Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Trápí vás nespavost? Poradíme, jak s ní zatočit. Brýle s blue blockerem jsou jasnou volbou

23. prosince 2021 • 14:00

Každý z nás tráví v této době spoustu času doma u svých obrazovek, chytrých telefonů, tabletů, počítačů či televizorů. Podle studií stráví průměrný uživatel na zmíněných zařízeních v přepočtu 7–8 hodin denně. V čem spočívá riziko?

Omezte světlo z obrazovek

Modré světlo je specifické tím, že se sítnice oka aktivuje téměř 100x více než u jiného světla, a tak silně působí na náš organismus. Jakmile surfujete na mobilu nebo se díváte na film, tak modré světlo dává tělu signál, že je den, i když to tak nemusí být. Modré a zelené vlnové délky vnímané večer, před spánkem a v noci jsou falešným signálem, že je den.

Video se připravuje ...
Podívejte se na cvičení, které pomáhá proti očním vráskámVIDEO 

Mozek je pak zmatený a může to rozhodit cirkadiánní rytmus přirozený tělu, a proto můžete mít problémy s nespavostí,“ vysvětluje Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz, on-line prodejce kontaktních čoček, dioptrických a slunečních brýlí. V případě, že budete trávit mnoho času u jakéhokoli digitálního zařízení, které vyzařuje modré světlo, a nebudete se chránit, může to přinést spoustu nežádoucích účinků. Mezi nejčastější problémy patří: pálení a svědění očí, přílišná tvorba slz, nespavost, nadměrná únava, rozmazané vidění, časté bolesti hlavy, celková nevolnost, pocit na zvracení.

Brýle s „blue blockerem“

Existuje několik dobrých rad, jak se před modrým světlem chránit. Jednou z nich jsou brýle s tlumením modrého světla pro užívání na monitory v denním čase, takzvané brýle s „blue blockerem“. „Pokud znáte své dioptrie, můžete si takové brýle pořídit i on-line v e-shopu Alensa.cz, který vám umožní si filtr proti modrému světlu u brýlových skel přidat už za 890 korun. Celé brýle například od značky Crullé tak včetně skel pořídíte i pod 2000 korun,“ popisuje vychytávky on-line nákupu Kristýna Štěbetáková.

Zaleží samozřejmě na tom, jaké máte dioptrie či jakou sílu skla si do vybraných brýlových obrouček zvolíte. Všechny obroučky si zároveň můžete vyzkoušet v takzvaném virtuálním zrcadle. V dnešní době digitalizace se brýle s ochranným filtrem hodí opravdu každému, a tak nebývá výjimkou, že si je pořizují lidé, kteří brýle jinak nenosí. Na Alensa.cz pořídíte i kontaktní čočky TopVue Blue Blocker, které jsou určeny přímo lidem, kteří tráví na počítači hodně času. Zároveň jsou to vůbec první čočky, které obsahují filtr pro aktivní ochranu proti modrému světlu.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.