Histaminová intolerance: Jak poznat její příznaky? | Moje zdraví

Histaminová intolerance způsobuje křeče, průjem i migrénu. Kterým potravinám se vyhnout?

15. května 2023 • 06:00

Ač je histamin pro lidské tělo nezbytný, některým z nás může jeho přebytek způsobovat nepříjemné obtíže. Ty ale mohou být tak rozličné, že je často velmi těžké odhalit jejich pravý důvod. Proč tato zvláštní intolerance vzniká, jak se projevuje a které potraviny jsou problematické?

Co je histamin?

Histamin je látka, která má lidském těle má nezastupitelné funkce – rozšiřuje cévy nebo vysílá signály k produkci žaludečních šťáv, umí ale vyvolat i imunitní odpověď po setkání organismu s alergenem.  

Video se připravuje ...
Alergie na pšeničnou mouku a celiakie: Jaký je mezi tím rozdíl?VIDEO 

Jaké jsou příčiny histaminové intolerance?

Za histaminovou intolerancí (HIT) ale stojí především nesprávná činnost enzymu (DAO), který by měl zmíněný histamin štěpit a zabránit tak hromadění této látky v těle. Nesnášenlivostí histaminu trpí přibližně 1 až 3 % populace.

Jak se projevuje intolerance na histamin?

Reakce těla na histamin může být opravdu různorodá a velmi těžko se diagnostikuje. U někoho se reakce projeví okamžitě po dietní chybě, jindy trvá nástup příznaků poměrně dlouho a je pak složité přijít na spouštěč reakce. A jaké mohou tedy být příznaky histamonové intolerance?

  • migréna
  • trávicí obtíže (křeče, průjem, zvracení)
  • kopřivka, vyrážka, ekzém
  • únava
  • rýma, dušnost, kašel
  • otoky sliznic nebo očí
  • výkyvy krevního tlaku

V jakých potravinách se histamin vyskytuje?

V první řadě je potřeba říct, že histamin si lidské tělo umí produkovat samo. Jsou ale potraviny, které jeho produkci zvyšují a některé už histamin ve velké míře přirozeně obsahují. Proto je dobré znát obě tyto skupiny a vědět, kterým potravinám se při diagnostikované intoleranci (či podezření na ni) vyhnout.

Co nejíst při intoleranci na histamin?

 

Potraviny obsahující velké množství histaminu Potraviny, které podněcují tvorbu histaminu
Zrající sýry Čokoláda, kakao
Kysané mléčné výrobky Citrusy
Uzeniny Ořechy
Tučné ryby Ananas
Fermentované potraviny (kimchi, kysané zelí) Jahody
Avokádo Rajčata
Špenát Krevety
Alkohol Banány

Jaké léky histaminovou intoleranci zhoršují?

Histaminovou intoleranci mohou zhoršovat i některé léky, zejména ty, které snižují produkci nebo brání plné funkci enzymu diaminoxidázy (DAO). Obecně se to týká například antidepresiv nebo u léků, které upravují poruchy srdečního rytmu. Není to ale pravidlem. Pokud intolerancí na histamin trpíte, měli byste to svému lékaři nebo lékárníkovi připomenout vždy, když se chystáte užít nový lék. A to ať už je na předpis nebo volně prodejný.

Jak se histaminová intolerance diagnostikuje a léčí?

Diagnostika histaminové intolerance bývá složitá, kvůli poměrně nespecifickým projevům. Pacienti často absolvují spoustu vyšetření, které neprokáží žádnou z běžnějších nemocí. Jednou z možností je vyšetření krve, které odhalí, jestli má látka štěpící histamin (diaminoxidáza, DAO) správné hodnoty.

Intolerance se dá vypozorovat i z takzvaného eliminačně expozičního testu, pacient během něj dodržuje striktní dietu, během které přijímá z potravy co nejmenší množství histaminu, poté do jídelníčku postupně zařazuje potraviny, které histamin obsahují ve velké míře. Pokud se dostaví pro něj typické potíže, může pak lékař intoleranci na histamin potvrdit.

Autor: Iveta Mazáčová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.