Kdo jsem, když jsem „hysterka“? | Moje zdraví

Kdo jsem, když jsem „hysterka“?

Kdo jsem, když jsem „hysterka“?
... • Autor: Shutterstock.com
1. dubna 2023 • 06:00

Oslovení „hysterka“ slyšela určitě každá žena. Hysterkou je obvykle ta, která se v nestřežené chvíli chovala tak, že tím valné většině vyrazila dech. Jak se ale projevuje skutečná „hysterka“, tedy člověk trpící histrionskou poruchou osobnosti? 

 

Za hysterii v běžném životě považujeme vlastně všechno, co je víc nahlas, víc vidět, nebo dokonce ne tak úplně podle měřítek společnosti. Pokud má ale člověk diagnózu hysterik, jde o něco zcela jiného. 

Video se připravuje ...
Až polovině Čechů hrozí duševní porucha. Dělníci jsou šťastnější než manažeři!VIDEO 

Když nám rupnou nervy a uděláme scénu, můžeme být považovány za hysterky. Člověk s diagnózou „hysterik“ však ve skutečnosti trpí poměrně závažným onemocněním, které postihuje častěji ženy, nevyhýbá se však ani mužům. Lidé postižení touto chorobou navíc považují své jednání za zcela normální. 

Mezi hlavní symptomy této poruchy patří:

  • Emocionální výbuchy
  • Halucinace
  • Histrionské chování (přehnaná dramatičnost nebo vznětlivost)
  • Zvýšená sugestibilita
  • Ztráta citlivosti

V praxi to znamená, že se člověk s touto poruchou doslova vyžívá v dramatech, která dost často vyvolává. Bude se s vámi hádat, kdykoli mu dáte pocit, že nemá pravdu. Hysterik vám bude lhát, protože chce být neustále středem pozornosti, a tak se může stát, že postaví vzdušné zámky tam, kde by vás to ani ve snu nenapadlo. 

Člověk trpící touto poruchou však bude také „lovit“ všechny potenciální partnery, to ale pouze do chvíle, než se nechají. Pak ho to pravděpodobně přestane bavit. 

Problém hysterika spočívá v nízkém sebevědomí, které si „léčí“ právě svým chováním. Bude na vás hodný jen tak dlouho, dokud nenabude pocitu, že jste šli proti němu. Pak se pomstě z jeho strany pravděpodobně nevyhnete. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.