Gruzínská dívka zemřela na náhlé selhání jater. Bylo to kvůli chřipce? | Moje zdraví

Gruzínská dívka zemřela na náhlé selhání jater. Bylo to kvůli chřipce?

Gruzínská dívka zemřela na náhlé selhání jater. Bylo to kvůli chřipce?
Chřipku nepřecházejte,hrozí vám zánět osrdečníku. Ilustrační foto • Autor: shutterstock.com
6. března 2018 • 06:00

Rodiče patnáctileté Kiry byli celí nesví z toho, že už má dívka delší dobu horečky, odvezli ji proto k lékaři. Testy na chřipku, kterými v ordinaci prošla, však byly negativní, a tak si mysleli, že se všechno zase vrátí do starých kolejí. Jednoho pondělního rána se ale dívka už nikdy neprobudila. Pro její rodiče a prarodiče to bylo děsivé, vypadalo to jako špatný sen. Proč dívka zemřela?

Mladá Kira z gruzínské obce Newnan začala pociťovat silnou únavu, a její rodina ji proto vzala do místní nemocnice. Testy na chřipku byly ale negativní. Zdravotní stav Kiry se navíc začal i zlepšovat. Pak se ale všechno změnilo. Její bratranec vypověděl, že ji nemohli ráno vzbudit. Co se tedy stalo? Játra mladé dívky selhala skutečně kvůli chřipce. Virus jednoduše způsobil, že jí orgány přestaly fungovat. Kira šla navíc v ten nedělní večer normálně spát a nikomu se nesvěřila, že se jí znovu přitížilo.

Kde se stala chyba?

Kira pravděpodobně absolvovala vyšetření na chřipku hned během první návštěvy nemocnice. Lékaři ale upozorňují, že tyto testy na chřipku jsou přesné pouze ze 63 procent. Problémem také je, že dívka nejspíše už nějakou virózu přechodila a její organizmus byl značně oslabený. Následky přechozených virových onemocnění se následně sčítají v průběhu života.

Přecházet nachlazení opravdu zrovna moc vhodné není. Kvůli pracovní vytíženosti to ale dělá v mladším a středním věku stále více lidí. Naše tělo si ale všechno pamatuje a jednou nám to může vrátit,“ podotýká pro Moje zdraví lékařka Lucie Nováková s tím, že k virovým onemocněním jsou náchylnější lidé, kteří mají špatný životní styl.

Člověk, který pracuje 10 hodin denně, skoro nespí a má velmi špatné stravovací návyky, se nemůže divit, že u něj mohou časem nastat až chronické problémy. Pacienti s přechozenými chřipkami často trpí například kardiovaskulárními problémy.“

Virózy nepřecházejte, později se vám to vymstí

„Pokud se o sebe nestaráme a virózy přecházíme, můžeme se také dočkat například zápalu plic či zánětu dutin nebo průdušek,“ vysvětluje lékařka. Kromě toho může v léta oslabovaném organizmu nadělat obyčejná chřipka opravdu „pěknou paseku“.

„Jak už jsem uváděla, virus často následně napadá srdce, může tak dojít až k zánětu osrdečníku či srdečního svalu a výjimkou není ani poškození srdečních chlopní,“ popisuje doktorka s tím, že selhání srdce je opravdu nejzávažnějším problémem, který nás může postihnout. Člověka totiž může srazit na kolena silný bakteriální zánět plic, a pacient tak umírá na celkové selhání organizmu.

Jak poznat virózu od chřipky? Podívejte se na naše video.

Video se připravuje ...
Jak poznat chřipku od virózy?VIDEO 

„Musíme si připustit, že chřipka nemusí být individuálně žádné lehké onemocnění a pozor by si na ni měli dát hlavně děti, těhotné ženy a senioři nad 65 let věku. Problémy mívají ale i lidé po transplantaci orgánů,“ varuje lékařka.

Při chřipce hlavně odpočívejte

Vymlouvat se na to, že jste šli do práce, protože jste nevěděli, že máte chřipku, je marné. Toto onemocnění totiž poznáme snadno. „Nemoc se obvykle projevuje velmi silným nástupem. Máme vysokou horečku, bolí nás svaly a kluby a přidává se i suchý kašel. Pociťujeme také velmi nepříjemnou a silnou bolest hlavy,“ říká oslovená odbornice. Rozhodně tak nenechávejte nic náhodě, a pokud se o vás viróza pokouší, zůstaňte doma a „zalezte“ si pod deku. Zdraví máte jen jedno a je to v podstatě naše nejcennější komodita.

Zítra vychází netrpělivě očekávaná hra Kingdom Come – Deliverance! Vše, co o ní potřebujete vědět, se dočtete ZDE.


Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.