Obrna téměř zmizela ze světa. Může za to očkování a Bill Gates | Moje zdraví

Obrna téměř zmizela ze světa. Může za to očkování a Bill Gates

Obrna téměř zmizela ze světa. Může za to očkování a Bill Gates
Očkování je jedinou ochranou proti dětské obrně • Autor: iStock.com
13. listopadu 2017 • 06:00

Dobrá zpráva mezi mnoha špatnými, kterými nás dnes a denně zásobují média, by neměla zapadnout. Je jí jen 13 (podle některých zdrojů už jen 12) lidí na světě letos nakažených obrnou. Výskyt nemoci má strmě klesající tendenci a blíží se její úplné vymizení. Odpůrci očkování to neuslyší rádi, ale je to jen díky němu. A také nadaci Melindy a Billa Gatesových, která za očkování proti obrně v rozvojových zemích utratila miliony dolarů.

Přenosná dětská obrna postihuje hlavně děti do pěti let věku. Statisticky způsobuje u 1 z 200 nakažených obrnu svalů, ze kterých 5 až 10 procent nákaze podlehne kvůli obrně dýchacích svalů. „Letos bylo hlášeno ve světě od 1. ledna 2017 do 6. listopadu 2017 celkem 13 případů přenosné dětské obrny, tzv. poliomyelitidy. V loňském roce to bylo za stejné období 28, za celý rok 2016 celkem 37,“ popisuje Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví.

A dodává: „Původně existovaly 3 typy poliovirů WPV 1, WPV 2 a WPV 3 . Typ WPV 2 se už na zemi nevyskytuje od roku 1999, poslední nákaza WPV 3 virem byla zaznamenána 11. 11. 2012, takže na naší planetě zbyl už jen WPV 1. Zdá se, že i jeho dny jsou už sečteny.“

Očkování proti obrně v Česku

V České republice se obrna nevyskytuje už desítky let, ale stále u nás žijí lidé s trvalými následky po této nemoci. „Očkování se však musí nadále udržovat, aby se nemoc v dnešní době globální migrace zase rychle nedostala tam, kde už byla eliminována. Ke globálnímu vymýcení chybí už jen krůček. Po jeho dosažení už vakcinace proti této nemoci nebude nutná,“ upřesňuje Rastislav Maďar.

Poslední endemické oblasti s výskytem této infekce zůstaly v nebezpečných pohraničních oblastech Pákistánu a Afghánistánu, které jsou rizikové pro očkovací týmy, na africkém kontinentu jako poslední zůstala část regionu severní Nigérie, která rovněž není moc stabilní.

Celosvětová iniciativa na eradikaci (vymýcení) přenosné dětské obrny byla zahájena v roce 1988, podílely se na ní Světová zdravotnická organizace (WHO), UNICEF a nadace největší neziskové organizace světa Rotary International. Nebyly by tak blízko cíle, kdyby se svou „troškou do mlýna“ nepřišel i Bill Gates a jeho manželka. Letos v červnu na boj s obrnou jejich nadace uvolnila 450 milionů dolarů, tedy téměř 10 miliard korun. Cílem je vyhladit virus obrny pryč z povrchu Země. A zdá se, že se to opravdu brzy povede.

Dosud jedinou nebezpečnou infekční nemocí, kterou se lidstvu podařilo úplně vymýtit, jsou pravé neštovice (variola), a to díky očkování. Druhým kandidátem je právě přenosná dětská obrna (poliomyelitida). Variola se přenášela vzdušnou cestou i kontaktem kůže s puchýřky nakaženého. U polia je přenos feko-orální, tj. virus se z těla vylučuje stolicí a vstupuje ústy, proto se i v chudých zemích očkuje živou orální vakcínou aplikovanou do úst. Ve vyspělejších zemích se očkuje dražší, neživou injekční vakcínou.




Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.