Co pomůže s nedostatkem energie? Krátká meditace i šálek čaje | Moje zdraví

Co pomůže s nedostatkem energie? Krátká meditace i šálek čaje

Co pomůže s nedostatkem energie? Krátká meditace i šálek čaje
Jak mít víc psychické energie? • Autor: iStock.com
27. března 2022 • 06:00

Na konci zimního období máme často pocit, že nám chybí energie. Býváme unavenější a do mnoha věcí se nám nechce. Ani události kolem nás často nepřispívají k tomu, abychom se cítili plní energie a nadšení. Trochu pomáhají první jarní paprsky, ale než se nadějeme, je tu jarní únava. Jak si dobít energii, když ji potřebujeme? Dlouhodobě a s chutí?

Nedostatek sluníčka, málo času stráveného na čerstvém vzduchu, v neposlední řadě věčný chlad a nekonečné vstávání do tmy. To vše se jednoznačně musí podepsat na našem zdraví, nebo přinejmenším našem rozpoložení, fyzickém i psychickém. Během náročného zimního období je naše imunita vystavena neustálým hrozbám, nachlazením a virózám, což samozřejmě stojí spoustu energie, kterou je zapotřebí doplnit. Proto když se objeví vymodlené sluneční paprsky a zavane vlahý jarní větřík, na nás obvykle místo záplavy energie dolehne slabost a vyčerpání. Jak tomu předejít a energii si přivolat?

Video se připravuje ...
Jógou pro lepší spánek – cvičte s časopisem DietaVIDEO 

Promeditujte se k energii

Výzkumy dokazují, že pravidelná meditace pomáhá zlepšit fyzické zdraví včetně optimalizace krevního tlaku, prohloubit spánek i soustředění a zvýšit tak pracovní efektivitu a získat energii. Také však redukovat dopady stresu nebo migrény.

Jak začít?

Jednoduše tím, že se pohodlně posadíte a opřete, ruce položíte na stehna nebo složíte do klína – jak je vám to příjemné. Pak zavřete oči a začněte pomalu a v klidu vnímat svůj dech. V nose, v plicích, v hrudníku… zkrátka kdekoli ho cítíte,“ říká lektor Tomáš Reinbergr, který vyučuje meditaci v bezplatných videích vzdělávacího projektu KurzyProRadost.cz, a poukazuje na to, že se nejedná o nic složitého, a vyvrací mýty, že se při meditaci nesmíte ani hnout či říkat slovíčko Ooooom.

Vypněte

Máte-li za sebou první krok, v následujících deseti minutách se pak se zavřenýma očima snažte udělat opak toho, co děláte v průběhu dne s očima otevřenýma: nechtějte mít věci pod kontrolou, nesnažte se dosáhnout nějakého cíle. „Přenechejte kontrolu něčemu chytřejšímu ve vás. Inteligenci života a přírody, která řídí všechny mechanismy v těle. Prostě se ničemu nebraňte, jen volně vnímejte dech. Klidně se u toho hýbejte, změňte polohu, odkašlejte si, jak zrovna potřebujete,“ radí Tomáš.

Je tu energie

Když se přibližně po deseti minutách začnete z meditace vynořovat, nejspíš se budete cítit utlumení, zpomalení a líní. To je správně. „Lidé očekávají, že se hned po meditaci dostaví příliv energie. Ale tak to není. Naopak, člověk je ztlumený až příjemně vypnutý. Tento stav se nazývá restful alertness neboli uvolněná ostražitost či odpočatá připravenost. Máme zpomalený metabolismus, dobíjíme energii, zbavujeme se stresu, čistíme náš systém. Ale zároveň máme také ostřejší smysly a bohatší vnímání. Pocit přílivu energie se většinou dostaví ve chvíli, kdy opět zrychlíme metabolismus. A to se stane, když vstaneme, přejdeme do chůze či začneme pracovat,“ doplňuje Tomáš Reinbergr. Cvičení můžete opakovat každý den a energie se brzy dostaví.

