Pihy, pigmentové skvrny a další vady na kůži: Dají se zakrýt, ale měly by se i léčit | Moje zdraví

Pihy, pigmentové skvrny a další vady na kůži: Dají se zakrýt, ale měly by se i léčit

Pihy, pigmentové skvrny a další vady na kůži: Dají se zakrýt, ale měly by se i léčit
Autor: istock.com
14. června 2021 • 12:00

Genetika, věk, kožní poruchy, UV záření – to jsou hlavní příčiny, proč naše pokožka není bezchybná. Naštěstí se zlepšily možnosti, jak nejrůznější vady na pleti odstranit.

Patrně neexistuje nikdo, kdo by neměl na těle alespoň jedno mateřské znaménko. V běžné populaci je však normální, že jich lidé mají hned několik. Nejohroženější jsou ti, co mají na své pokožce znamének velké množství (počet 50–90 zvyšuje riziko maligního melanomu až dvojnásobně). Některá mateřská znaménka máte od narození, jiná se objeví v průběhu života. Jejich vznik ovlivňují především geny a slunce, které nutí buňky melanocyty produkovat kožní barvivo – melanin (ochranu kůže před ultrafialovým zářením).

Video se připravuje ...
Počet pacientů s rakovinou kůže se zvyšuje. Jak ji poznáte?VIDEO 

Většinou jde jen o záležitost estetickou, protože znaménka jsou z 95 % nezhoubného charakteru a lze je odstranit bez řezání a šití. Přesto je vhodné jim věnovat pozornost a pravidelně je kontrolovat. Tyto nenápadné skvrnky by se totiž mohly změnit ve smrtící zabijáky. Proto se při výkonech provádí histologické vyšetření.

Copak je to za skvrnky

Někdo považuje kožní nedokonalosti za jedinečná znamení krásy, jiný by se jich rád za každou cenu zbavil. Nejběžnější jsou pigmentové skvrny vznikající zvýšenou produkcí melaninu. Tento přírodní pigment v pokožce působí jako přirozená ochrana proti slunečnímu záření a po vystavení se na slunci se projevuje jako opálení. Skvrny vznikají tehdy, začne-li se barvivo koncentrovat nerovnoměrně. Příčinou mohou být kromě slunečních paprsků také hormonální změny, záněty, těhotenství, užívání antikoncepce nebo antibiotik. Pigmentace se také objevují na pokožce s postupujícím věkem.

Od kosmetiky po skalpel

Nejjednodušší způsob, jak se s drobnými nedokonalostmi pleti vypořádat, nabízí dekorativní kosmetika: korektor, make-up a pudr – to jsou účinné zbraně, kterými je lze zakrýt. Sofistikovanější cestu představují kosmeceutika (krémy, séra), tedy přípravky na pomezí mezi kosmetikou a léky, které mají terapeutické účinky a schopnost znaménka vybělit. Potom je možné také nastoupit cestu dermatologických zákroků, jako je například vypálení dusíkem, chemický peeling, pulzní světlo IPL, radiofrekvenční přístroj nebo laserové ošetření.

Nejradikálnějším řešením je chirurgické odstranění. K tomu se přistupuje zejména ze zdravotních důvodů jako prevence. Hyperpigmentace může totiž vyústit v melanom a jejím vyříznutím lze vzniku tohoto velmi nebezpečného typu nádoru zabránit. Radikální postup se doporučuje, jestliže se mění velikost, povrch, tvar nebo barva znaménka. Pokud ve vás nějaký kožní útvar vzbudí podezření nebo vám nevyhovuje z estetických důvodů, je správné navštívit dermatologa. Lékař postup stanoví na základě vyšetření dermatoskopem: Jde o speciální světelnou lupu umožňující zhodnotit strukturu, okraje a rozložení pigmentu ve znaménku.

Kožní útvary mají svá jména

Aterom – cysta mazové žlázy, je okrouhlá a tuhá, vyskytuje se pod kůží, hlavně ve vlasové části hlavy. Léčba: laser, skalpel.

