Odborník radí: Jak vám aplikace pomohou hlídat zdraví. Změřte si tlak i zrak doma | Moje zdraví

Odborník radí: Jak vám aplikace pomohou hlídat zdraví. Změřte si tlak i zrak doma

Odborník radí: Jak vám aplikace pomohou hlídat zdraví. Změřte si tlak i zrak doma
Jak kontrolovat zdraví přes mobil? • Autor: iStock.com
1. května 2022 • 06:00

Zařazení technologií do všech oblastí života člověka se děje neuvěřitelnou rychlostí a co i před pár lety nebylo možné, teď je. I v oblasti zdraví dochází k rozvoji a dnes si zvládnete přes mobilní telefon změřit tlak nebo rehabilitovat. Jak mohou aplikace hlídat zdraví, na to má odpověď odborník Ondřej Svoboda, který se věnuje telemedicínským aplikacím.

Nové technologie mění medicínu každý den a vznikají nové a nové aplikace, jako například Záchranka, která umožní rychlý kontakt se zdravotnickým zařízením, chytré hodinky, které měří tep či míru stresu, nebo aplikace Water Drink Reminder, která dohlíží, abyste vypili dostatek tekutin. Ondřej Svoboda, BA in Management, MA, jde ve svých aplikacích ještě blíže k pacientovi a jeho zdraví. Jeho osobním motivem k novému projektu virtuální kliniky Dr. Digital byla smrt jeho babičky, která ho velmi zasáhla, a proto začal přemýšlet nad tím, jak lze pacientům zajistit kvalitní zdravotní péči, a to z pohodlí domova.

Zejména pro seniory či pacienty se sníženou pohyblivostí je sledování zdraví přes technologie velkým přínosem. Nejen pro ně, ale i pro jejich rodiny, které na ně mohou tímto způsobem dohlížet. Jak vše funguje? A jaké aplikace lze zvolit:

Video se připravuje ...
Záchranář Vít Samek: Jaká je první pomoc při úrazech hlavy u dětíVIDEO 

Jak aplikace dokážou hlídat zdraví? Které oblasti lze sledovat?

Například aplikace Dr. Digital je prostřednictvím Bluetooth propojená se zdravotnickými přístroji. Tato zdravotnická zařízení mají speciální senzory, které monitorují teplotu, tlak, spirometrii, oxymetrii, EKG, cukr, váhu nebo BMI. Naměřené hodnoty se pak zobrazí v aplikaci telefonu. Dle nastavení uživatele lze záznamy sdílet s lékařem, zdravotní sestřičkou nebo třeba členem rodiny. Zařízení Dr. Digital včetně softwaru splňuje přísné regulace EU, které mají za cíl zajistit, aby použití zdravotnických prostředků bylo bezpečné. Zdravotní dokumentace je vedena v systému Electronic Medical Record. Každá návštěva lékaře, její výsledek, předepsané léky, operace a diagnostika jsou aktualizovány koordinátorem péče. Jde o speciálně vyškolenou zdravotní sestru, která se podílí na řízení zdravotních aktivit pacienta. Součástí služeb jsou i pravidelné videohovory přes tablet. Ty slouží k subjektivnímu posouzení stavu jedince a k jeho psychické podpoře.

Co ocení zejména senioři?

Výhodou je možnost monitorovat své zdraví z pohodlí domova, bez nutnosti navštívit lékaře. Za zásadní považuji, že ve virtuální klinice je vzdělávací portál, který je zaměřen na edukaci i oblast prevence. Dle naměřených hodnot si mohou uživatelé jednoduše ověřit, jaké rozhraní je v normě a jaké již ne.

Stojí za zmínku, že Česko zastává přední pozice v kardiologických onemocněních v Evropě i ve světě. Srdeční selhání je dokonce nejčastějším důvodem hospitalizace lidí nad 65 let. Mnozí z nich se do nemocnic dostávají opakovaně. Lékaři apelují na rizikové skupiny, aby nepodceňovaly příznaky. Ty však mohou být mnohdy nenápadné. Počínající kardio symptomy lze monitorovat několika způsoby. Díky preventivnímu měření tlaku, tepu, EKG, oxymetrii lze zavčas odhalit počínající potíže. Přímo v telefonu si může pacient, jeho lékař nebo koordinátorka péče nastavit hraniční hodnoty. Při překročení těchto hodnot aplikace uživateli zašle upozornění.

Jak konkrétně probíhá rehabilitace pomocí aplikace Mira Rehab?

Rehabilitační telemonitoring umožňuje platforma Mira Rehab, která pomáhá prostřednictvím fyzioterapeutických cvičení. Pacienti začlení rehabilitaci do svého dne, ať už jsou kdekoliv.

Mira Rehab využívá rehabilitace formou 3D cvičení, počítačových nebo audio her. Cílem je motivovat ke správným pohybům, což je koordinováno a kontrolováno technologiemi s pohybovými senzory. Lékař vlastní master licenci. Vidí a řídí pacienta na dálku. Kontroluje pokrok i plnění rehabilitačního programu. Aplikace snímá detaily o rehabilitačním cvičení, na základě kterých tvoří reporty.

Jak moc je tato aplikace úspěšná při DMO (dětské mozkové obrně) či poranění mozku?

Aktuálně máme zařízení u několika členů organizací Srdce na pravém místě a Liga vozíčkářů. Aplikace je spolehlivý nástroj ergoterapie. U pacientů dochází ke zlepšení rovnováhy a motorické kontroly. Mira Rehab pomáhá také při hodnocení výkonnosti horních končetin. Zvyšuje pohybovou aktivitu u dětí s dlouhodobým postižením, a to i včetně lidí na invalidním vozíku.

Využívají se i v oblasti psychiky?

Ano, obsahuje také hry s kognitivními prvky, přičemž rehabilitační lékař má možnost sledovat analýzu pokroku. Pro zajímavost Mira Rehab byla vytvořena z důvodu, že se lidé nevracejí na rehabilitace. Kolem 70 procent pacientů nedodržuje předepsaný rehabilitační program, přičemž 14 procent lidí se nevrátí po první návštěvě.

Součástí služeb jsou pravidelné videohovory pro subjektivní posouzení stavu klienta a jeho psychickou podporu. Hovory probíhají pomocí tabletu. Ten obsahuje knihovnu videí, které pomáhají s prevencí. Od videí na vaření (pro diabetiky, kardiaky, těhotné) přes videa na cvičení (Parkinsonova nemoc, celková vitalita seniorů, těhotné, tělesně postižené, pacienty po úrazech) až po videa zaměřená na psychoporadnu (cvičení pro pacienty s Alzheimerovou chorobou, psychologie při úmrtí blízkého, podpora pro těhotné a pro klienty s depresí).

V jaké oblasti zdraví vidíte, že technologie, aplikace, programy pomáhají nejvíce?

Technologie pomáhají ve všech oblastech. Přál bych si, aby se více zaměřilo na primární péči, která by se tak stala jakýmsi nárazníkem pro vznik závažných onemocnění. Proto jsme Dr. Digital zaměřili na prevenci a vzdělávání vzhledem k naměřeným hodnotám.

Za úspěch považujeme, že senioři, někteří mají i přes 80 let, každý den, samostatně používají platformu Dr. Digital a my je dokážeme na dálku sledovat. Naším cílem bylo vyvinout produkt, který je pro uživatele přátelský a jeho obsluha intuitivní. Dle zpětné vazby od klientů se nám to povedlo.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.