Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Mercurius solubilis: širokospektrální homeopatika. Pomohou se záněty v ústech, angínou i s očima

Video se připravuje ...
3. ledna 2022 • 14:00

Mercurius byl pojmenován podle boha Herma, průvodce duší zemřelých. Jde o rozpustnou rtuť, která se vyrábí podle původního předpisu doktora Hahnemanna z dusičnanu rtuťnatého, kyseliny dusičné a kovové rtuti. Rtuť najdeme ve rtuťových teploměrech, přístrojích na měření krevního tlaku, je také součástí amalgámových výplní.

Na záněty nejen v ústech

V homeopatickém ředění je Mercurius solubilis jeden z velkých léků působících na záněty. Nejčastěji je používán v případě zánětů sliznic dutiny ústní, ale osvědčuje se ve více případech.

Video se připravuje ...
Angína – příčiny, příznaky, léčbaVIDEO 

Hnisavý zánět dásní

Tento lék je považován za jeden z nejlepších na hnisavý zánět dásní s povleklým jazykem a s výraznými otisky zubů po stranách jazyka. Když ho pacient vyplázne, zároveň bývá výrazný zápach z úst. Lék podáváme v ředění 9 C, v akutním stavu i každou hodinu 5 granulí, v závislosti na zlepšení stavu postupně intervaly mezi dávkami léku prodlužujeme. V tomto případě je také nezbytná lokální dezinfekce dásní nejlépe ředěným roztokem Betadinu, výplach úst, například šalvějí nebo heřmánkem, a pravidelná péče o chrup.

Angína s čepy na mandlích

Rovněž v případě angíny s čepy na mandlích podáváme Mercurius solubilis 9 C, v akutním stavu každou hodinu 5 granulí. Můžeme jej ale podávat i při nálezu chronických čepů na mandlích, a to dlouhodoběji 1x denně 5 granulí. Zpočátku se může stát, že se mandle začnou čistit a čepů přibude, ale během krátké doby by se měl stav zlepšit. U těchto pacientů je také typickým příznakem slinění v noci na polštář, které má nahnědlou barvu a také hnisavě páchne.

Zánět vedlejších nosních dutin

Kromě těchto zánětů podáváme Mercurius solubilis i v případě hnisavého zánětu vedlejších nosních dutin 4x denně 5 granulí v kombinaci s lékem Lachesis mutus 3x denně 5 granulí.

Oční a ušní potíže

Uvedený lék využijeme rovněž u hnisavého zánětu spojivek, jako doplňkový lék u vředu na rohovce, u hnisavého zánětu středního ucha nebo také u hnisavého zánětu příušní žlázy. V akutním stavu podáváme lék vždy často v ředění 9 C a při zlepšení stavu postupně prodlužujeme intervaly mezi jednotlivými dávkami.

Zánět průdušek a zápal plic

Další indikací pro nasazení tohoto léku může být i zánět průdušek nebo zápal plic s vykašláváním hnisavého, páchnoucího hlenu. V tomto případě podáváme lék jako doplněk klasické léčby antibiotiky. Mercurius je také jedním z osvědčených léků na ulcerózní kolitidu, podáváme ho současně s klasickou léčbou v ředění 9–15 C při každé stolici 5 granulí.

Pomocník v gynekologii

V případě, že jsou postiženy sliznice genitálu, podáváme Mercurius u zánětu poševního vchodu a pochvy se svědivým bíložlutým výtokem, při zánětu a erozi na děložním čípku nebo i při zánětu dělohy rovněž v ředění 9 C, v akutním stavu co 1–2 hodiny 5 granulí.

Urologické obtíže

Při zánětu močových cest s bolestmi při močení, s pálením, častým močením a nálezem bílých a červených krvinek v moči podáváme tento lék v ředění 9 C, při každém močení 5 granulí, nebo můžeme lék rozpustit v 0,5 l vody (10 granulí) a popíjet po každém močení jeden doušek. U této diagnózy lék často kombinujeme i s lékem Cantharis, podáváme ho rovněž v ředění 9 C při pálivé bolesti několikrát denně. Dobrý efekt bude mít Mercurius i u hnisavého zánětu kůže, například u infikovaného ekzému nebo u impetiga. V tomto případě podáváme v ředění 15 C, a to 3x denně 5 granulí.

Při úporném pocení

Mercurius podáváme i v případě nadměrného olejovitého pocení během noci, které často doprovází nebo následuje po těžkých infekcích, v ředění 15 C 1x denně 5 granulí.

Děti s poruchou pozornosti

Lék Mercurius solubilis podáváme také u dětí, které jsou konfliktní, neklidné, mají problémy ve škole, nesoustředí se, nosí špatné známky, mohou mít syndrom ADHD, jsou vzteklé a přitahují pozornost svým negativním chováním a manipulací se spolužáky. Pokud jsou patrné příznaky mentální i fyzické, podáváme lék v ředění 30 C 3x týdně 5 granulí. Tyto příznaky může mít samozřejmě i dospělý pacient.

Náš odborník MUDr. Kateřina Formánková

PŘÍPAD Z ORDINACE Do ordinace přišla matka se sedmiletým chlapcem kvůli jeho opakovaným infekcím horních cest dýchacích. Vybral již troje antibiotika na zánět dutin, angínu a na zánět středního ucha. Po přeléčení vydržel tak dva až tři týdny zdravý, pak se infekce vrátila. Kromě toho ho ovládal nezvladatelný vztek, a to hlavně od té doby, co se narodila sestra a on nastoupil do školy. Uměl své potíže dobře využít, choval se jako „vyděrač“ a zkoušel, kam až může zajít. Měl spoustu energie, stále vyžadoval matčinu pozornost. Srovnával, kolik má kdo přízně, měl svůj svět fantazie. Předepsala jsem Mercurius solubilis 9 C 1x denně 5 granulí s poučením, že v případě infekce je potřeba zvýšit dávkování na 3x denně. Za měsíc při kontrole matka hlásila, že na začátku užívání hoch prodělal zrychleně všechny neduhy, kterými předtím trpěl: bolesti uší, bolest v krku, zlobení. Poté došlo k rychlé úlevě a při návštěvě byl již 14 dní bez potíží. Doporučeno bylo dále užívat Mercurius solubilis 15 C 2x týdně 5 granulí a při infektu v ředění 9 C opakovaně podle potíží. Po třech měsících se hoch cítil dobře, byl bez infektu, psychicky klidný, a dokonce začal doma pomáhat. Doporučila jsem ještě jedno balení léku Mercurius 15 C 1x týdně 5 granulí. Od té doby mou pomoc zatím nepotřebovali.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.