Bradavice – nezhoubný výrůstek na kůži s drsným povrchem způsobený nadměrným obsahem keratinu v kůži. Léčba: přikládání náplastí s kyselinou salicylovou, zmrazení tekutým dusíkem, elektrokauterizace (zničení teplem), laser.

Erytróza – geneticky podmíněné onemocnění, při němž se jemné kapiláry krevního řečiště stanou porézními kvůli oslabení stěn kapilár, výsledkem je načervenalé zbarvení pokožky. Léčba: IPL (intenzivním pulsním světlem).

Fibromy – nezhoubné kožní útvary pleťové barvy, vznikají ve vazivové vrstvě pokožky. Léčba: elektrokauter, zmrazení tekutým dusíkem.

Hemangiom – nezhoubný červený kožní novotvar vzniká z krevních cév a bývá buď vrozený, nebo se objeví v průběhu života. Léčba: laser, skalpel.

Kuperóza – rozšířené červené cévky v obličeji jsou většinou způsobeny extrémními teplotami, opalováním bez ochranných prostředků, saunováním, omrznutím kůže, nadměrnou konzumací alkoholu, genetikou. Léčba: laser.

Nevus (mateřské znaménko) – je neškodný útvar tmavé barvy, který se vytváří v epidermu nakupením pigmentových buněk. Je větší než piha, bývá nazýván mateřským znaménkem. Léčba: chemický peeling, IPL.

Které nemoci kůže nás trápí nejčastěji? Více čtěte zde.

Oheň (nevus flammeus) – vrozená porucha, při níž se nadměrně rozšíří krevní cévy pod kůží, takže vytvoří červené až fialové zbarvení. Léčba: laser.

Perorální dermatitida – kožní onemocnění, které bylo poprvé zpozorováno v 70. letech minulého století u palubního personálu (proto se mu někdy říká nemoc letušek). Projevuje se drobnými pupínky kolem úst, mohou ale zasahovat i do okolí nosu, brady, tváří nebo i očí. Léčba: nemastné preparáty s protizánětlivým ichtamolem, borová voda, Jarischův roztok, antibiotika.

Pigmentové skvrny (hyperpigmentace) – někdy se jim říká skvrny stařecké; vznikají při zvýšení hladiny přírodního pigmentu melaninu. Patří sem melasma související s činností hormonů – nejčastěji se objevuje na tvářích, nosu a nad horním rtem, hlavně u těhotných žen; někdy samy zmizí. Léčba: speciální krémy, laser.

Piha – malá, hnědá, ostře ohraničená skvrnka tvořená shluky pigmentu. Léčba: speciální krémy, laser.

Růžovka (rosacea) – chronické kožní onemocnění projevující se zarudnutím pokožky, která extrémně reaguje na změnu teplot, pití horkých nápojů, sluneční záření, stres, hormonální změny, některé léky. Léčba: krémy, gely, antibiotika, laser, IPL.

Stopkaté bradavičky – nezhoubné drobné útvary objevující se nejčastěji na krku. Léčba: laser, skalpel.

Prohlížejte si kůži

Kosmetický problém se lehce změní ve vážný zdravotní, pokud znaménko na kůži zasahuje do jejích hlubších vrstev. Za riziková lze označit všechna nově vzniklá znaménka a ložiska hnědé barvy velikosti nad 6 mm v průměru. Samovyšetření spočívá ve sledování kožních útvarů, zda se zvětšují, mění barvu či se na nich neobjevují například růžové skvrnky, vyvýšené plošky a bouličky, hrubá šupinatá ložiska, krvácející útvary apod. V takovém případě je nutné okamžitě navštívit odborníka.

Vše o tom, jak poznat nebezpečné znaménko, čtěte zde.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, který koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Červnová obálka časopisu Moje zdraví • Autor: CNC

Autor: Jana Nová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.