Když nás trápí horečka: Víte, jak si s ní poradit? | Moje zdraví

Když nás trápí horečka: Víte, jak si s ní poradit?

Když nás trápí horečka: Víte, jak si s ní poradit?
Autor: istock.com
7. prosince 2019 • 06:00

Horký dech, „skleněné“ oči, hořící tváře, únava, nechutenství. Venku je zima, vy jste nachlazení a právě bojujete s horečkou. Proč je důležitá? Jakou plní v těle misi a kdy je žádoucí srazit ji na kolena?

Horečka je vlastně geniální vynález – nejenže vás upozorní na to, že se v organismu něco děje, ale sama se s tím také dokáže vyrovnat. Horečka tedy není nemoc, nýbrž smysluplná reakce organismu na onemocnění. Nevnímejme ji proto jako nepřítele; ve chvíli, kdy do těla vstoupí nežádoucí návštěva v podobě bakterií či virů, dostává horečka zelenou k tomu, aby věc jako skvěle připravený voják s co nejmenšími ztrátami vyřešila. Jakmile teplota stoupne nad hodnotu 39,5 °C, začnou se v těle „dít věci“ – většina patogenů přichází o schopnost rozmnožovat se a hyne. Armáda bílých krvinek se, zaktivována horečkou, semkne, stane se pohyblivější a začne používat své neviditelné zbraně – doslova hltá své nepřátele.

Změny v čase

Horečka v podstatě kopíruje denní cyklus průběhu teploty, jen její intenzita a rychlost tepelných pochodů jsou vyšší. Horečnaté období by se dalo rozdělit do dvou fází. První je fáze vzestupu teploty a druhá je fáze udržování teploty a jejího „výdeje“. Jakmile patogeny vstoupí do těla, začne teplota v souladu s fungujícími imunitními procesy stoupat. Máme studené nohy, ruce, třesavku, citlivě vnímáme bolest, můžeme být i víc bdělí. Vyžadujeme několik přikrývek a pořád se jakoby nemůžeme zahřát, i když máme vysokou horečku. V této fázi je nám nejhůře. V další fázi, která přichází obvykle druhý den, teplota kulminuje (naměříme většinou okolo 39,5 °C). Organismus již teplotu nekoncentruje, ale naopak ji vydává navenek. Je nám horko, začínáme se odkopávat, obvykle klidněji usínáme. Rytmus vzestupu a sestupu se může v průběhu prvních dní i párkrát opakovat – ráno býváme čilejší, ale odpoledne, kdy je vždy teplota vyšší, jsme unavení, nervózní a potřebujeme ulehnout.

Klid a odpočinek

V prvních hodinách, kdy horečka stoupá, ale je přítomna třesavka, potřebujeme dodat teplo zvenku: Chce to ponožky, svetr, teplé „krytí“. Měli bychom si zajistit co největší klid a ticho. Nezapomínejme ani na tekutiny, v tomto stadiu je nejlepší horký čaj. Vlažné zábaly nebo léky proti horečce je vhodné podávat až ve druhé fázi, zejména pokročila-li teplota nad 39,5 °C. „Rozhodnete-li se chladit pomocí zábalu či sprchy, dbejte na to, aby teplota vody nebyla příliš nízká. Začínat bychom měli na 36 stupních a postupně snižovat na 26,5 stupně,“ radí MUDr. Dana Nedělková. Co se týče dětí, zábaly v chladnější vodě se hodí spíše pro ty starší, malým kojencům se z důvodu vzniku komplikací nedoporučují.

Nesnižujte ji hned

Srážet hned po několika hodinách vysokou horečku, pokud nekolabujete z jiných vážných příčin, je kontraproduktivní. Horečka by měla alespoň první den konat svou práci, zbavit organismus většiny patogenů. Léčení onemocnění je pak snazší a netrvá tak dlouho. „Když horečku potlačíme, budeme se sice přechodně cítit lépe, vlastní nemoc ale bude probíhat dál. Měli bychom se tedy alespoň den, dva (v závislosti na našem věku, celkovém stavu, výši a délce trvání horečky) věnovat především tomu, abychom se i přes své onemocnění cítili nejlépe, jak to jde,“ radí lékařka.

Léky z přírody

  • Med je skvělým prostředkem, jenž dokáže snižovat horečku. Obsahuje mnoho důležitých látek – cukry v medu dodají energii a zároveň uklidňují. Navíc stimulují tvorbu serotoninu, který navozuje uvolnění a spánek.
  • Meduňka celkově uklidňuje, hřebíčkový, lipový nebo bezinkový čaj navodí zvýšené pocení a snížení horečky.
  • V souvislosti s přírodními prostředky proti horečce se hodně hovoří o malinách (nebo šťávě z nich), posilující spánek navodí rovněž višně (nebo šťáva z nich).
  • V místnosti, kde marodíte, je vhodné umístit aromalampu s několika kapkami éterického oleje, například citronového či eukalyptového, jenž pročistí vzduch a ulehčí dýchání.

O tom, co zabírá na nachlazení, čtěte ZDE.

Jak na horečku u dětí?

Pokud má horečku vaše dítě, je třeba vymyslet, jak do něj léky vpravit. Čípky jdou rovnou k věci. Na druhé straně zase mohou rychle odejít se stolicí. Jak dostat sirup do miminka, které je zvyklé pouze na mateřské mléko? Zkuste si vypomoci třeba injekční stříkačkou (samozřejmě bez jehly), kterou mu sirup či kapičky rozpuštěné v převařené vodě podáte přímo do úst. Starším dětem již lze podat rozdrcenou tabletu. Vhodnými léky jsou ty na bázi paracetamolu či ibuprofenu, někteří dají přednost homeopatikům. Ibuprofen i paracetamol by se měly dávkovat podle hmotnosti malého pacienta. V každém případě dávejte velký pozor na používání více prostředků najednou. Velmi snadno byste mohli dítě předávkovat.

Nebojte se volat o pomoc

Každého nezkušeného rodiče může horečka u jeho dítěte pěkně vyděsit. A jde-li o opravdu malé miminko, důvod k panice je o to větší. Pokud si nejste jisti a máte strach, že cokoli zanedbáte, volejte o pomoc. Lékař vám to určitě nebude vyčítat. Číslo na záchranku byste měli mít po ruce i v dalších případech – například pokud má děťátko teplotu nad 40 °C a hrozí mu febrilní křeče nebo když horečky nad 39 °C přetrvávají déle než 4 dny. Neváhejte ani u malých dětí s horečkou a průjmem, kdy hrozí nebezpečí dehydratace a nebezpečné ztráty minerálů. Sanitku volejte i v případě, že se k horečce přidružily silné bolesti hlavy, zvracení nebo má-li horečku dítě, které trpí jiným závažným onemocněním (například srdeční vadou).

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.