Velký průvodce péče o vlasy: Co dělat, aby byly krásnější? | Moje zdraví

Velký průvodce péče o vlasy: Co dělat, aby byly krásnější?

19. července 2021 • 14:00

To, jak je pro nás péče o vlasy důležitá, jsme si uvědomili všichni v nedávné době, kdy byla zavřená všechna kadeřnictví. Jejich dobrá kondice, vzhled a bohatost nejsou samozřejmostí a je tu plno faktorů, které je ovlivňují. Co s tím dělat, aby vaše koruna krásy vypadala vždy perfektně?

Málokdo je se svými vlasy spokojený. Máme k nim zvláštní vztah a většinou jsme vůči nim hodně kritičtí. Na druhou stranu si neuvědomujeme, jakou námahu musí přežít. Probereme společně několik hlavních problémů a také se naučíme lépe s nimi zacházet.

Video se připravuje ...
Víme, jaké letní účesy vám budou slušet. A nejsou vůbec složité!VIDEO 

Začněme s lupy

Lupy a tmavý svetr posetý bílým popraškem. Ach, jak je to nepříjemné, ale hlavně neestetické. Co šupinatění pokožky na hlavě způsobuje a proč se lupy objevují někdy pořád a jindy jednou za čas?

„Lupy způsobuje zpravidla kvasinka. Proto se často vyskytují u těch, kteří si po umytí nechávají turbany dlouhou dobu na hlavě anebo chodí spát s mokrou hlavou. Pokožka se zapaří, a tím vznikne příjemné prostředí pro množení různých plísní a kvasinek. Často se tvoří také u lidí, kteří jsou líní si umývat vlasy a nechávají si pokožku zanesenou vším možným neumytou několik dní – optimální mytí je dvakrát týdně,“ říká Renáta Tomková, technoložka pro značku John Paul Mitchell Systems a školitelka v the ~ academy v Praze.

Různé vlasy, různé lupy?

Podle odbornice mohou lupy vzniknout také při velmi suché pokožce a nevyhýbají se ani lidem s ekzémy. „Pozor na pojem mastné a suché lupy – tyto pojmy neexistují. Jsou pouze jen jedny lupy a pak je ve hře druhá věc, jak moc pokožka produkuje maz,“ vysvětluje Renáta Tomková. Načasování výskytu lupů je nevyzpytatelné. „Je to hlavně z toho důvodu, že na tělo působí mnoho dalších faktorů, jako je zima (v zimě máme i více dehydratované vlasy) nebo se začnou nosit pokrývky hlavy. Vliv na ně může mít i strava, protože kvasinky mají rády sladké. Když má klient lupy, většinou se ptám na to, jak se o vlasy stará. Jestli dostatečně myje pokožku hlavy (protože šampon je primárně určený na pokožku), a tím se i dostanu k tomu, zda má vhodnou nastavenou péči, aby například neměl klient šampon, který má například vysoké pH. Pak řešíme, jestli vlasy a pokožku neprodleně po mytí vysuší. Většinou s dodržováním těchto pokynů problém ustoupí,“ dodává odbornice.

Když máte krepaté vlasy

Venku začalo pršet a je vlhko, děsíte se vyjít ven, protože vaše vlasy se stávají nezkrotnými.

Vlas je hydroskopický, to znamená, že dokáže vodu do sebe přijímat, ale také vylučovat. „Tím, že je vlas vysušený, ale příjme do sebe vodu, zkrepatí se,“ odhaluje princip Renáta Tomková. Jak tomu zabránit? Vlas je na svém povrchu tvořen kutikulou, šupinatou vrstvou, která je složena z proteinů. „Tyto šupinky jsou velmi podobné jako na šišce. Akorát na vlasech těchto vrstev šupin máme více. Na šišce je krásně vidět, jak se ty šupinky dají otevřít a odchlípnout se od ‚těla‘. Přesně tak to funguje i u vlasů. Naší prioritou je udržet šupinky přilehlé k vlasu, aby nemohly přijímat vzdušnou vlhkost a tím pádem krepatět,“ vysvětluje školitelka. Řešením je vyhlazení vlasového vlákna pomocí kondicionéru, který je důležité nechat působit minimálně 1–3 minuty, aby se šupiny na vlasech stihly uzavřít, a hlavně je třeba ho do vlasů rozčesat. „Tím, že vlasy rozčešeme, pomůžeme mechanicky šupinky uhladit. Pak je důležité přípravek z vlasů dobře vymýt,“ připomíná Renáta Tomková.

