Omládněte jídlem: 5 POTRAVIN, KTERÉ FUNGUJÍ MÍSTO PLASTIKY | Moje zdraví

Omládněte jídlem: 5 POTRAVIN, KTERÉ FUNGUJÍ MÍSTO PLASTIKY

8. října 2021 • 06:41

Jedním ze způsobů, jak zpomalit stárnutí, je i strava. Vhodně zvolená může pleť vyživovat zevnitř, posilovat produkci kolagenu a zpomalovat tvorbu vrásek. Podle odborníků na anti-aging medicínu jsou to hlavně zelenina a ovoce, mořské ryby.

RAJČATA OMLADÍ

Nejcennější složkou rajčat jsou antioxidanty – betakaroten, vitamin C a zejména lykopen. Hlavní funkce lykopenu je oprava poškozených buněk v kůži. Více lykopenu obsahují zralá červená rajčata. Pozitivní vlastnosti lykopenu se na kůži projevují od 5 mg lykopenu denně, což odpovídá šesti rajčatům. Pro omlazení je ideální konzumovat rajčata s olivovým olejem. Lykopen přitom odolává vysokým teplotám a při vaření se neničí.

Video se připravuje ...
Jak zpomalit stárnutí pleti? Klíčem jsou důslednost a pravidelnostVIDEO 

LOSOS PRO KRÁSNOU PLEŤ

Maso tučných ryb obsahuje polynenasycené mastné kyseliny. Ty příznivě působí na pleť. Další cennou látkou je DMAE, která je dermatology označována jako žehlička na pleť. Proto bychom ročně měli sníst 17 kilo ryb, což jsou dvě porce týdně.

VÍTE, ŽE... Na japonském ostrově Okinawa nebo v Ekvádoru v údolí Vilcabamba žijí lidé, kteří nestárnou. Jedním z jejich tajemství je nízkokalorická strava.

BROKOLICE NA KOLAGEN

Je to jedna z nejsilnějších anti-aging potravin na světě. Je plná antioxidantů, vitaminů C a K, vápníku, vlákniny a luteinu. „Vitamin C potřebujeme pro produkci kolagenu, což je hlavní protein pokožky, který jí dodává sílu a pružnost,“ vysvětluje nutriční specialistka Romana Kotěrová. Denně si brokolice dejme aspoň 250 mg.

NÁŠ TIP: Před konzumací je brokolici lepší napařit, aby se z ní lépe uvolnily cenné látky. Vaření se nedoporučuje.

MANDLE PLNÉ „ÉČKA“

Jsou vynikajícím zdrojem vitaminu E, který je nejpoužívanější složkou kosmetiky proti stárnutí. „Éčko“ pomáhá regenerovat kožní tkáň, udržet vlhkost v pokožce a chránit ji před škodlivými UV paprsky. Denně bychom měli sníst alespoň hrst mandlí.

NÁŠ TIP: Když jíte mandle, upřednostňujte ty se slupkou. Bez ní totiž ztrácejí 50 % antioxidantů.

BORŮVKY PROTI VRÁSKÁM

Borůvky vědci zařadili po malinách na druhé místo mezi nejzdravější potraviny světa. Obsahují antokyan, který pomáhá posilovat pokožku, a brání tak vzniku vrásek. Borůvky chrání pleť před stresem, znečištěním, sluncem i záněty. Denně je ideálních pět deka.

Celý článek najdete v novém čísle časopisu Blesk zdraví. 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.