Jak účinně bojovat s dlouhodobým stresem? | Moje zdraví

Jak účinně bojovat s dlouhodobým stresem?

Jak účinně bojovat s dlouhodobým stresem?
Dlouhodobý stres dopadá na dospělé, děti i seniory. • Autor: Pexels
14. února 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Příliš mnoho povinností, stres, únava a špatný spánek. Do toho už dva roky trvající pandemie se všemi svými negativními dopady a koncem, který je stále v nedohlednu. Společnost je vystavena stresu, lidé se potýkají s úzkostmi i poruchami spánku. Na psychické rozpoložení má velký dopad i samotný covid-19 a u lidí, kteří ho prodělali, se často projevuje tzv. postcovidový syndrom. Jak ochránit svou psychiku a přečkat těžké období ve zdraví?       

Náročné pro všechny napříč generacemi

Starost o domácnost, práce přesunutá na home office a online výuka s dětmi, které potřebují celodenní servis a asistenci. Do toho sociální izolace, složitá finanční situace, obavy o ztrátu zaměstnání a napjaté vztahy v rodinách. S příchodem koronavirové pandemie společnost zastihla nečekaná vlna změn, která přinesla nejistotu a zastavila většinu našich plánů. Kromě dospělých zasáhla významně i děti, které ze dne na den přišly o kontakt se svými vrstevníky a na dlouhou dobu také o kvalitní přístup ke vzdělávání. Změny a obavy o budoucnost ve velkém postihly i seniory, kteří byli kvůli hrozící nákaze nuceni přerušit kontakty se svými rodinami.

Postcovidový syndrom

Vedle stresu vyvolaného vnějšími okolnostmi se začaly vyskytovat i problémy související s onemocněním covid-19. Data v ČR ukazují, že z lidí, kteří nemoc prodělali, až 17 procent trápí úzkost a 11 procent špatně spí*. Starat se o psychické zdraví a snažit se odbourávat dlouhodobý stres je tak v dnešní době víc než důležité.

Jak nastavit správný režim

V návalu stresu může být obtížné nastavit organismus tak, aby mohla psychika správně fungovat. S duševní nepohodou pomůže sdílení problémů s rodinou, přáteli či kolegy v práci. Dobré je také nastavit ve svém životě pravidla, která mohou od dlouhodobého stresu ulevit – hýbat se, zdravě jíst, pravidelně spát, snažit se o pozitivní myšlení a být si se svými nejbližšími vzájemnou oporou. V případě, že se to nedaří, je vhodné vyhledat odbornou pomoc a nečekat na to, až se napjatý duševní stav ještě více vyhrotí.

*ÚZIS

Děti ze dne na den přišly o kontakt se svými vrstevníky. • Autor: Pexels

Základní doporučení, jak bojovat proti stresu

  • dostatečně a nerušeně spěte, dospělý minimálně 7 hodin denně
  • pravidelně se hýbejte, cvičte, alespoň 30 minut 3 x v týdnu
  • kvalitně se stravujte
  • relaxujte, pobývejte v přírodě
  • smějte se, meditujte
  • udržujte rodinné a přátelské vztahy, pečujte o ně

Pomoci může i homeopatie

Sédatif PC® přispívá ke zmírnění úzkosti a emočního napětí. • Autor: Boiron

Homeopatický léčivý přípravek Sédatif PC® se v homeopatii tradičně používá ke zmírnění úzkosti a emočního napětí, které se projevují neklidem, nervozitou, podrážděností a poruchami koncentrace, a ke snížení lehkých poruch spánku. Je šetrný a užívat jej mohou i rizikové skupiny pacientů, jako jsou těhotné ženy, malé děti a senioři. Sédatif PC® je nenávykový a neovlivňuje pozornost během dne, což ocení např. řidiči nebo studenti. Pro seniory je výhodou, že je bez lékových interakcí, takže jej mohou užívat současně s jinými léky či doplňky stravy. Tablety se rychle rozpouštějí v ústech, není třeba je zapíjet.

Autor: Boiron

Čtěte pečlivě příbalovou informaci. Sédatif PC® je homeopatický léčivý přípravek užívaný tradičně v homeopatii k zmírnění úzkosti a emočního napětí a k snížení lehkých poruch spánku. Lék k vnitřnímu užití.

Více na www.boiron.cz.

Advertisement

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.