Dýně: To není jen Halloween | Moje zdraví

Dýně: To není jen Halloween

Dýně: To není jen Halloween
Dýně obsahuje trávicí enzymy, takže pomáhá lepšímu fungování metabolismu • Autor: iStock.com
29. října 2021 • 06:00

Možná se vám při zmínce o dýních vybaví Halloween, ale dýně mají daleko větší dosah než pouze jako skvělá dekorace v tento strašidelný den. Nicméně právě teď přichází čas, kdy můžeme, díky jejich dostatku, plně využít jejich úžasný potenciál.

Polévky, muffiny nebo bábovka

To všechno z tohoto oranžového zázraku můžete vyrobit! Přesto je potřeba nejprve zmínit, že dýně jsou nutričně velice bohaté potraviny, které jsou doslova nabité zdraví prospěšnými látkami. A co víc, můžete si na nich skutečně pochutnat. Nevěříte? Pak čtěte dál.

Dýně je zelenina, která obsahuje velmi málo kalorií. Můžete se tedy najíst dosyta, aniž byste přibrali, což je skvělá zpráva. Krom vody a vlákniny dýně obsahuje řadu vitaminů jako vitamin B1, B2 a vitamin C a dále také důležité minerály jako hořčík, draslík a tolik potřebné železo.

Ledvinový zázrak

Jednu věc možná ještě o dýních nevíte, a to tu, že působí močopudně, tudíž jsou skvělé v okamžiku, kdy vás trápí např. zánět močových cest nebo jakýkoliv jiný problém spojený s touto oblastí. Dýně lze ale využít také na krásu. Díky obsahu kyseliny nukleové omladíte pleť, celkově pak tato zelenina posiluje imunitu, což se právě teď na podzim hodí více než kdy jindy, chrání srdce či podporuje správnou funkci slinivky břišní.

Chcete zhubnout? Žádný problém

Dýně totiž obsahuje lipolytický enzym, který pomáhá organismu štěpit tuky. Ty pak močí odejdou pryč z těla. Má výbornou sytící schopnost, takže platí pravidlo, že „méně je více“. Stačí málo a budete sytí poměrně dlouhou dobu. Skvělé využití mají také dýňová semínka, která krom toho, že obsahují nenasycené mastné kyseliny, železo, fosfor či vápník, jsou využitelná v podobě za studena lisovaného oleje, který je nejen chutný, ale pomáhá také proti kornatění cév, podporuje zdraví vlasů a zubů.

Pražíme

Abychom spojili příjemné s užitečným, můžeme semínka dýně opražit. Tím vytvoříme zdravou pochutinu. Nejlepším návodem, jak na to, je semínka ihned po vydlabání namočit do slané vody. Sůl jednak podpoří jejich stravitelnost, zvýrazní chuť, ale také zablokuje rostlinné antinutrienty. Tím se zablokuji inhibitory enzymů a lidově vzato se tak semínka stanou stravitelnými naprosto pro všechny.

Nebojte se to se solí tak trochu přehnat. Obecně se doporučují 2 polévkové lžíce na půl litru vody. V ní pak semínka ponechat po dobu 24 hodin. Následně nechte semínka vyschnout na pečicím papíře nebo vhoďte na suchou pánev a za neustálého míchání 20 minut pražte. Dobrou chuť.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.