Střeva ovlivňují nejen imunitu, ale i obezitu | Moje zdraví

Střeva ovlivňují nejen imunitu, ale i obezitu

Střeva ovlivňují nejen imunitu, ale i obezitu
V imunitní tkáni tenkého střeva se při styku s cizorodou látkou vytvoří velké množství protilátek • Autor: iStock.com
13. října 2017 • 06:00

Lidské střevo je největším orgánem v lidském těle. Nevěříte? Kdybychom jej rozložili do plochy, získáme materiál o rozloze jednoho fotbalového hřiště! Umíte si tedy jistě představit, co nastane, když tato plocha nebo jedna její část onemocní. Střevo je rovněž nejdelším úsekem trávicí trubice.

U člověka, stejně jako u ostatních savců, se dělí na dvě části, a to na tenké a tlusté střevo. V tenkém střevu je žaludkem natrávená potrava dále štěpena mnoha enzymy slinivky břišní, pak se mísí se žlučí a je vstřebávána sliznicí tenkého střeva.

Sliznice vytváří četné řasy a klky. I samotné buňky sliznice ovšem mají povrch členěný do malých klků. Prostřednictvím tohoto napohled složitého mechanismu dochází k přechodu všech potřebných živin z potravy do těla.

Ve stěně tenkého střeva se nacházejí speciální útvary buněk. Ty sehrávají velice důležitou úlohu při obraně organismu, ve fungování imunitního systému. Tenké střevo je první branou, kterou mnohé cizorodé látky procházejí do organismu. V imunitní tkáni tenkého střeva se při styku s cizorodou látkou vytvoří velké množství protilátek. Ty mají za úkol chránit sliznici jak ve střevě, tak i v jiných orgánech celého těla.

Tlusté střevo má na starosti vylučování nepotřebných zplodin z těla ven. Během tohoto procesu absorbuje vodu, pasíruje zbytky potravy a odstraňuje je z těla ven. K tomu, aby pracovalo skutečně účinně a natrávilo i ty nejmenší zbytečky jídla a vlákniny, potřebuje pomocníky – střevní bakterie.

Problémy se zabíjením hodných bakterií

Těchto dobrovolníků je dokonce desetkrát víc, než máme v těle buněk. Pomáhají nám, spolurozhodují o tom, jakou potravu využijeme, a pakliže se nepřemnoží a nepřeváží jeden kmen nad druhým, nedělají žádné potíže.

Ty nastanou, když do organismu "pustíme" jiné cizí látky. Například antibiotika vyhubí kromě škodlivých i ty užitečné organismy. „Ale nejenom antibiotika přispívají k poruše ekologické rovnováhy ve střevě a potažmo v celém organismu, ale i radioaktivní záření, užívání hormonálních prostředků a cytostatik, těžké kovy, dlouhodobý stres a nevhodná skladba potravin s malým obsahem vlákniny a velkým množstvím chemických konzervantů," vysvětluje MUDr. Džamila Stehlíková.

Střeva ale dokážou ovlivnit i naši váhu. Nedávné výzkumy ukázaly, že počet dvou kmenů střevních bakterií exotických jmen Bacteroidetes a Firmicutes, respektive převaha jednoho typu nad druhým v našem střevu, může ovlivnit i to, jestli budeme štíhlí, nebo naopak spíše „prostorově výraznější“.

Pokud by se tato teorie dalšími studiemi potvrdila, mohlo by se ovlivňování mikrobiálního společenství ve střevech stát další z metod léčby obezity. 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.