Co dělat při dopravní nehodě? Jak zabezpečit vozidlo a postarat se o zraněné? | Moje zdraví

Jak postupovat v případě autonehody? Podrobný návod krok za krkem

22. dubna 2018 • 11:38

Může postihnout každého z nás. Stačí chvilka nepozornosti. Skřípění brzd, vše jako by se zpomalilo a pak následuje náraz. Autonehody jsou na našich silnicích častým jevem. Proto bychom se na ně měli zkusit alespoň teoreticky připravit.

Ze všech stran slyšíme: Jezděte opatrně, dodržujte předpisy, buďte ve střehu. I tak se však může „něco“ stát, dopravní nehoda je zpravidla otázkou mžiku. Vina může, ale nemusí být na naší straně. Mnohdy také cestou spatříme autonehodu někoho jiného. Důležité je zachovat klid a umět sobě i druhým rychle pomoci.

Co udělat jako první?

  • Vypnout zapalování, zatáhnout ruční brzdu, zapnout varovná světla.
  • Zjistit co nejrychleji stav spolujezdců, zda jsou v pořádku, či zranění (zběžným pohledem, dotazem).
  • Vystoupit z vozidla (pokud lze), obléknout výstražnou vestu (je vhodné ji mít ve dveřích řidiče) a umístit výstražný trojúhelník na kraj silnice za vozidlo s dostatečným odstupem.
  • Všichni, kteří jsou v pořádku a dostali se z auta, musejí stát (sedět, ležet) mimo silnici.

Následný postup

Zhodnotíme stav spolujezdců. U každého zkontrolujeme, zda je při vědomí a jestli dýchá.

Bezvědomí a nedýchá: Je nezbytné začít s resuscitací (oživováním); je zapotřebí zraněného opatrně vytáhnout z automobilu (uvnitř vozu resuscitace není možná).

Bezvědomí a dýchá: Je-li zraněný v bezvědomí, normálně dýchá a nehrozí bezprostřední nebezpečí, nevytahujeme ho z vozidla, pouze pravidelně kontrolujeme jeho stav.

Při vědomí: Zjistíme případná zranění a podle situace začneme s ošetřením.

Zraněné vytahujeme z vozidla, když:

  • Jsou v bezvědomí a nedýchají  je potřeba začít resuscitovat, a to v autě nelze!
  • Mají masivní krvácení, které nelze zastavit v té poloze, v níž se nacházejí. Je nutné je přemístit a ošetřit, aby nedošlo k vykrvácení!
  • Vytéká-li z vozu palivo!

Zastavíme krvácení

Krev stříká nebo silně vytéká z rány. Přímo na ránu přiložíme takzvaný tlakový obvaz (jeden obvaz ponecháme stočený v ruličce a takto ho přiložíme na ránu, druhým obvazem pevně utáhneme a obvážeme). Krvácí-li rána stále, použijeme gumové škrtidlo (nebo šátek, kravatu, pásek), místo zaškrtíme co nejblíže poranění nad ránou (mezi ránou a srdcem). Je-li v ráně zabodnut nějaký předmět, nevyndáváme ho, aby nedošlo ke zhoršení krvácení!

Resuscitace

Jeden z nejdůležitějších úkonů první pomoci, kterým můžeme zachránit život. Rytmicky se střídá nepřímá srdeční masáž s umělým dýcháním.

Jestliže jsme však dosud neměli možnost si umělé dýchání prakticky vyzkoušet na nějakém kurzu pod odborným dohledem, provádíme pouze nepřímou srdeční masáž.

Kdy volat pomoc?

Jakmile zajistíme základní bezpečnost automobilu a zjistíme, jak jsou na tom spolujezdci, zavoláme záchrannou službu.

Dispečer záchranné služby se bude ptát na počet zraněných osob, na to, v jakém jsou stavu a kde se nacházíme. Jednáme rychle, ale s rozmyslem.

Nikdo po nás nežádá přesné diagnózy, ale chce popsat, co vidíme. Necháme si hlasitý odposlech a telefon položíme. Tím si uvolníme obě ruce pro pokračování v pomoci dispečer nás bude navigovat, jak postupovat, než dorazí posádka záchranné služby.

Cizí dopravní nehoda – jsme jejími svědky, co máme udělat?

Zastavit před místem nehody (tedy vidíme na ni) na kraji silnice.

  • Nechat nastartováno.
  • Zatáhnout ruční brzdu.
  • Zapnout varovná světla.

V případě rizika požáru (vytéká palivo) nebo šíří-li se už oheň, všichni co nejdříve opustí vozidlo do bezpečné vzdálenosti! Zraněné (neschopné chůze) je nutné co nejrychleji dopravit (odnést) do bezpečí. Když z vozidla nevytéká palivo, je riziko požáru malé. Často však vytéká z auta chladicí kapalina či olej, které mnozí lidé za palivo zamění a začnou panikařit.

Je-li člověk v bezvědomí, nedýchá a má masivní krvácení, nejdříve musíme zastavit krvácení a poté resuscitovat (pokud jsme na záchranu sami).

Vážněji zraněné (mimo vozidlo) je vhodné posadit nebo položit na zem. Ideálně zabalit do deky nebo aluminiové fólie z lékárničky. Nebojte se poprosit o další fólie z lékárniček ostatních vozidel, která u nehody zastaví.

Další rady jak se chovat v případě dopravní nehody a jak zabránit jejímu řetězení najdete ZDE.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.