Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Deset tipů na lepší dny: Pomůže nelitovat se a nebát se riskovat

21. dubna 2022 • 14:00

Úspěšným lidem se všechno daří, mají štěstí ve všem, pro co se rozhodnou, a umějí vše otočit ve svůj prospěch. Možná ano. A možná ne a zkrátka jen patří mezi ty, kdo myslí pozitivně. Umějí kontrolovat své emoce, myšlenky i chování. Chtějí být úspěšní a chtějí se cítit dobře. Proto některé věci nedělají. Zkuste se inspirovat.

Přestaňte se litovat a vzdávat po prvním neúspěchu

Úspěšným lidem se všechno daří, mají štěstí ve všem, pro co se rozhodnou, a umějí vše otočit ve svůj prospěch. Možná ano. A možná ne a jen zkrátka patří mezi ty, kdo myslí pozitivně. Umějí kontrolovat své emoce, myšlenky i chování. Chtějí být úspěšní a chtějí se cítit dobře. Proto některé věci nedělají. Zkuste se inspirovat.

Video se připravuje ...
Jaké potraviny vám zlepší náladu?VIDEO 

Něco se vám včera nepovedlo? Poučte se z toho. Neztrácejte čas probíráním špatného pořád dokola. Uvědomte si svou chybu a zaměřte se na její řešení. Neopakujte totéž, posuňte se dál. Využijte minulost k tomu, aby vaše budoucnost byla o to lepší. Uvědomte si, že máte možnost rozhodnout se jinak, lépe.

Nelitujte se

Neodevzdali jste práci včas, propadli jste u zkoušky, dostali pokutu za rychlou jízdu? Neplýtvejte energií na sebelítost. Nezaobírejte se tím, jak hrozný je šéf, učitel nebo jakou máte karmu. Převezměte zodpovědnost sami za sebe. Svět není spravedlivý a život není jednoduchý. Nad svým jednáním ale máte vždy kontrolu vy sami. V každé situaci se můžete rozhodnout, jak se zachováte. Jaký bude váš další krok, je jen na vás.

Stanovte si priority

Uvědomte si, co je pro vás důležité a proč. „Všechno“ neberte jako odpověď. Buďte k sobě otevření a upřímní a připusťte, že některé věci ve vašem životě mají jinou váhu než druhé. Nad svými prioritami přemýšlejte častěji než jednou za pět let a upravujte podle nich své rozhodování.

Některé skutečnosti prostě neovlivníte

Je zbytečné nadávat na počasí. Pršet nepřestane proto, že se zlobíte. Myšlenky můžeme mít zaplněné buď hněvem nad zkaženým dnem, nebo přemýšlením nad tím, jak se vhodně obléknout, abychom se i v dešti cítili dobře, nebo jaké příjemné aktivity je možné dělat, i když nám počasí zrovna nepřeje. Některé věci změnit nemůžete. Určitě ale můžete změnit svůj přístup k nim. V dopravní zácpě budete stát naštvaní úplně stejně dlouho jako klidní.

Nevzdávejte se po prvním neúspěchu

Něco prostě není možné zvládnout hned napoprvé. Dělat chyby je zdravé a prospěšné. Z chyb se můžete inspirovat a využít je ke svému zlepšení a růstu. Pokud usilujete jen o jednu podobu svého výkonu, možná se okrádáte o snazší řešení, na které přijdete, pokud k dosažení cíle vyzkoušíte různé cesty. Věci je potřeba zkoušet tolikrát, dokud je neuděláte tak, abyste byli spokojení nebo dosáhli výsledku.

Neočekávejte výsledky hned

Když se o něco snažíte, neočekávejte, že se úspěch dostaví okamžitě. Každá změna chce svůj čas. Je důležité vnímat naše snažení v čase a vnímat ho realisticky. Do večera deset kilogramů nezhubnete, dům do zítřka nepostavíte a třicet maturitních otázek se na jedničku do večera také nenaučíte.

Nebojte se přiměřeně riskovat

Není moudré dělat unáhlená rozhodnutí, kterými si uškodíte. Ve složité situaci ale asi vždy nějaké problémy a špatné následky budou. Bez nich by nebyly možné ani výhody. Důležité je, abyste si byli vědomi rizik a rozvážili si, zda je možné svoji šanci něčím vylepšit, nebo zda vám prostě stojí za to riziko podstoupit.

Všem se nezavděčíte

Prospěšné je přiznat si, že „není v mých silách zavděčit se všem“ a v každé situaci. Někdy je potřebné říct ne i za cenu, že druhý bude smutný nebo naštvaný. Zůstat milý, laskavý a ohleduplný, ale připustit možnost svého selhání ve snaze učinit všechny okolo sebe šťastnými. Nebát se zůstat sám. Spokojení a produktivní můžeme být i bez přítomnosti ostatních.

Nebojte se změny

V životě se vše neustále mění. Změny jsou nevyhnutelné a je zbytečné snažit se jim vyhýbat. Je potřeba si uvědomit, že jste schopní se změnám přizpůsobit, že máte schopnost na změnu reagovat a v nové situaci obstát. Neztrácejte čas přemýšlením nad tím, proč to nemůže být jako dříve, ale soustřeďte se na to, co pro vás změna znamená, co můžete změnit vy, jak se chcete v nové situaci zachovat.

Myslete pozitivně

Zní to jako fráze, která nejde naplnit. Pravda ovšem je, že povinnosti musíte udělat tak nebo tak. Je jenom na vás, jestli je budete vykonávat naštvaní a otrávení, nebo konstruktivně a příjemně naladění. Co dnes pro sebe uděláte pěkného? Nebo pro někoho druhého? Vaše emoce neovládají druzí, ale vy sami. Je to opravdu tak jednoduché, stačí se jen rozhodnout.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.