Pálení a zarudnutí očí: Jaké jsou nejčastější příčiny a kdy vyhledat lékaře? | Moje zdraví

Pálení a zarudnutí očí: Jaké jsou nejčastější příčiny a kdy vyhledat lékaře?

Pálení a zarudnutí očí: Jaké jsou nejčastější příčiny a kdy vyhledat lékaře?
Autor: iStock
23. ledna 2021 • 06:00

Pálení, řezání nebo zarudnutí patří mezi nejčastější pocity „nepohody“ našich očí. Co nejčastěji způsobuje tyto potíže a kdy je třeba vyhledat odbornou pomoc?

Únava

Červené oči se mohou objevit po dlouhém koukání do monitoru nebo čtení. Zarudnutí může doprovázet i svědění nebo pálení oka. Tady většinou pomůže odpočinek, případně zvlhčit oči kapkami.

Zánět spojivek

Zánět spojivek se projevuje nejčastěji zarudnutím, pálením a svěděním očí, citlivostí na světlo, tzv. světloplachostí, nebo hnisavým výtokem. Ten je známkou bakteriální infekce.

Mezi nejčastější příčiny zánětu patří infekce, alergie nebo další choroby organismu. Infekční záněty jsou způsobeny viry, bakteriemi nebo chlamydiemi. Přesnou diagnózu vždy potvrdí mikrobiologické testy. 

Na vzniku neinfekčního zánětu spojivek se může podílet snížená tvorba slz a také to, v jakém prostředí se pohybujete. Oči dráždí prach, kouř, sluneční záření, chlorovaná voda z bazénu a podobně.

Alergické záněty se nejčastěji objevují na jaře a začátkem léta, tedy v období, kdy kvete nejvíce květin, trav a stromů. Zánět spojivek se může objevit i při senné rýmě nebo při atopickém ekzému. Alergický zánět spojivek se projevuje svěděním očí i víček, zarudnutím spojivky a zvýšeným slzením. Při alergickém zánětu spojivek může být ve spojivkovém vaku hlen, nikoliv však hnis. Alergenem však mohou být i některé léky, kosmetika nebo například roztoči.

Syndrom suchého oka

Syndrom suchého oka je jednou z nejčastějších očních chorob. Dochází při ní ke snížení produkce slz nebo jde o nesprávné složení slzného filmu. Jeho příčinou mohou být například některé oční choroby, poškození oka, poruchy postavení víček, může také jít o vliv genetické dispozice, ale i prostředí, ve kterém se člověk pohybuje.

K rozvoji přispívá například ozon, cigaretový kouř, prach, slunce, vítr, nošení kontaktních čoček, celodenní práce na počítači, několikahodinové sledování televize, klimatizované a uměle vytopené prostory, hormonální změny (při kojení, v klimakteriu), vedlejší účinky užívaných léků (například antikoncepce, antidepresiva) a konzervačních přípravků vkapávaných léků do očí, systémová onemocnění jako cukrovka, revmatické choroby, onemocnění cév, štítné žlázy, infekční nemoci a nádory. Syndrom suchého oka se může objevit v každém věku.

Vždy je vhodné nechat se vyšetřit očním lékařem.

Ječné a vlčí zrno

Podle typu a lokalizace postižené žlázky ve víčku rozlišujeme ječné zrno a vlčí zrno. Ječné zrno je zánět mazové žlázky u některé z řas na očním víčku. Vlčí zrno vzniká ucpáním a následným zanícením hlubokých mazových (Meibomových) žlázek víčka. Projevy ječného i vlčího zrna jsou si však podobné a pro laiky nemá toto rozlišení z praktického hlediska příliš velký význam.

Typicky se projevují otokem, zarudnutím a bolestí postiženého víčka. Žlázky se často ucpávají při nedostatečné hygieně očí nebo například po špatném odlíčení. Na vzniku zánětu se může podílet i celkové oslabení obranyschopnosti organismu, například při cukrovce. Příčinou často bývá i porušená funkce mazových žlázek, která je někdy součástí kožních onemocnění víček a obličeje (hlavně acne rosacea a dermatitis seborrhoica zpravidla spojená se seboroickým chronickým zánětem okrajů víček), na vině jsou i hormonální změny, imunologické potíže, přetěžování očí. Záněty mazové žlázky v naprosté většině případů způsobují bakterie ze skupiny stafylokoků. Vznikají ucpáním vývodu žlázky a hromaděním mazu.

Ječné i vlčí zrno obvykle do několika dnů sama zmizí. Pokud se stav do týdne nezlepší, navštivte lékaře.

Obrácená řasa

Trichiáza je stav, kdy se původně správně postavené řasy otáčejí proti oku – jedna řasa či více. Tím dráždí spojivku i rohovku. Nejčastější příčinou je poleptání a záněty víčkových okrajů. Někdy stačí řasu vytrhnout. Pokud je však drážděna spojivka nebo i rohovka, je nutná jejich léčba.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.