Uhlazení vyfoukáním

Dalším tipem, aby vlasy nekrepatěly, je mechanicky šupiny uzavřít pomocí kartáče a fénu, kdy fénem po směru růstu vyhlazujeme vlasy. „Pozor na důležitý bod, fén musí mít vždy na sobě nástavec (náhubek). Pokud tam není, nedokáže se vlas opravdu krásně vyhladit, protože proud vzduchu směřuje všude možně a navíc může dojít k poškození vlasového vlákna kvůli tomu, že na vlas přiložíme nejteplejší část fénu,“ přidává další rady odbornice. Podle ní jsou ale nejlepší pomocníci stylingové produkty, které přispívají k tomu, aby frizz nevznikal. Většinou tyto produkty fungují tak, že pomáhají vyhlazovat vlas, hydratují ho a vytváří omyvatelný film na vlasech, který zabrání průniku vlhkosti dovnitř do vlasů.

Často používáte žehličku nebo fén?

Bez foukání, žehlení nebo jiného tepelného stylingu si řada žen svoji úpravu vlasů nedokáže ani představit. Jenže horko může vlasům také pěkně škodit. Co s tím?

„Je nutné počítat s tím, že velký žár odnímá z vlasového vlákna hydrataci a vlasy se extrémně vysušují,“ říká Pavel Filandr, kadeřník a technolog firmy New Flag. Proto je podle něho velmi důležitá správná péče o vlasy, která dodá dávku hydratace. Ideální jsou hydratační šampony, masky a kondicionér. Když si umyjete vlasy dvakrát po sobě, pak použijete na několik minut masku a nakonec vlasové vlákno „uzavřete“ a vyhladíte pomocí kondicionéru. Jak vlasy chránit před teplem

Alfou a omegou jsou stylingové přípravky s termo ochranou. Chrání před propouštěním tepla do vlasů a také před jejich přepalováním. Kromě toho také zafixují tvar a zajistí, že vlasy budou vypadat zdravě.

Jemným vlasům chybí objem

Víte, jaký problém s vlasy trápí nejvíce českých žen? V našich končinách máme vlasy velice jemné, a tak je mnohdy těžké je mít plné objemu, a aby neplihly.

Video se připravuje ...
Jak zamaskovat odrostyVIDEO 

Jemný vlas je až o třetinu tenčí, než průměrný vlas. Má tedy mnohem méně síly udržet tvar a vydržet v objemném účesu. „Proto je potřeba využít stylingové produkty, které vlasy odlehčí, zpevní a udrží je tam, kde je chceme mít – v objemném účesu. Na druhou stranu, někdy opravdu nejdou dělat zázraky. Nemůžeme z ničeho udělat účes a la Marylin. Pokud vás zajímá můj trik na plihnoucí vlasy, tak jde zase o správný výběr produktů a úplně nejdůležitější je správný výběr střihu,“ komentuje tento problém Renáta Tomková.

Foukat, nebo ne?

„Setkávám se často s tím, že mnoho klientů s jemnými vlasy si je nefouká. Přitom foukaná jako jediný prostředek dokáže takovým vlasům dodat tvar a objem. I když si pořídí domů produkty pro objem vlasů, musí si vlasy vždy vyfoukat, nejlépe i přes kartáč,“ vzkazuje odbornice.

Aby barvy na vlasy dobře posloužily

Občas to je alchymie, ale když se barva na vlasy povede a sedí, dokáže rozzářit vzhled a také opticky omladit. Jak tedy udělat, aby vydržela co nejdéle krásná?

