Jak vyléčit kašel u dětí? Kdy pomohou homeopatika? | Moje zdraví

Jak vyléčit kašel u dětí? Kdy pomohou homeopatika?

Jak vyléčit kašel u dětí? Kdy pomohou homeopatika?
U kašle je klíčové rozlišit, o jaký typ jde • Autor: iStock.com
19. října 2018 • 06:00

Problémy s dýchacími cestami, kašle a rýmy, jsou častým problémem dětí v předškolním a školním věku. Mnoho potíží přitom lze léčit homeopatiky, která jsou k dětskému organismu šetrná. A navíc se mohou kombinovat s léky klasickými, je-li to třeba.

Hned na začátku je třeba vědět, že i když se dají homeopatika koupit volně v lékárně, vždy je dobré se s lékařem poradit. Ideálně samozřejmě s takovým odborníkem, který má v homeopatii důvěru a má o ní přehled.

Homeopatický sirup

Z léků, které můžete pro své dítě použít, aniž byste více pátrali po příčině kašle a jeho souvislosti s osobností dítěte, je rostlinný léčivý přípravek Stodal. Tento šetrný sirup uleví od vlhkého kašle, a to po celou dobu jeho projevů. Hlavním nositelem účinku jsou v tomto sirupu rostlinné extrakty zmírňující kašel, usnadňující vykašlávání, chránící sliznice dýchacích cest a snižující riziko infekce. Kromě bylin obsahuje také složku látek v homeopatickém ředění.

Stodal se dá navíc díky svému složení použít i na suchý kašel, respektive kašel, který se vyvíjí a proměňuje. Pacient tak nemusí řešit, který kašel jej zrovna trápí. Přípravek mohou používat dospělí, mladiství a děti od 2 do 4 let, ale ty jen po poradě s lékařem.

Pokud jde o kašel dráždivý, spíše suchý, bolí vás při něm na prsou a nevykašláváte hlen, je vhodné nasadit homeopatický léčivý přípravek Drosetux neo. Ten mohou bezpečně užívat všechny věkové kategorie, jen u dětí do 2 let se doporučuje konzultace s lékařem. Přípravek se nesmí používat současně s léky usnadňujícími vykašlávání hlenu (expektorancia).

Drosetux neo i Stodal se dají teoreticky kombinovat, spíše je ale prostřídávejte. Například, když je kašel ráno nebo večer dráždivější, dejte Drosetux. Když přes den dítě víc vykašlává, mělo by užít spíše Stodal. Vzhledem k tomu, že Stodal funguje na oba typy kašle, tak ve chvíli, kdy si nejste jistí, užijte spíše ten.

Směs homeopatik, nebo monokompozitní léčivo?

Rodiče by měli vědět, že homeopatika můžeme rozdělit na monokompozitní a polykompozitní homeopatika neboli homeopatické speciality. Monokompozitní se připravují z jedné vstupní suroviny a upravují se do formy granulí a globulí.

Homeopatika polykompozitní, říká se jim také speciality, jsou zjednodušeně řečeno směsi látek v homeopatickém množství.To znamená, že v jednom léku jich je několik. Mezi ně patří právě léky, které lze bez velké znalosti problematiky doporučit k homeopatické léčbě kašle u dětí. Patří k nim také lék Homeogene, který pomáhá při bolestech v krku a zánětech hrtanu, či Homeovox určený také k léčbě bolesti v krku, ale rovněž při únavě hlasivek, chrapotu či ztrátě hlasu.

Co se týče monokomponentních látek, při nich je třeba přihlédnout k mnoha faktorům, a to zejména k průběhu nemoci, k tomu, jak na ni malý pacient reaguje i jakou má osobnost. Proto je pro laika lepší obrátit se s radou na homeopata. Stručný přehled, který vám může v první chvíli pomoci, najdete v tomto článku Homeopatika a kašel: Velký přehled příznaků a typů kašle a co může pomoci.

Štěkavý kašel? Volejte lékaře!

V jednom případě je jisté, že není čas řešit kašel u dětí homeopatiky, ale je třeba volat lékaře. Popisuje ho pediatr Tomáš Karhan v knize Homeopatie a děti. "Zánět hlasivek s otokem hlasových vazů, provázených chrapotem či přechodnou ztrátou hlasu a štěkavým, křaplavým či neznělým psím kašlem vyžaduje nutně lékařské vyšetření,” domnívá se pediatr.

Tento druh problémů se nejčastěji objevuje v předškolním věku, zpravidla na jaře a na podzim a většinou začíná náhle v noci. Rodiče znají tyto problémy zejména jako následek laryngitidy.

První pomocí je dát dítě k oknu, k chladnému vzduchu a zachovat klid. I když nemoc vypadá dramaticky, riziko udušení je minimální. Vedle klasické léčby je pak později možné podat dítěti i léky homeopatické.

 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.