Co jíst při dně: Které potraviny ano, které ne? Vzorový jídelníček | Moje zdraví

Dna a dieta: Podrobný jídelníček při dně na celý den

Dna a dieta: Podrobný jídelníček při dně na celý den
Sýry a mléčné výrobky jsou jedny z mála potravin, které si při dně můžete dopřát • Autor: iStock.com
16. října 2017 • 12:00

Jestliže jste vyšli od lékaře s diagnózou dny, váš jídelníček by už nikdy neměl být jako dřív. A nemáte to vůbec jednoduché: Dieta při dně není redukční dieta. Některé jinak zdravé potraviny jsou vám úplně zapovězeny. Jak se v tom vyznat? Poradíme vám.

O dně nemusíte dlouhé měsíce nebo i roky vědět. V prvních stádiích se nijak neprojevuje, prvotním příznakem je bolest a otok kloubů. Postihuje především kloub palce u nohy, klouby ruky, kotníky nebo kolena. Klouby nemocného bolí. Bolest přichází ráno a náhle, kloub je oteklý, červený, citlivý na dotek a tvoří se v něm zánět. Projevy se objevují pouze několik dnů, během několika měsíců se opět vrací. V pokročilé fázi nemoci jsou ložiska krystalků dokonce vidět na kůži.

Více o dně se dozvíte v naší databázi nemocí.

Nejčastěji postihuje muže nad čtyřicet let a ženy po menopauze. Jejím spouštěčem jsou jednak genetické faktory a pak také životní styl, zejména nevhodné stravování. Onemocnění je často doprovázeno obezitou, cukrovkou, vysokým krevním tlakem a cholesterolem.

Jak vypadá záchvat dny?

Záchvat dny je velmi náhlý a bolestivý. Obvykle přichází brzo ráno a je tak intenzivní, že pacienta probudí. Kloub zčervená, je horký a velmi citlivý na dotek. Kůže nad postiženým kloubem je extrémně vypnutá, bolestivá a leskne se. Lékaři to nazývají tzv. zrcátkovým fenoménem.

Co nejíst, když máte dnu?

Dna je nazývána nemocí králů, protože vzniká zejména z přemíry alkoholu, konzumace červeného masa a dalších potravin bohatých na puriny: vnitřnosti, zvěřina, ale v menší míře i maso jakéhokoliv druhu, paštiky, kvasnice, chřest, ořechy, kakao a čokoláda, ryby, mušle, čočka, hrách i zelený hrášek, dýňová semena. Kromě toho pacient se dnou nesmí ani jiné potraviny, které puriny neobsahují, ale mohou vyvolat záchvat dny: zejména alkohol, kávu, černý čaj. Omezují totiž vylučování kyseliny močové z těla.

Jídelníček nemocného se dnou

Sestavit proto jídelníček pacientovi se dnou je poměrně složité. Jednodušší je říct, co by nemocní jíst neměli, než co by jíst měli. Obecně platí, že jídelníček by měl být založen zejména na nízkotučných mléčných výrobcích a vybrané zelenině. Ta by však měla být syrová a nesmí jí být až moc, protože určité množství purinů obsahují i paprika, cibule, mrkev, cuketa nebo špenát. Pečivo je vhodné žitné, pacienti by měli vynechat pšeničnou mouku, omezit rýži, brambory i těstoviny.

Příklad denního jídelníčku nemocného dnou by mohl vypadat takto:

Snídaně: Šípkový čaj, Lučina, žervé nebo tvaroh, žitný chléb, rajče
Svačina: Syrová mrkev (alternativa je jablko nebo meruňka), nízkotučný jogurt
Oběd: zeleninový vývar s pohankou, jahodové ovocné knedlíky s tvarohem
Svačina: Zeleninový salát (případně doplnit krajíčkem žitného chleba)
Večeře: Kuřecí maso (50 g) na paprice s knedlíkem nebo s rýží
Studená večeře: Dalamánek s máslem a se sýrem, paprika

Nejvýznamnější je omezení příjmu masa. Aby však nedocházelo k nedostatečnému příjmu důležitých živin, zařazujte ho do jídelníčku nejlépe jen třikrát týdně. Ostatní bílkoviny doplňte ve formě mléčných výrobků. Vhodný je tvaroh nebo skyr, který má vysoký obsah bílkovin a nižší obsah tuků. Úplně zapomenout byste měli na alkohol, kávu a černý čaj.

VIDEO: Věděli jste, že oční lékař může odhalit i jiné nemoci, než které jsou spojeny se zrakem?






Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.