Proplánujte se k energii

Zimní čas vybízí k rekapitulaci a zamyšlení, jak a kam chceme v životě dál jít. Jaro se stává pro mnohé z nás tím přelomovým obdobím a pomyslným začátkem roku. Přemýšlíme, kam směřovat a do čeho investovat energii. Přemýšlíme o restartu, chceme se očistit a jdeme vstříc změnám. Gabriela Brávník Milfortová, regionální ředitelka společnosti Golden Gate, která se zabývá investicemi do fyzického zlata a stříbra a osobním rozvojem, doporučuje si položit pět stěžejních otázek, které nám pomohou zjistit, co chceme, a s energií vstoupit do dalšího období.

  1. Jaké vztahy či činnosti potřebuji ukončit, protože je udržuji jen ze zvyku či z povinnosti? Kdo nebo co mi v tom může pomoci?
  2. Jakou pravidelnou péči chci dopřávat svému tělu?
  3. U kterých tří aktivit budu odpočívat? Myšleno aktivně i pasivně.
  4. Jak budu ventilovat stres z práce? Popište konkrétní činnosti a zkuste hledat i takové, pro které nepotřebujete žádné pomůcky nebo prostor.
  5. Jaká činnost mi přináší nejvíce vnitřní radosti? Jak si na ni najdete více času?

„Na vypracování si dejte aspoň třicet minut. Prvních deset minut budete ztišovat mysl od různých myšlenek. Pokud se vám lépe tvoří při hudebním podkresu, dopřejte si ho,“ doporučuje Milfortová. „Své odpovědi si vystavte někam, kde je budete mít na očích, a hlavně si co nejvíce činností naplánujte do svého kalendáře. Pokud je například u otázky číslo dvě vaší odpovědí pravidelná masáž, naplánujte si u maséra alespoň dva termíny předem. Pokud se rozhodnete každý týden si (klidně doma) zatančit, vyhraďte si na to čas v kalendáři. Nejprve se totiž plánují tyto zásadní věci, jako je čas s rodinou, dovolená, prostor pro váš rozvoj a péči o zdraví.

Dalšími aktivitami se diář už umí naplnit sám – a často víc než vrchovatě. „Důležité časy doporučuji označit výraznou barvou, kterou máte rádi. Každý týden tak rychle uvidíte, že je vždy na co se těšit. Zároveň vám barevné rozlišení pomůže hlídat rovnováhu a postupovat k naplnění cílů,“ radí dále Brávník Milfortová. Můžete mít například čtyři barvy: seberozvoj, budování vztahů, péči o tělo a cvičení, podnikání či práci.

Propijte se k energii čajem

Ať už budete meditovat, nebo plánovat, či se zabývat jinými věcmi, pomocníky v dobíjení energie se pro vás mohou stát čaje. Přinášejí řadu zdravotních výhod, ale hlavně vás napumpují energií. Zvolit můžete osvědčenou klasiku – černý čaj, který je jedním z nejvíce kofeinových druhů čaje – 300 ml obsahuje asi polovinu kofeinu než šálek kávy. Druhá volba může padnout na svěžejší zelený čaj. Je oblíbený pro své povzbuzující účinky, pro schopnost zahánět únavu, podpořit fungování paměti a soustředění a obecně stimulovat nervovou soustavu.

Další volba může být matcha čaj, který se vyrábí z listů stínovaných keřů zeleného čaje, mletých ​​na jemný prášek až pudr. Má vysoký obsah kofeinu, téměř tolik jako káva. Matcha se tradičně připravuje mícháním prášku horkou vodou v misce. Proces stínování také zvyšuje hladinu l-theaninu a antioxidantů v čaji, což vede ke stimulujícímu a energizujícímu účinku, o kterém se říká, že přispívá k jasnosti a soustředění.

Popíjet můžete i funkční čaje na doplnění energie. Na trhu najdete osvědčený ENERGY Ahmad Tea čaj, což je energizující směs bylin a semen guarany, skořice a grapefruitu, která dokáže skvěle povzbudit. Guarana je do této bylinné směsi přidaná ve formě guaranového prášku, který je namletý ze semen amazonských bobulí.

V neposlední řadě zázvorový čaj, neboť zázvor se po staletí používá v bylinné a ájurvédské medicíně a čajům dodává příjemně sladkou, kořeněnou chuť. Zázvor zvyšuje energii, pozornost a zlepšuje kognitivní schopnosti.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.