Příliš mnoho chuti vás zabije

Příliš mnoho chuti vás zabije
Díky soli se můžete dopracovat až k obezitě. • Autor: istockphoto.com
28. července 2016 • 11:17

Sodík zadržuje vodu v těle a zvyšuje krevní tlak. Vysoký krevní tlak zatěžuje srdce, poškozuje cévy a úzce souvisí se vznikem srdečního selhání a cévní mozkové příhody. Důsledkem vysokého příjmu soli je i rakovina žaludku. 

Již poměrně malé snížení příjmu soli významně snižuje výskyt srdečního infarktu a náhlých mozkových příhod. Naopak přesolení organismu přináší i další zdravotní problémy. „Sůl zvyšuje chuť k jídlu, a tak nepřímo vede k přejídání a obezitě. Slané jídlo navíc vyvolává žízeň, a budeme-li ji zahánět sladkými nápoji, opět si zakládáme na tloušťku,“ vysvětluje endokrinolog a obezitolog MUDr. Petr Hlavatý a pokračuje: „Vysoký příjem soli zbytečně zatěžuje ledviny. Ty poškozuje už samotný vysoký krevní tlak, řada případů dokonce končí selháním tohoto orgánu s nutností dialýzy a transplantace. Zvýšené vylučování sodíku močí způsobuje i větší ztráty vápníku, který pak chybí v kostech, a tím roste riziko osteoporózy. Nadměrné solení vadí hlavně v dětství a dospívání, neboť v tomto období se vytváří maximum kostní hmoty, z níž pak lidé čerpají ve stáří.“

Výčet nekončí... Vysoký příjem soli povzbuzuje reaktivitu hladké svaloviny průdušek a zhoršuje průběh astmatu. Může být příčinou otoků, hypertrofie (zvětšení) levé srdeční komory, migrén i Ménierovy choroby - onemocnění vnitřního ucha projevujícího se tinitem (hučením a pískáním v uších), závratěmi a poruchami sluchu.

Co se v mládí naučíš, na to ve stáří doplatíš. Zbytečně vysoký příjem soli v dětství může vyvíjející se organismus „naprogramovat“ ke zvýšení krevního tlaku v dospělosti. „Až 80 procent dětí ve věku od 7 do 12 měsíců přijímá o 80 procent více soli, než by bylo žádoucí,“ upozorňuje člen správní rady iniciativy „Vím, co jím a piju“ doc. Ing. Jiří Brát, CSc. „Tím, že si děti na slanou chuť zvykají již od batolecího věku, vyžadují ji i v dalších letech. Přirozeně si vybírají jídla nadměrně slaná, aby uspokojily své naučené chuťové potřeby,“ dodává odborník. Ušetřeni nejsou ani nejmenší kojenci.

„Protože kravské mléko obsahuje přes 500 mg sodíku na litr, a tedy asi 3x více než mléko mateřské, může u kojenců dojít k,předávkování‘ sodíkem se zdravotními následky také v případě, že matka opakovaně překročí limity pro podání umělé kojenecké výživy nebo ji nedostatečně naředí či k ředění používá vodu s vysokým obsahem sodíku,“ píše se v článku o zdravotním významu sodíku ve vodách, který je dostupný na webových stránkách Státního zdravotního ústavu (www.szu.cz/uploads/ documents/chzp/voda/pdf/sodik.pdf). 

U dospělých lidí akutní předávkování sodíkem nehrozí - vysoká jednorázová dávka podráždí sliznice žaludku a vyvolá zvracení. Pouze u zmíněných kojenců by mohl sodík od množství 1 g/kg váhy zapříčinit i smrt. U dospělých jsou závažné dopady na zdraví způsobeny dlouhodobým překračováním doporučeného příjmu sodíku. 

Na druhou stranu - ani deficit sodíku při běžném stravování nebyl u zdravých lidí popsán. Akutní porucha zdraví z nedostatku sodíku v plazmě by mohla nastat leda při požití nadměrného množství vody. Tato „otrava vodou“ se může vyskytnout - opět - u velmi malých kojenců, pokud by jim místo mléka byla podána voda s vysokým obsahem sodíku, dále u sportovců při náročných vytrvalostních výkonech, jestliže by hradili ztráty tekutin pouze čistou vodou, a eventuálně u psychicky narušených lidí. 

Odborná spolupráce: MUDr. Marie Nejedlá, Státní zdravotní ústav, www.szu.cz

Autor: Dita Váchová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.