Prime: Jaké má složení a proč může být nebezpečný? | Moje zdraví

Nápoj Prime: U dětí může způsobit poruchy srdce a třes rukou

Nápoj Prime: U dětí může způsobit poruchy srdce a třes rukou
Nápoj Prime se pro děti nehodí ani v jedné své variantě • Autor: Profimedia.cz
14. listopadu 2023 • 05:00

Zejména mezi dětmi se zvyšuje popularita nápoje Prime. Odborníci varují, že výrobek není jen předražený, ale že může být také velice nebezpečný pro děti, a to mnohem více než běžné energetické nápoje. 

Nápoje propagují nejen jeho tvůrci youtubeři Logan Paul a Olajide William Olayinka známý také jako KSI, ale i jiní sportovci.

Prime je k dostání ve dvou variantách. Každá má navíc několik příchutí. Zatímco jeden z nápojů je určen k doplnění tekutin po sportu (Hydration), druhý patří do skupiny energetických nápojů. Na něm je sice přímo napsáno, že není určen pro děti a těhotné a kojící matky, ale zároveň stejně jako u jiných energetických nápojů neexistuje žádná regulace prodeje a reklamy – ta na tyto nápoje se objevuje často na sociálních sítích.

Co stojí za dětskou obezitou? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Za dětskou obezitu nemůže fast food, ale rodiče. Jak je na tom vaše dítě?VIDEO 

Proč Prime škodí?

Na trhu je varianta Energy, což je nápoj v plechovce o objemu 345 ml. Na webu se prodává za 235 korun. Kritizován je kvůli vysokému obsahu kofeinu převyšujícímu běžné energeťáky až dvojnásobně. 

Druhá varianta s názvem Prime Hydration se prodává v plastových lahvích a vyjde na zhruba 100 až 150 korun. Není na ní nápis, že nápoj není vhodný pro děti. Rizikový může být zejména vyšší obsah draslíku.

Kromě toho, že výrobky jsou drahé, z výživového hlediska odborníci varují před oběma variantami, zejména by je neměly konzumovat děti. Proč? 

Co je Prime Hydration?

Nápoj, který se prodává obvykle v půllitrovém balení.

Obsahuje: filtrovaná voda, kokosová voda z koncentrátu (10,5 %), kyselina citronová E330, minerální sůl (fosforečnan draselný E440), přírodní aroma, sladidla (sukralóza, acesulfam K), aminokyseliny (L-isoleucin, L-leucin E641, L-valin), vitamin E, vitamin A, vitamin B6, vitamin B12, směs BCAA – 250 mg (L-isoleucin, L-leucin E641, L-valin).

Kolik je v Prime cukru? 

V lahvi tedy najdete hlavně vodu, umělá sladidla (proto je celkový energetický příjem jen 17 kJ). Je v ní také koncentrát z kokosové vody, která je ale zbavena zdraví prospěšných složek obsažených v původní kokosové vodě (podobný proces jako džusy z koncentrátu).

Dále je tam několik dalších "éček", aminokyseliny a vitaminy, jejichž množství je ale pro celkovou denní dávku potřebnou pro tělo nepodstatné. 

Kolik draslíku má Prime?

Zdravotní prospěch je tedy velmi zanedbatelný a spíše nevalný. Tělu dokonce může škodit. Problematická je v tomto směru látka fosforečnan draselný. V jedné půllitrové lahvi je totiž 700 mg draslíku, naopak je v něm jen 5 až 10 mg sodíku (liší se podle příchutí).

A to je problematické. Zejména u dětí totiž existuje ohrožení zdraví kvůli zvýšené hladině draslíku, pokud je nápoj používán jako doplnění tekutin a iontů po těžší fyzické zátěži. Při větším množství to neprospěje ani dospělým. 

Draslík totiž zjednodušeně řečeno není třeba do těla v rámci rehydratace dodávat. Pokud už něco tělo po sportu – a právě pro tyto účely se nápoj doporučuje – potřebuje, je to spíše sodík a také energie, nikoliv však draslík a umělá sladidla. Sodík totiž tělo ztrácí pocením při fyzické zátěži.

