Jak si vybrat správného maséra? Kdy má masáž bolet? | Moje zdraví

Jak si vybrat správného maséra? A jak může uškodit ten neprofesionální?

Jak si vybrat správného maséra? A jak může uškodit ten neprofesionální?
Masáž pomůže prokrvení organismu • Autor: iStock.com
18. října 2018 • 06:00

Pro mnoho lidí je masáž stále ještě trochu zbytečným zákrokem a myslí si, že ji potřebují jenom sportovci. Je to chyba, správný masér dokáže zabránit tomu, aby vás bolela záda. Jak si ho vybrat?

Masáže mají v Česku dlouhou tradici, dříve ale byly určeny především pro sportovce. Ti mají silnější svaly, a tak potřebují masáž intenzivnější. Pro lidi, kteří nesportují, takový postup nemá smysl. Mnohem více potřebují uvolnit a povzbudit svaly, případně pomoci odblokovat potíže s páteří. Dnes se proto používají mnohem jemnější techniky.

Jak poznat, že jste si vybrali správného maséra či masérku? Ze všeho nejdřív by se měl zeptat na váš zdravotní stav. Mnoho lidí si totiž například neuvědomuje, že i tak běžný problém, jako je vysoký krevní tlak, může způsobit problémy. Totéž platí o epilepsii, cukrovce, ale také o různých alergiích či třeba jen o počátečním stadiu těhotenství.

Masér není fyzioterapeut

V některých případech, zejména pokud člověk není zcela zdravý, může neprofesionální masáž ublížit. Pro některá onemocnění je totiž masáž přímo kontraindikací. „Jde například o případy, kdy pacient trpí zánětem žil, infekčním onemocněním, některými neurologickými onemocněními a kožními záněty. Masáž může ublížit při stavech po úrazech, operacích, eventuálně při osteoporóze. Musíme si uvědomit, že masér není pokaždé fyzioterapeut nebo lékař s vysokoškolským vzděláním. Masér je školený specialista, který prošel kurzy s různou dobou trvání,“ připomíná lékařka Michaela Tomanová.

Na masáž by neměl chodit nikdo, kdo má nemocné kosti a klouby. Ten patří nejprve do rukou lékaře nebo fyzioterapeuta. Masér by se proto měl klienta zeptat, co očekává a co ho bolí. Důležité je pátrat po příčině, poradit klientovi, co má dělat, aby ho záda nebolela.

Podle čeho vybírat?

Klient by měl mít k masérovi důvěru, zvláště pokud přichází poprvé. Masér se má představit, odejít ve chvíli, kdy se klient svléká, a říci, co bude dělat. Tělo má být kromě masírované části zakryté.

Nejlepším krokem je, když dostanete kladné doporučení od důvěryhodného zdroje. Každému však vyhovuje něco jiného. „V každém případě si však nechte předložit certifikát maséra k masáži, na kterou se chystáte. Vnímejte rovněž své emoce. Masér by vám měl být sympatický a příjemné pocity by ve vás mělo vzbuzovat i samotné prostředí. Nikdy se nenechte nutit do něčeho, co sami nechcete,“ doporučuje primářka Rehabilitačního ústavu a Infinity Clinic.

Jak si vybrat druh masáže?

Existuje nespočet druhů masáží, které mohou mít stimulující nebo zklidňující účinek. „U většiny z nich dochází ke zlepšení prokrvení svalů a vazivových tkání, ke snížení jejich tuhosti a zmírnění bolestivosti. Sportovní masáž pomáhá urychlit regeneraci svalů po zátěži, a dosáhnout tak lepší svalové výkonnosti. Reflexní cestou se dají ovlivnit porušené funkce některých orgánů,“ popisuje Michaela Tomanová.

Druhy masáží se liší především jejich provedením, hmaty a také jejich intenzitou.

I jedna masáž může pomoci, ale nejefektivnější jsou pravidelné návštěvy  ze začátku jedna až dvě týdně po dobu zhruba jednoho měsíce, pak již stačí jednou za čtyři týdny.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.