Jak poznat infarkt od jiných bolestí na hrudi? Jaké jsou jeho skutečné příznaky? | Moje zdraví

Jak poznat infarkt od jiných bolestí na hrudi? Jaké jsou jeho skutečné příznaky?

Jak poznat infarkt od jiných bolestí na hrudi? Jaké jsou jeho skutečné příznaky?
Ženy mohou mít úplně jiné příznaky infarktu než muži • Autor: Profimedia
1. března 2022 • 14:00

Pokud je člověk postižen palčivou bolestí hrudníku, první, co mu vytane na mysl je, že se určitě jedná o infarkt. Existuje ale spousta dalších možností, které tento symptom mohou vyvolat. Některé nejsou naštěstí vůbec vážné. Jiné ale mohou být skutečně příznakem velmi závažných zdravotních komplikací. Co se může skrývat za bolestí na hrudi?

Pokud vás trápí bolest na hrudi a nejste si jistí, co ji způsobuje, určitě je dobré zajít za lékařem či v některých případech zavolat záchranku. Rozhodně neotálejte. Co bychom tedy o bolesti hrudníku měli vědět?

Video se připravuje ...
Které potraviny prospívají vašem srdci?VIDEO 

Pálení žáhy

Možná vás to překvapí, ale bolesti hrudníku může způsobit i pálení žáhy. Jedná se o nepříjemný pocit v takzvaném nadbřišku, který silně pociťujeme pod hrudní kostí. Objevuje se hlavně při konzumaci kořeněných mastných jídel. Dále u sladkých či kynutých pokrmů. Na vině může být ale třeba i česnek či cibule.

Pálením žáhy trpí značné procento populace a rozhodně se ho nemusíte bát. Problém nastává tehdy, pokud tento symptom pociťujete alespoň dvakrát týdně, mohlo by se pak totiž jednat o příznak takzvané refluxní choroby jícnu. Toto onemocnění může v průběhu času způsobit astma a další problémy, které mohou následně vést až k vzácnému typu rakoviny.

Perikarditida – zánět osrdečníku

Perikarditida čili zánět osrdečníku je onemocnění, které je také často zaměňované s infarktem. A co je to vlastně osrdečník? Jedná se o blánu, která naše srdce chrání před vnějšími negativními vlivy. Zánět pak může mít méně nebezpečnou suchou formu. Problematičtější je pak vlhká forma, kdy se kolem srdce vytvoří tekutina, takzvaný výpotek. Tento stav pak už může být i život ohrožující. Proti nemoci se bojuje prostřednictvím léků, které dokážou zánět úspěšně potlačit.

Svalové napětí

Pozor, pokud nejste zrovna velcí sportovci a po roce se rozhodnete vydat do fitness centra, neměli byste to tam přehánět. Můžete si totiž neúměrně svým aktuálním možnostem zatěžovat právě i hrudní sval. Ten si při špatném cvičení a posilování můžete totiž natrhnout či natáhnout. Příznaky jsou pak podobné jako při infarktu. Mnoho pacientů tak volá záchranku s tím, že právě prodělali srdeční záchvat. Opak je ale pravdou. Ale jak poznat, že máme jen natažený sval a ne problémy se srdcem? Pokud stisknete rukou stěnu hrudníku a cítíte bolest, bude pravděpodobnější příčinou právě „jen“ poranění pohybového ústrojí.

Costochondritis

Odhaduje se, že 13 až 36 procent dospělých pacientů, kteří se objeví na pohotovosti či v ordinaci lékaře s akutní bolestí na hrudi, trpí zánětem v oblasti spojení žeber s chrupavkami (costochondritis). Jedním z příznaků nemoci je to, že bolest během několika dní či týdnů neustává, dá se ale zmírnit prostřednictvím léků proti bolesti.

Pásový opar

I když jsme prodělali neštovice, virus se u nás může objevit i v dospělosti v podobě takzvaného pásového oparu. Stát se tak může klidně i u lidí starších padesáti let. Mezi první příznaky patří svědění a pálení pokožky. Pokud je oparem postižena oblast nad hrudníkem, někdo by mohl podobný typ bolesti zaměnit za infarkt či jinou srdeční zátěž. O několik dní později se ale objeví vyrážka (malé puchýřky), díky které už je výsledná diagnóza jasná. Pokud si myslíte, že trpíte pásovým oparem, měli byste samozřejmě co nejdříve navštívit lékaře.

Pankreatitida – zánět slinivky břišní

I když bolest hrudníku nemusí být příznakem infarktu, měli bychom se mít na pozoru. Příčinou komplikací může být totiž takzvaná pankreatitida, což je zánět slinivky břišní. Podle délky trvání se pak objevuje akutní či chronická forma této choroby. Při akutní cítíme silné bolesti břicha, zvracíme a máme horečku. Druhá forma – chronická – je častější. Projevuje se zejména poruchou trávení a hubnutím. Při léčbě je následně nutné zůstat několik dní v nemocnici. Odborníci vám předepíší účinná antibiotika. Podstoupíte také CT vyšetření a nevyhnete se ani ultrazvuku.

Ischemická choroba srdeční

Takzvané onemocnění koronární arterie je typ srdeční choroby, při kterém se aterosklerotické pláty ukládají v koronárním řečišti. To zní možná trochu nesrozumitelně. Jednoduše řečeno je ale příčinou snížený průtok krve v srdečním svalu, který tak trpí nedokrevností. To vše pak může způsobit bolesti na hrudi. Pozor, právě toto onemocnění může způsobit i infarkt. Problémem řady pacientů ale podle lékařů zůstává, že své bolesti na hrudi podceňují a ignorují. Lidé své problémy často přecházejí s tím, že se jedná jen o poruchu trávení. Pravda ale často může být úplný opak. Pokud si nejste jisti, čím je náhlá bolest hrudníku způsobená, máme jednoduchou radu, volejte lékařskou pomoc.

Panická ataka

Tohle asi víme všichni. Příčinou infarktu může být někdy i velmi silný záchvat paniky. Kromě bolestí na hrudi zde mezi příznaky patří i silné bušení srdce, pocení, třes, nevolnost či závratě. Tyto záchvaty se objevují náhle a bez varování. Trpí jimi zejména lidé, kteří v nedávné době prodělali nějaká zásadní traumata (autonehoda, oběti loupeží či například znásilnění).

Autor: Daniel Mareš, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.