Častou otázkou u barvení bývá, zda nestačí domácí barvení a zda je nutné chodit ke kadeřníkovi? „U kadeřníka dostanete barvu přímo na míru vašim vlasům a požadavkům. Drogistické barvy jsou nastaveny tak, aby pokryly co nejvíce koncových klientů. Mnohdy tak dostanou vlasy zabrat díky zbytečně vysokým oxidačním činidlům (peroxid vodíku), a hlavně doma si sami nenabarvíte pouze odrosty, takže barva po každém barvení bude tmavší a tmavší,“ zdůrazňuje Renáta Tomková.

Jak to udělat, aby se barva nevymývala?

Jde to docela jednoduše. „Doporučuji používat kvalitní profesionální produkty opět přímo na míru vlasům. Když použijete nekvalitní produkty, tak ty mohou vlasy obalit nepropustným filmem, barvy se uchytí jen na povrchu vlasu, a tak se stane to, že se barva rychle vymyje,“ vysvětluje odbornice.

Nemilosrdně padají

Plný kartáč vlasů, vlasy všude po bytě nebo chuchvalce vlasů v rukou, když si je češete. Také vás to děsí? Kdy je to ještě normální a kdy ne? Co s tím dělat?

Padání vlasů je nutné rozdělit na dvě kategorie: přirozené a extrémní. Jak se ale pozná, kde jsou hranice těchto dvou stadií? „Platí pravidlo, že pokud vlasy nejsou nikde příliš vidět a máte jich v umyvadle nebo po učesání v hřebenu tak asi do deseti, je to v pořádku. Chuchvalce a mnoho poztrácených vlasů všude po bytě už normální není, a v těle se něco děje,“ vysvětluje Pavel Filandr. Příčinou může být nějaká nestabilita v těle – nedostatek vitaminů a minerálů, problém s vlasovou pokožkou nebo zhoršený stav vlasů může být signálem nějakého onemocnění. „Vlasy, nehty a pleť jako první ukazují, jak je na tom naše tělo zdravotně. Pokud se jejich stav rychle zhorší, je nutné zajít k odborníkovi,“ říká kadeřník.

Co proti ztrátám vlasů?

Tady se hraje o čas. Na nic nečekejte a zajděte si k trichologovi – expertovi na vlasy a vlasovou pokožku, který bude pátrat po příčině. Důležité je také celkové zdraví organismu, není od věci se nechat také vyšetřit. Z krevních rozborů se dá zjistit, co vám v těle chybí, nebo co se tam odehrává. Pokud chcete okamžitou vzpruhu, existují například speciální spreje na vlasovou pokožku, které mají zajistit, že vlas v pokožce vydrží déle a o to později vypadne.

Důležité zásady pro letní péči

„V létě je pro vlasy nejdůležitější hydratace a lepší vyživení pokožky, která je namáhaná horkem – potí se, mastí se, a proto se také více zanáší. Pokožku hlavy je dobré pravidelně oživit peelingem a zároveň používat šampony, které ji nevysušují. Lidé mají v létě tendenci vlasy mýt častěji, čímž uleví pokožce hlavy. Na druhou stranu tím ale přehnaně vlasy vysušují a je dobré je v délkách ošetřovat oleji. Pro povzbuzení vlasového kořínku, který horkem také chřadne, doporučuji pořídit si potravinový doplněk s obsahem železa, selenu, zinku a hořčíku, jako je například Glycovit, radí Lenka Kašpaříková, tricholožka a majitelka vlasového centra CLINICAL Hair&Health. 

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, který koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Obálka časopisu Moje zdraví pro dvojčíslo červenec – srpen • Autor: CNC

Video se připravuje ...
Tmavé vlasy a šediny: Jak se barvit a stříhat, aby byly co nejméně nápadné?VIDEO 

 

Autor: Soňa Hrabec Kotulková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.