Máte šílenou chuť na hranolky nebo čokoládu? Pak si buďte jistí, že vám něco chybí! | Moje zdraví

Co chybí vašemu tělu, když máte šílenou chuť na hranolky nebo čokoládu?

Co chybí vašemu tělu, když máte šílenou chuť na hranolky nebo čokoládu?
Co o složení jídelníčku svědčí chutě na sladké? • Autor: istock.cz
8. března 2024 • 06:00

Honí vás mlsná a nevíte, co s tím? Na vině mohou být chybějící živiny. Jak se podobným procesům efektivně bránit, zodpoví Alissa Rumsey, expertka v oblasti výživy a zdraví a autorka průvodce Tři kroky k zdravějšímu já.

Červené maso

Celý den se snažíte soustředit, ale vaše myšlenky se sbíhají jen k hamburgeru, steaku, kebabu nebo vonící pečínce… Vaše chuť po červeném mase je téměř nesnesitelná. V těle vám totiž chybí železo a takto se vám to snaží dát najevo, zejména během menstruace. Zkuste tyto chutě zahnat luštěninami, dýňovými semínky nebo hořkou čokoládou. V jedné porci hořké čokolády se skrývá doporučená denní dávka železa.

 

Sýry a těstoviny

Pokud už delší dobu máte chuť na těstoviny s omáčkou všeho druhu anebo jste schopna jít pozdě v noci do lednice a sníst celý kus sýru na posezení, vaše tělo vám jasně dává najevo, že to, co potřebujete, jsou tuky – resp. omega-3 mastné kyseliny. Nejlepším pomocníkem jsou v tomto případě ryby z chladných vod. Nejvíce nenasycených mastných kyselin obsahuje losos, pokud ale nejste milovnice rybích pochoutek, zkuste lněná semínka. Ty kromě toho, že obsahují omega-3 mastné kyseliny, také chrání před nemocemi srdce a cév.

Hranolky

Nad čokoládou nebo nad zeleninovou polévkou se ani nepozastavíte, ale s hromadou hranolek byste si poradila raz dva? Není to tím, že máte chuť na brambory. Vaše tělo lační po soli. Sůl totiž působí v lidském organismu jako droga, a když nám poklesne hladina soli pod námi navyklou mez, spustí vnitřní alarm. Jak říká Alissa: „Čím víc soli zkonzumujeme, tím víc jí chceme.“  

Nedostatek soli ale také může znamenat, že vaše tělo potřebuje vodu. Pokud ale ani po pár sklenkách vody vaše chuť na slané neustává, to, co vám chybí, jsou – kromě závislosti na soli – minerály jako hořčík, vápník anebo zinek. Proto vám při akutní chuti na slané pomůžou mandle, které obsahují vápník, špenát nebo luštěniny na doplnění hořčíku a ryby a houby v případě, že vám chybí zinek. Každopádně příjem soli v potravě byste se měli snažit dlouhodobě regulovat a omezovat. Co se sodíku týče, našemu tělu k zajištění fyziologických potřeb stačí ta sůl, kterou obsahují potraviny přirozeně, není je třeba proto po vaření dosolovat.

Sladkosti

Ruku na srdce, každá z nás zažila tu neodbytnou chuť na něco sladkého, ať už přes den, anebo v noci. Nejlepším lékem je v tomto případě čokoláda nebo nějaký zákusek z cukrárny. Ale chuť na sladké se po několika hodinách objeví zase. „Pamatujete, co jsem říkala o soli? To samé platí i o cukrech. Čím víc máte, tím víc chcete,“ tvrdí Alissa. V tomto případě si zkuste dát kus celozrnného pečiva, ovoce nebo nějaké jídlo s brokolicí. Chuť na sladké také mohou způsobovat dlouhé pauzy mezi jídly nebo nedostatek bílkovin v jídelníčku. Zkuste do své stravy zařadit sýry, vejce, ryby a také dopolední a odpolední svačinky.

Káva

Vaše touha po kávě nemusí jen nutně znamenat, že vašemu tělu chybí kofein, vaše tělo může také postrádat cukr. Jeho nedostatek totiž způsobuje pocit únavy. Ideální je nahradit kávu, jejíž účinek po chvíli vyprchá, zdravějším zeleným čajem spolu s konzumací špenátu, brokolice nebo sušeného ovoce.



Autor: Irena Sládečková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.