již nevrátil. Je ale možné správným výběrem péče ekzém udržovat v klidové fázi co nejdéle a eliminovat časté vzplanutí,“ vysvětluje MUDr. Lucia Mansfeldová

Jak proti ekzému bojovat v dospělosti?

Existuje však mnoho způsobů, jak ekzém mírnit. Používejte zvláčňující krémy tzv. emoliencia. Ty jsou základem péče o pokožku a je možné je používat denně, bez ohledu na to, zda se onemocnění nachází v akutní, nebo latentní fázi. Jejich promašťující účinky skvěle hydratují suchou pokožku, zlepšují bariérovou funkci kůže a potlačují tak vznik ekzému. Tyto přípravky zakoupíte v podobě tělových mlék, pleťových krémů, mastí i přísad do koupele. Výbornou složkou v krémech pro atopickou pokožkou je pak urea, která kromě hydratačního účinku působí i proti svědění. Další složky, které hledejte ve složení, jsou: glycerin, ceramidy, kyselina linolová či mandlový olej. Právě studování obsahu krémů je pro vás důležité. Naopak vyhnout byste se totiž měli kyselině salicylové nebo glykolové. Pozor si dejte na obsah pěnivých látek či konzervantů. Vše toto kůži vysušuje. A používejte i pleťovou kosmetiku pro citlivou pleť bez parfemace. Ideální je si daný přípravek nejprve vyzkoušet ve formě testeru, abyste viděli, zdá vám produkt svědčí, či nikoli.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.