Jak poznat Aspergerův syndrom? Jaké má projevy a jak se testuje? | Moje zdraví

Aspergerův syndrom

Aspergerův syndrom je forma autismu, která se projevuje obtížemi v sociální interakci, komunikaci a stereotypním chování. Lidé s tímto syndromem často projevují nadprůměrnou schopnost zaměření na detaily a specifické zájmy.

Mezi průvodní rysy Aspergerova syndromu patří potíže v komunikaci, problémy ve společenských vztazích a v interakci s lidmi, nedostatek představivosti a tvořivé hry. Postižení s Aspergerovým syndromem nemívají takové potíže s řečí jako jiní autisté. Bývají to velmi chytří lidé, kteří se často upnou na jednu věc a ta je pro ně prioritou (například přeříkání jízdního řádu nazpaměť). Potřebují rutinu a pochopení okolí, pak mohou normálně fungovat i pracovat.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Mozek

Příznaky Aspergerova syndromu

Pacienti s Aspergerovým syndromem mívají potíže v komunikaci a v pochopení určitých sociálních situací, ze kterých plynou potíže ve vztazích s ostatními lidmi. Většinou bývají intelektuálně zdatní, někteří mají výrazné nadání. Nemají problémy s mluvou a vyjadřováním, většinou však nechápou ironii, žerty, metafory nebo nadsázku a mají potíže s mimoverbální komunikací. Jejich mluva tak může působit strojeně nebo namyšleně. Často vynikají v učení se faktům a vzorcům, mívají horší abstraktní myšlení a představivost. 

Léčba Aspergerova syndromu

Nemoc je neléčitelná. Je však důležité tento syndrom co nejdříve odhalit už v dětství a naučit se s nemocným pracovat v rodině a okolí. S dostatkem času a trpělivosti je možné naučit osoby s Aspergerovým syndromem základním dovednostem pro běžný život, například vhodné komunikaci s lidmi.

Homeopatika

Zkušený homeopat může doporučit homeopatika a dávkování na různé příznaky nemoci.

Domácí léčba a babské rady

Je důležité seznámit nemocného i jeho okolí s nemocí, učitelé a kolegové by měli vědět, že jde o nemoc a ne o vědomé nežádoucí chování. Pacient by měl vědět o své diagnóze a měl by pracovat na postupném zlepšení komunikačních dovedností.

Vyšetření

Nemoc diagnostikuje psycholog nebo psychiatr na základě klinických příznaků. Existuje mnoho druhů psychiatrických tabulek, podle kterých je onemocnění posuzováno.

Možné komplikace

U osob s Aspergerovým syndromem se častěji vyvine bipolární afektivní porucha (65 %), také obsedantně kompulsivní porucha (25 %). Téměř 75 % nemocných má poruchu pozornosti a přidruženou hyperaktivitu.

Nemoc je neléčitelná, velmi záleží na okolí nemocného. Hrozí osamění, izolace, neschopnost pracovat.

Očkování

ne

Délka léčby

CeloživotníNemoc není léčitelná.
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Prevence

Prevence bohužel neexistuje, není zřejmé, čím postižení mozku vzniká.

Kdy jít k lékaři

Pokud je vaše dítě odtažité, neudrží oční kontakt, má problém v kontaktu s ostatními, neumí reagovat na emoce ani je adekvátně vyjadřovat (kromě strachu, vzteku), je nezbytné vyhledat specializovaného lékaře.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.