Co může zvýšená hladina draslíku v krvi neboli hyperkalemie u dětí, které vypijí třeba dvě a více balení Prime Hydration, způsobit?

  • Srdeční problémy: Vysoká hladina draslíku může ovlivnit elektrické signály v srdci a způsobit nepravidelný srdeční rytmus. To je život ohrožující stav.
  • Svalové potíže: Vysoká hladina draslíku může způsobit slabost až paralýzu svalů. Objevit se můžou pálení, škubání nebo brnění svalů. To se může týkat i dýchacích svalů a pak jde opět o ohrožení života. Pak jsou tu porucha trávení, zvracení, nevolnost, bolesti břicha, slabost a nadměrná únava.

Sečteno podtrženo: Pro zdraví není v nápoji nic extra přínosného a pro rehydrataci po sportu je nevhodný. Ohrožení nastává u dětí už po vypití více než jednoho nápoje o objemu 500 ml, u dospělých je jedna dávka bezpečná, i když jim ale nic dobrého do těla nedodá. Při vypití zhruba 6 nápojů by už mohl nastat problém i u dospělých.

Co je Prime Energy?

Tento nápoj se prodává s různými příchutěmi v plechovkách o objemu 355 ml za zhruba 235 korun – s varováním, že není vhodný pro těhotné a děti.

Obsahuje: citrát vápenatý, citrát hořečnatý, citrát draselný, citrát sodný, kofein (200 mg), sukralóza, sorban draselný (konzervant), benzoan sodný (konzervant), L-theanin, inositol, glukuronolakton, taurin, acesulfam draselný, pyridoxin hydrochlorid (vitamin B6), kyanokobalamin (vitamin B12), kofein (200 mg).

Pro představu – například v nápoji Monster 500 ml je kofeinu zhruba 106 mg. Norma Evropské unie pro bezpečnou konzumaci je přitom 3 mg kofeinu na kilogram hmotnosti. Bezpečná je tato dávka pro dítě o hmotnosti 35 kg, což je v 10 letech celkem běžná hmotnost. Prime Energy obsahuje 200 mg kofeinu, to bezpečně zvládne dítě až o mnohem větší hmotnosti, přesně 67 kg. V USA je to sice celkem běžná hmotnost například v 10 letech, ale v Evropě naštěstí ještě ne. 

Jinak je složení podobné mnoha energetickým nápojům nízkou kalorickou hodnotou. To je díky umělým sladidlům. Stejně jako u jiných energetických nápojů platí, že je v něm taurin, což je povzbuzující látka, kterou by děti neměly vůbec dostat do těla, protože oddaluje únavu a spánek, výrazně posiluje účinek kofeinu.

Taurin může u dětí způsobit následující potíže: 

Kolik kofeinu má Prime?

Nejproblematičtější je ale obsah kofeinu, toho je v nápoji o objemu 3,5 deci 200 mg, což je zhruba ekvivalent tří káv typu espresso. Nárůst hladiny kofeinu je navíc velmi prudký, protože kdybyste pili tři espressa po sobě, tak budou horká, a proto je nevypijete jen tak takřka na ex. Takové množství kofeinu nebude příjemné přijmout najednou ani pro dospělého, natož pro dítě!

Kofein může způsobit:

V obou případech si navíc děti zvykají na sladkou chuť nápoje. Sice s minimem kilojoulů, ale i tak se vytváří návyk na to, že žízeň se zahání něčím sladkým...

První pomoc při předávkování nápojem Prime

Co dělat, když vaše dítě vypije některý z nápojů a není mu dobře? Dejte mu vypít obyčejnou vodu nebo přírodní minerálku. Pokud by zvracelo, mělo bušení srdce nebo velké bolesti hlavy, jeďte raději k lékaři. V případě mdlob nebo dušnosti volejte 155.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.